KAKO JE NASTALA LEGENDA O DUHU KIJEVA? Neophodna PROPAGANDA za podizanje MORALA, a evo čime je INSPIRISANA!
Ilustracija, Foto: EPA / Andy Rain, Profimedia

leteći as

KAKO JE NASTALA LEGENDA O DUHU KIJEVA? Neophodna PROPAGANDA za podizanje MORALA, a evo čime je INSPIRISANA!

Ukrajinski vojni istoričar Mihail Žirohov opisao je priču o „Duhu Kijeva“ kao propagandu za podizanje morala

Objavljeno:

Ukrajinski piloti borbenih aviona daleko su brojniji od Rusa i postali su legendarni tokom invazije – velikim delom zahvaljujući priči o navodnom letećem asu zvanom Duh Kijeva. Za ovog heroja kažu da je oborio čak 40 neprijateljskih aviona, što bi bio neverovatan podvig u situaciji kada Rusija ima prevlast na nebu.

Situaciju u Ukrajini iz časa u čas možete pratiti na našem blogu putem ovog LINKA!

Međutim, komanda ukrajinskog ratnog vazduhoplovstva je ovih dana na Fejsbuku upozorila je da je Duh Kijeva zapravo superheroj-legenda čiji su lik kreirali Ukrajinci, prenosi Bi-Bi-Si.

"Molimo ukrajinsku zajednicu da ne zanemaruje osnovna pravila o istinitosti informacija“, navodi se u saopštenju, pozivajući građane da provere izvore informacija pre nego što ih šire.

Vojni avioni
Vojni avioni foto: EPA / Andy Rain

Ukrajina je negirala da je poginuli pilot Duh Kijeva

U ranijim izveštajima, vazdušni as je identifikovan kao 29-godišnji major Stepan Tarabalka. Vlasti su potvrdile da je poginuo u akciji 13. marta i da je posthumno odlikovan Ordenom heroja Ukrajine. Sada Komanda Vazduhoplovstva naglašava da Tarabalka nije „Duh Kijeva“ i da nije oborio 40 letelica.

„Duh Kijeva“ se sada opisuje kao „zbirna slika pilota 40. brigade taktičke avijacije koji brane nebo nad prestonicom“, a ne kao borbeni učinak jednog čoveka. Ukrajinci nedeljama nisu znali ko je „Duh Kijeva“, ali to nije sprečilo da priča obiđe društvene mreže.

Kao marketinški brend koristio ga je ukrajinski proizvođač modela aviona, dok je Ukrajinka Irina Kostirenko nosila vojnu značku inspirisanu legendom. A ukrajinsko Ministarstvo odbrane je na Tviteru objavilo video u kome se slavi herojstvo Tarabalke.

Vojni avion
Vojni avion foto: EPA/ABIR SULTAN

Propaganda za podizanje morala

Vojni stručnjaci rekli su za Bi-Bi-Si da sumnjaju da je jedan pilot mogao da obori čak 40 ruskih aviona. Ukrajinski vojni istoričar Mihail Žirohov opisao je priču o „Duhu Kijeva“ kao propagandu za podizanje morala.

On je u razgovoru za Bi-Bi-Si iz Černjigova rekao da su na početku rata Rusi dominirali ukrajinskim vazdušnim prostorom, pa je svaki ukrajinski pilot mogao da obori samo dva-tri rivala.

"Ovakva propaganda je neophodna, jer su naše oružane snage manje i mnogi misle da ne možemo da budemo ravni Rusima. To nam je potrebno tokom rata", rekao je Girohov.

Činjenica da ukrajinski piloti i dalje sprečavaju Rusiju da u potpunosti dominira nebom, leteći na inferiornijim, starijim MiG-ovima 29 ruske proizvodnje, inspirisala je ovu modernu legendu. Uz svu svoju vojnu moć, Rusija je imala više od dva meseca da uništi ukrajinsko vazduhoplovstvo, ali nije uspela.

MIG
MIG foto: Dado Đilas

Priča o duhu Kijeva pojavila se odmah na početku rata

Ukrajinske vlasti su samo nekoliko dana nakon početka rata podstakle legendu o „Duhu Kijeva“. Ukrajinska služba bezbednosti (SBU) objavila je na Telegramu fotografiju pilota borbenog aviona, uz tekst u kojem se „Duh Kijeva“ naziva anđelom nakon obaranja 10 ruskih aviona. Međutim, identitet osobe sa fotografije nije mogao da se utvrdi, a mediji su kasnije preneli da je korišćena stara fotografija.

Ukrajinski vojni ekspert koji je tražio anonimnost rekao je za Bi-Bi-Si da je priča o „Duhu Kijeva” pomogla da se podigne moral u trenutku kada su ljudima potrebne jednostavne priče.

Moral Ukrajine ojačala je i priča o napadu na krstaricu Moskva. Najpre su ukrajinski graničari prkosili ruskoj raketnoj krstarici vulgarnim gestom, koji je obeležila popularna poštanska marka. Tada je Ukrajina sa dve rakete Neptun potopila ponos ruske Crnomorske flote. Rusija je priznala da je izbio požar na brodu i da je potonuo, ali nije pominjala raketni.

1 / 5 Foto: Profimedia

Piloti borbenih aviona postoje u nacionalnoj mitologiji mnogih zemalja Herojski borbeni piloti su takođe ušli u nacionalnu mitologiju drugih zemalja. Britanija slavi hrabre pilote Kraljevskog vazduhoplovstva koji su zaustavili moćni nacistički Luftvafe u bici za Britaniju 1940. godine.

Sama Rusija hvali žrtve svojih pilota iz Drugog svetskog rata, koji su se borili protiv nadmoćnijeg nemačkog vazduhoplovstva. Neki su se namerno, poput kamikaza, zabijali u neprijateljske avione nakon što su ostali bez municije.

Legende poput „Duha Kijeva” ne iznenađuju kada se objave ovako kontradiktorne brojke za ruske i ukrajinske gubitke, pa ima dosta prostora za preterivanje.

Generalštab Oružanih snaga Ukrajine saopštio je 30. aprila da je Rusija u dosadašnjem toku rata izgubila 190 aviona i 155 helikoptera. Ali nezavisni vojni analitičari iz Oriksa veruju da je Rusija izgubila 26 aviona i 39 helikoptera, kao i 48 dronova.

I Rusija i Ukrajina su veoma tajnovite o sopstvenim gubicima. Utvrđivanje gubitaka je težak zadatak, pošto avioni često padaju na teritoriju pod kontrolom Rusije, a neki uspevaju da slete u Rusiju.

1 / 12 Foto: Profimedia

Stručnjaci se slažu da su u većini slučajeva ruske letelice oborene raketama zemlja-vazduh, posebno prenosivim sistemima PVO.

Džastin Kramp iz bezbednosne konsultantske firme Sibilline kaže da je legenda o „Duhu Kijeva“ važna jer u naše doba društvenih medija ljudima su potrebni mitovi, heroji i legende koji omogućavaju koheziju i značenje.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.