NEMAČKA ISPUNILA OBEĆANJE: Ukrajina dobila ono što nema ni Bundesver!
Ilustracija, Foto: Ilustracija, Youtube printscreen

ISPORUČENO

NEMAČKA ISPUNILA OBEĆANJE: Ukrajina dobila ono što nema ni Bundesver!

Svaki sistem sastoji se od tri vozila: lansirnog uređaja za projektile, radara i radara za upravljanje paljbom, s integriranom logistikom i podrškom

Objavljeno:

Nemačka je isporučila Ukrajini najmoderniji PVO raketni sistem - koji još nema ni Bundesver.

IRIS-T SLM je proizveden u Nemačkoj i namenjen je zaštiti manjih gradova i vojske. U čemu je njegova prednost?

Ukrajina je od utorka u posedu jednog od najmodernijih sistema PVO na svetu. Raketni sistem IRIS-T SLM treba da je zaštiti od ruskih krstarećih raketa.

Ukrajinski ministar odbrane Aleksij Reznikov pozdravio je prvu isporuku napisavši na Tviteru da je počela "nova era" u ukrajinskoj protivvazdušnoj odbrani te da su "na putu" i slični sistemi iz SAD.

Bundesver još nema IRIS-T SLM Sistem IRIS-T SLM je proizvela kompanija Diehl Defence sa sedištem u Iberlingenu na jugu Nemačke, a namenjen je za pružanje protivvazdušne zaštite malim gradovima i vojsci: naseljima, vojnim bazama, kampovima i važnim infrastrukturnim objektima. Pogodan je za odbranu od aviona, helikoptera, dronova, krstarećih i balističkih projektila.

1 / 3 Foto: Printscreen/Youtube

Svaki sistem sastoji se od tri vozila: lansirnog uređaja za projektile, radara i radara za upravljanje paljbom, s integriranom logistikom i podrškom.

Navodi se da rakete, koje koriste infracrveno toplotno zračenje za traženje i identifikaciju ciljeva, imaju domet od 40 kilometara i dostižu maksimalnu visinu od 20 kilometara.

Dolaze opremljene radarom dometa 250 kilometara.

Rakete se također mogu pozicionirati u krugu od 360 stepeni oko lansirnog uređaja.

Prema navodima Diehl Defence, sistem je najefikasnijii kao deo višeslojne protivvazudšne odbrane u kombinaciji, na primer, s američkim raketnim sistemom Patriot PAC-3.

Iako su ovi raketni sistemi bili u razvoju od 1990-ih i prošli su nekoliko modifikacija, verzija IRIS-T SLM isporučena Ukrajini je potpuno nova.

Svaki od ovih raketnih sistema PVO košta oko 140 miliona evra. Konačna ispitivanja najnovije verzije raketnog sistema obavljena su krajem 2021. a nemačka vojska – Bundesver ih još nema.

Starije verzije sistema kupile su Švedska, Norveška i Egipat.

Nemačka ispunjava obećanje

Ukrajina je sada dobila prvi od četiri sistema IRIS-T SLM. Očekuje se da će ostatak biti isporučen Ukrajini do kraja sledeće godine.

Prema članku nemačkog nedeljnika Velt am Zontag, objavljenom u julu, Ukrajina je od nemačke Vlade zatražila dozvolu za kupovinu 11 ovih protivraketnih sistema i finansijsku pomoć da se oni plate - dakle oko 1,5 milijardi evra.

Iako je nemački kancelar Olaf Šolc još u junu u Kijevu obećao da će isporučiti najmanje jedan ovakav sistem, isporuka je morala da bude odložena do evo sredine oktobra.

Ekspert za odbranu Evropskog saveta za spoljne odnose (ECFR) smatra da se verovatno radi o uskom grlu u industriji ili proizvodnji, a ne o nedostataku političke volje, jer takvi sistemi se moraju praviti po narudžbini i dodaje da su „neki od raketnih sistema koje će Ukrajina dobiti od Nemačke preusmereni iz narudžbine Egipta".

Šta ovo znači za Ukrajinu?

Rafael Los smatra da će ovi raketni sistemi verovatno mnogo unaprediti odbranu Ukrajine, iako ne mora da znači da ključno promeniti situaciju na ratištu – kao što to Ukrajinci neprestano govore.

"Kako Ukrajinci budu dobijali sve sofisticiranije oružje koje mogu da integrišu u svoje postojeće sisteme.

Rusima će biti teže da pokrenu masovne raketne napade i stoga postoji veća verovatnoća da će manje ukrajinskih civila i manje vojnih ciljeva biće pogođeno", rekao je Los za DW i dodao da je isporuka ovih raketnih sistema važan signal, s obzirom na dugoročne napore NATO da opremi Ukrajinu boljim odbrambenim oružjem zapadne proizvodnje.

(Espreso / DW)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.