ŠTA SE DEŠAVA SA INFLACIJOM U ENGLESKOJ: Dolar jači od FUNTE i EVRA!
Ilustracija, Foto: Profimedia

planovi i potrošnja

ŠTA SE DEŠAVA SA INFLACIJOM U ENGLESKOJ: Dolar jači od FUNTE i EVRA!

Britanska centralna banka je u sredu ponovo pribegla kupovini obveznica u hitnom potezu da smanji haos na finansijskim tržištima

Objavljeno:

Britanska centralna banka je u sredu ponovo pribegla kupovini obveznica u hitnom potezu kako bi smanjila haos na finansijskim tržištima koji je pokrenut prošle nedelje poreskim planovima i planovima potrošnje nove britanske premijerke Liz Trus.

Pad cena državnih obveznica – i potonji rast prinosa – pretio je da izazove haos u penzijskoj industriji u zemlji, naškodi stambenom tržištu i poveća rizike od recesije za širu ekonomiju.

Zašto Banka Engleske ponovo deluje? Šta je sledeće u krizi u Velikoj Britaniji? Banka Engleske povećava kamatnu stopu na 1,75% pošto inflacija dostiže 13% Opšti pogled na zgradu Banke Engleske (BoE). Banka Engleske povećava kamatnu stopu na 1,75% pošto inflacija dostiže 13% 1/2 Opšti pogled na zgradu Banke Engleske (BoE) u Londonu, Britanija.

1 / 6 Foto: Profimedia

Britanska centralna banka je u sredu ponovo pribegla kupovini obveznica u hitnom potezu da smanji haos na finansijskim tržištima koji je prošle nedelje pokrenut planovima za porez i potrošnju nove britanske premijerke Liz Trus. Pad cena državnih obveznica – i potonji porast prinosa – pretio je da izazove haos u penzijskoj industriji u zemlji, naškodi stambenom tržištu i poveća rizike od recesije za širu ekonomiju.

ZAŠTO SE BRITANIJA SUOČAVA SA JOŠ JEDNOM FINANSIJSKOJ KRIZOM

Investitori su već bili zabrinuti zbog ogromnih troškova smanjenja poreza i energetskih subvencija koje je obećala Truss čak i pre nego što je njen ministar finansija Kvasi Kvarteng prošlog petka najavio nova smanjenja poreza. Umesto da poslušaju Kvartengova obećanja o jačem ekonomskom rastu, investitori su se uplašili perspektivom veće inflacije izazvane smanjenjem poreza za koje su videli da primorava Banku Engleske da ubrza svoje povećanje kamatnih stopa.

Sterling je pao, povećavajući inflatorni pritisak u zemlji koja se oslanja na uvoz goriva, hrane i drugih proizvoda. Što je još više zabrinjavajuće za BoE, prinosi na državne obveznice su skočili, posebno na dugoročne dugove, što je prijetilo da izazove probleme u britanskoj penzijskoj industriji.

ZAŠTO ENGLESKA BANKA OPET KUPUJE OBVEZNICE?

Kupovinom obveznica, BoE nastoji da preokrene ono što vidi kao "disfunkciju" na tržištu obveznica. Konkretno, centralna banka je nastojala da reši probleme sa kojima se suočavaju penzioni fondovi, rekao je izvor upoznat sa odlukom.

Fondovi su veoma osetljivi na nagle padove dugoročnih cena obveznica i u ekstremnim tržišnim uslovima može doći do začaranog kruga prinudne prodaje i daljeg pada cena. Privremeno delujući kao kupac obveznica, BoE ima za cilj da spreči paničnu prodaju. Ali program kupovine se razlikuje od onog koji je BoE pokrenuo tokom pandemije COVID-19 2020, nakon referenduma o Bregzitu i nakon finansijske krize 2008-09, jer je dizajniran samo da bude veoma kratkoročni.

ŠTA TRUSS I KVARTENG SAD MOGU?

Truss je obećala da će srušiti ekonomsku "ortodoksnost" u svom pokušaju da postane lider Konzervativne partije, a najave Kvarteng o smanjenju poreza prošle nedelje predstavljale su udvostručenje obećanja koje je dala tokom kampanje. Nakon šokirane reakcije tržišta, neki investitori su rekli da je jedini način na koji nova vlada može da povrati njihovo poverenje da poništi plan smanjenja poreza, nešto što Trus i Kvarteng nisu pokazali da rade. Umesto toga, Dauning strit kaže da će biti više najava reformi za poboljšanje potencijala rasta britanske ekonomije – koje će verovatno uključivati pokušaje smanjenja pravila planiranja, promene u imigracionom sistemu i više ulaganja u obuku i infrastrukturu.

Liz Tras
foto: EPA-EFE/NEIL HALL

ŠTA SVE OVO ZNAČI ZA TRŽIŠTE STANOVA?

Hipotekarni zajmodavci su se trudili da održe korak sa divljim kolebanjima na tržištima sterlinga koji određuju koje hipotekarne stope nude vlasnicima kuća. Neki zajmodavci su privremeno prestali da izdaju hipoteke novim klijentima, a drugi su povećali stope otplate za nove kredite do nivoa koji će verovatno opterećivati milione postojećih vlasnika kuća i učiniti nove hipoteke nedostupnim za mnoge druge. Hipotekarni poslovi za nove klijente sada imaju stope od oko 5%-6% - strmo povećanje u odnosu na normu od oko 2% u poslednjih pet godina, što izaziva sve veću zabrinutost zbog kolapsa tržišta nekretnina dalje.

ŠTA JE GORE ZA FUNTU?

Sterling je u sredu povratio nešto u odnosu na američki dolar, nakon što je naglo pao nakon objave BoE, ali je i dalje u padu za oko 6% od početka septembra, otprilike duplo više od evra. To znači da će Britanija biti suočena sa većim inflatornim pritiskom izazvanim valutama od svojih evropskih kolega u vreme kada je njena stopa inflacije najviša među velikim ekonomijama Grupe sedam. Investitori se klade da BoE podiže kamatne stope na skoro 6% do maja, mnogo više od njihovog trenutnog nivoa od 2,25%. Mnogi izvoznici nisu uspeli da vide veći podsticaj od prethodne slabosti valute jer često moraju da kupuju sirovine i komponente iz inostranstva. Slabija funta bi mogla da podstakne britansku turističku industriju, ali će Britancima poskupiti putovanje u inostranstvo.

Funta
foto: Printscreen/youtube

(Espreso / Rojters)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.