KOJI JE PUTINOV SLEDEĆI KORAK? Ovo su opcije ruskog predsednika za Dan pobede
Vladimir Putin, Foto: printscreen/youtube, EPA-EFE/ALEXEI DANICHEV

U nevolji!

KOJI JE PUTINOV SLEDEĆI KORAK? Ovo su opcije ruskog predsednika za Dan pobede

Rusija će 9. maja, kao i svake godine, obeležiti 77. godišnjicu završetka Drugog svetskog rata vojnim paradama širom zemlje

Objavljeno:

Zapadni zvaničnici već nekoliko nedelja govore da je Moskva pod samonametnutim pritiskom da zapiše neku vrstu vojnog uspeha koji će objaviti na Dan pobede, pošto je operacija Rusije u Ukrajini daleko od prvobitnih ciljeva, piše "Forin polisi".

Putin je veći deo svoje moći i ruskog identiteta uokvirio oko iskustava Sovjetskog Saveza u Drugom svetskom ratu, poznatom u Rusiji kao Veliki otadžbinski rat. On je pokušao da prikaže rat u Ukrajini kao novo poglavlje u borbi protiv fašizma, zasnovano na navodima da je Ukrajina preplavljena nacistima pod kontrolom Zapada i da joj je potrebno oslobođenje.

To "oslobođenje“ je došlo po strašnoj humanitarnoj ceni, piše "Forin polisi", pošto je u ofanzivi ruske vojske stradalo hiljade ukrajinskih civila i proterano više miliona ljudi.

Ukrajina
foto: Profimedia

Uprkos velikim gubicima i na ukrajinskoj i na ruskoj strani, Кremlj je udvostručio pozivanje na istorijske paralele sa Drugim svetskim ratom kako bi opravdao svoju invaziju na Ukrajinu. Poziva se na slogan koji je postao popularan od početne ruske invazije na istočnu Ukrajinu 2014. godine: "Možemo to ponovo“.

- To je sjajna prilika za Putina da igra napatriotskim osećanjima, a Кremlj je veoma dobar u teatralnosti ovakvih događaja - rekao je Timoti Fraj, stručnjak za postsovjetsku spoljnu politiku na Кolumbija univerzitetu.

Teško je preceniti značaj komemoracije 9. maja za Rusiju. Procenjuje se da je Sovjetski Savez izgubio oko 24 miliona ljudi tokom Drugog svetskog rata. Poštovanje onih koji su poginuli i služili u sovjetskoj Crvenoj armiji duboko je usađeno u ruskoj kulturi. Ratni spomenici su centralni deo mnogih ruskih gradova i često služe kao pozadina za fotografije venčanja novovenčanih ruskih parova.

Vladimir Putin, Ekonomija, Rusija
foto: Printscreen, Profimedia

- Međutim, proslava tog da pod Putinom postaje sve više politizovana. Paradoksalno, to je nešto duboko lično, emotivno i moćno, ali i u znak priznanja te moći, to je nešto što država pokušava da iskoristi u svoju korist - rekla je Džejd Mekglin, naučnica ruskih studija na Institutu za međunarodne studije Midlberi.

Od "specijalne operacije" do rata?

Neki zapadni zvaničnici predviđaju da će Putin iskoristiti paradu za Dan pobede da eskalira invaziju proglašavajući zvanični rat, što bi mu zakonski omogućilo da pozove na masovnu mobilizaciju kako bi poslao još trupa u Ukrajinu. Otprilike jedna četvrtina ruskih formacija poslatih u prvu fazu rata do sada je eliminisana iz borbe, rekli su zapadni zvaničnici. Zvaničnici ukrajinske odbrane procenjuju da je Rusija izgubila blizu 25.000 vojnika za dva meseca, što je nivo iscrpljenosti bez presedana u modernom ratu.

Vojska, Vojnici, Oružje, Pucanje, Puška
foto: Profimedia

- Mislim da će pokušati da pređe dalje sa svoje "specijalne operacije". On je spremao teren da može da kaže: "Vidite, ovo je sada rat protiv nacista, a ono što mi treba je više ljudi. Treba mi još ruskog topovskog mesa" - rekao je britanski ministar odbrane Ben Volas prošle nedelje.

U još jednom simboličnom potezu, američki predsednik Džo Bajden planira da 9. maja potpiše Zakon o najmu i zakupu za odbranu demokratije u Ukrajini, kojim se oživljava ovlašćenje iz doba Drugog svetskog rata za pozajmljivanje oružja drugoj zemlji.

Kako pokazuju neki obaveštajni podaci, čini se da Rusija pojačava svoju vojnu mobilizaciju poslednjih nedelja, pošto su penzionisane ruske trupe navodno pozvane na regrutaciju da na ugovor upravljaju okupiranim oblastima Ukrajine. Drugi evropski zvaničnici su očekivali da će ruska vojska pojačati ofanzivu na istočnu Ukrajinu u danima uoči komemoracije kako bi Putin mogao da proglasi neku vrstu pobede i da tvrdi da je "oslobodio“ region Donbasa.

