AMERIČKA EKONOMIJA SE SMANJILA U POSLEDNJA 3 MESECA: Da li je recesija blizu?
Foto: Profimedia

SAD

AMERIČKA EKONOMIJA SE SMANJILA U POSLEDNJA 3 MESECA: Da li je recesija blizu?

Zvaničnici Bele kuće pokušali su da suzbiju razgovore o recesiji, tvrdeći da su mnogi delovi ekonomije i dalje jaki

Objavljeno:

Američka ekonomija se ponovo smanjila u poslednja tri meseca, što je nezvanično signaliziralo početak recesije.

Ministarstvo trgovine saopštilo je u četvrtak da je bruto domaći proizvod (BDP), široka mera cena roba i usluga, opao po godišnjoj stopi od 0,9% u drugom kvartalu nakon pada po godišnjoj stopi od 1,6% u prva tri meseca, piše Gardijan.

Loše vesti će biti veliki udarac za Bajdenovu administraciju dok se priprema za tešku izbornu sezonu na sredini mandata. Zvaničnici Bele kuće pokušali su da suzbiju razgovore o recesiji, tvrdeći da su mnogi delovi ekonomije i dalje jaki.

Stopa rasta je u značajnoj suprotnosti sa snažnim godišnjim povećanjem BDP-a od 6,9 odsto zabeleženim u poslednjem kvartalu 2021. godine kada se privreda oporavila od gašenja Covid-a.

Dve četvrtine negativnog rasta BDP-a se široko smatraju signalom da je privreda otišla u recesiju. Ali Nacionalni biro za ekonomska istraživanja (NBER) je zvanični arbitar kada recesije počinju i kada se završavaju. Iako će brojke o BDP-u igrati u konačnoj presudi NBER-a, on takođe razmatra širi spektar ekonomskih faktora, uključujući tržište rada, i malo je vjerovatno da će uskoro donijeti odluku.

U međuvremenu, pritisak na Bajdenovu administraciju ostaje. Istraživanja o poverenju potrošača padaju kako strahovi od recesije rastu, a ukupni i ekonomski brojevi anketa Džoa Bajdena trenutno su na najnižim nivoima njegovog predsedništva.

Najnoviji podaci o BDP-u došli su dan nakon što su Federalne rezerve objavile još jedno povećanje od tri četvrtine procentnih poena svojih referentnih kamatnih stopa dok se bore da ukrote inflaciju.

Dolari
foto: Profimedia

Cene su rasle po godišnjoj stopi od 9,1% u godini do juna, podstaknute rastućim troškovima za gorivo, hranu i smeštaj.

Dok su delovi američke ekonomije i dalje jaki , pre svega tržište rada, pandemija Covida nastavlja da igra haos globalnim zalihama, a rat u Ukrajini je podigao cene energenata.

Konfuzni ekonomski izgledi pokrenuli su rasprodaje na berzama širom sveta i naveli neke ekonomiste da predvide da dolazi recesija. Skoro 70 odsto vodećih akademskih ekonomista koje je prošlog meseca anketirao Fajnenšel tajms predviđa da će američka privreda iduće godine pasti u recesiju.

Predsednik Feda Džerom Pauel rekao je u sredu da ne veruje da su SAD trenutno u recesiji. Ali on je rekao da je Fed spreman da nastavi da povećava stope kako bi vratio cene i da je neizbežno da će takav potez usporiti ekonomiju i uticati na tržište rada. „Stabilnost cena je ono zbog čega cela ekonomija funkcioniše“, rekao je Pauel.

... imamo malu uslugu da zamolimo. Milioni se svakodnevno obraćaju Gardijanu za otvorene, nezavisne, kvalitetne vesti, a čitaoci u 180 zemalja širom sveta nas sada finansijski podržavaju.

Verujemo da svako zaslužuje pristup informacijama koje su zasnovane na nauci i istini, kao i analizama zasnovanim na autoritetu i integritetu. Zato smo napravili drugačiji izbor: da naše izveštavanje bude otvoreno za sve čitaoce, bez obzira na to gde žive ili koliko mogu da priušte da plate. To znači da više ljudi može biti bolje informisano, ujedinjeno i inspirisano da preduzme značajne akcije.

U ovim opasnim vremenima, globalna novinska organizacija koja traži istinu poput Gardijana je od suštinskog značaja. Nemamo akcionare ili vlasnika milijardera, što znači da je naše novinarstvo oslobođeno komercijalnog i političkog uticaja, a to nas čini drugačijima. Kada nikada nije bilo važnije, naša nezavisnost nam omogućava da neustrašivo istražujemo, izazivamo i razotkrivamo one na vlasti.

(Esperso/Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.