NOVOPEČENI PREMIJER BRITANIJE OBRADOVAO GRAĐANE: Slobodan dan zbog krunisanja Čarlsa III
Riši Sunak, Foto: Printscreen/Youtube/Washington Post

potvrđeno

NOVOPEČENI PREMIJER BRITANIJE OBRADOVAO GRAĐANE: Slobodan dan zbog krunisanja Čarlsa III

Britanska vlada je u saopštenju navela da je taj potez u skladu sa državnim praznikom koji je pratio krunisanje pokojne kraljice 1953. godine

Objavljeno:

Britanski premijer Riši Sunak najavio je u nedelju da će sledeće godine biti državni praznik za proslavu krunisanja kralja Čarlsa III.

Sunak je rekao da će državni praznik pasti u ponedeljak, 8. maja, nakon krunisanja koje će se održati dva dana ranije, piše CNN.

Čarls (73) je automatski postao monarh u septembru nakon smrti svoje majke, kraljice Elizabete II. Nekoliko dana kasnije, zvanično je potvrđen za novog kralja Ujedinjenog Kraljevstva na ceremoniji u palati Sent Džejms.

Britanska vlada je u saopštenju navela da je taj potez u skladu sa državnim praznikom koji je pratio krunisanje pokojne kraljice 1953. godine. Slobodan dan bi bio prilika da se porodice i zajednice širom Ujedinjenog Kraljevstva okupe kako bi proslavile, dodaje se.

- Krunisanje novog monarha je jedinstven trenutak za našu zemlju - rekao je Sunak.

- Kao priznanje za ovu istorijsku priliku, sa zadovoljstvom najavljujem dodatni praznik za čitavo Ujedinjeno Kraljevstvo sledeće godine. Radujem se što ću videti ljude koji se okupljaju da proslave i odaju počast kralju Čarlsu III učestvujući u lokalnim i nacionalnim događajima širom zemlje u njegovu čast - dodao je novi premijer.

1 / 4 Foto: EPA-EFE/NEIL HALL

Bakingemska palata je prošlog meseca objavila da će se kraljevo krunisanje održati 6. maja u Vestminsterskoj opatiji u Londonu, mestu svakog krunisanja od 1066. godine. Od Vilijema Osvajača, svi osim dva monarha su tamo krunisani. Edvard V je umro pre nego što je mogao da bude krunisan, a Edvard VIII je abdicirao.

Služba će biti modernija od prethodnih kraljevskih krunisanja i "gledaće u budućnost", navodi se u saopštenju palate. Dodaje se da će ta prilika i dalje biti "ukorenjena u dugogodišnjoj tradiciji i raskoši".

Tom prilikom će se i kraljica supruga krunisati na sličnoj, ali manjoj ceremoniji.

Stručnjaci kažu da će Čarlsovo krunisanje biti znatno prigušeniji događaj nego majčino, sa aranžmanima pod uticajem tekuće krize troškova života u Velikoj Britaniji.

Prilično je uobičajeno da vlada proglašava praznike oko kraljevskih prilika. Ove godine, Britanci su dobili dva dodatna dana - jedan za sahranu pokojnog monarha 19. septembra, a prethodno u junu kako bi proslavili njen platinasti jubilej.

(Espreso / Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.