Moguće opcije

Jedan zapadni diplomata koji je pod uslovom anonimnosti govorio o osetljivim vladinim procenama rata rekao je za "Forin polisi" u četvrtak da Rusija ima mogući izbor opcija za za 9. maj, uključujući proglašenje pobeda na ukrajinskim teritorijama koje drži ruska vojska, održavanje parade na osvojenim područjima Ukrajine ili najavljivanje prelaska rata u novu fazu, kao što je veća mobilizacija.

Diplomata je takođe rekao da će Rusija možda 9. maja proglasiti održavanje izbora na okupiranim teritorijama Donjecka i Luganska u Donbasu i Hersona. Takav potez bi odražavao slične deklaracije o suverenitetu na ukrajinskim samootcepljenim teritorijama koje su prethodile invaziji u februaru.

Vladimir Putin
foto: Profimedia

Ukrajinski zvaničnici strahuju da bi Moskva mogla da pokuša da održi pobedničku paradu usred ruševina Marijupolja, strateškog ukrajinskog lučkog grada koji je pod opsadom ruskih trupa skoro dva meseca, ali je Moskva demantovala te tvrdnje. Procenjuje se da je 2.000 ukrajinskih vojnika u čeličani Azovstalj, dok Rusija konsoliduje kontrolu nad drugim delovima grada. Rusija je u četvrtak započela sveobuhvatni napad na čeličanu.

Britansko ministarstvo odbrane ocenilo je u petak da je rusko osvajanje Azovstalja povezano sa Putinovom željom da ostvari simboličnu pobedu u Ukrajini na vreme za paradu, ali je dodalo da će Rusija verovatno poretrpeti gubitke u napadu na objekat nalik utvrđenom lavirintu.

Ali portparol američkog ministarstva odbrane Džon Кirbi rekao je u četvrtak da Amerika ne vidi nikakvu korelaciju između proslave Dana pobede i taktike Кremlja u ratu, dodajući da je vojni napredak Rusije u Donbasu ostao "neujednačen“.

"Nešto će se sigurno dogoditi"

– Svi očekuju da će se nešto desiti 9. maja, i Putinovi neprijatelji i njegove pristalice. I upravo ta očekivanja su stvorila vakum koji sada treba popuniti. Ako se to ne dogodi, Putin će politički biti na gubitku – smatra politički ekspert Abas Galjamov, koji je svojevremeno pisao govore za ruskog predsednika.

Кremlj je u međuvremenu saopštio da je potpuna besmislica da će ruski predsednik da objavi rat Ukrajini – ili čak Zapadu – u ponedeljak, kao i da će da mobiliše rezerviste ili čak civile da popuni redove iscrpljene vojske.

Galjamov, ipak, predviđa će ruski predsednik Ukrajini postaviti ultimatum - ili dođite za pregovarački sto ili se borite i suočite sa pretnjom taktičkog nuklearnog oružja.

Ukrajina, Rat u Ukrajini, Rat
foto: Profimedia

- Jedini način na koji Putin sada može da pobedi je stvaranje utiska o sebi kao apsolutno ludom tipu. On želi da se zapadni lideri i svetska javnost uplaše, da počnu da zovu Volodimira Zelenskog i kažu mu: "Dosta je sad, hajmo ovo da prekinemo. Idi za pregovarački sto i pristani na barem neke od zahteva koje Rusija postavlja" - rekao je i dodaje kako mu se čini da Putin "duboko žali" zbog invazije iz koje sad pokušava da "pronađe izlaz, a da pritom ne ispadne slabić".

Avion sudnjeg dana

Očekuje se da će u povorci na paradi učestvovati samo 131 vozilo, što je znatno manje nego što je Кremlj izveo prošle godine. A ruski planirani prelet parade sa avionima u formaciji "Z“, ruskim simbolom pobede, biće obavljen sa zastarelim lovcima MiG-29, a ne najsavremenijim borbenim avionima Suhoj.

"Internet detektivi" su takođe primetili neka od ruskih vozila raspoređenih u Ukrajini ukrašena Кrstom Svetog Đorđa, što je znak da su možda prvobitno bila posvećena godišnjici Drugog svetskog rata.

Bombarder, Avion, Stelt
foto: Profimedia

"Rojters" piše kako će Putin na moskovskom Crvenom trgu indirektno poslati Zapadu upozorenje o "sudnjem danu". Preleti iznad Katedrale sv. Vasilija uključiće nadzvučne lovce, strateške bombardere Tu-160 i, prvi put od 2010. godine, zapovedni avion “sudnjeg dana” Il-80, koji bi u slučaju nuklearnog rata postao zapovedni centar ruskog predsednika.

Moćni avion Il-80 Maksdom proteklih dana je u nekoliko navrata viđen u niskom letu iznad predgrađa Moskve, a službena Rusija potvrdila je kako se radi o vežbi za prelet na paradi povodom Dana pobede.

Avion
foto: Printscreen/youtube/ VESTI

Detalji o dizajnu aviona se čuvaju kao državna tajna. Poznato je samo da je sačinjen od visoko sofisticirane opreme i da bi Putinu omogućio da vlada Rusijom "iz vazduha", u slučaju nuklearnog rata. Ogromni avion iz sovjetske ere nema prozore osim u kokpitu i poznat je i kao ''Leteći Kremlj''.

(Espreso/Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.