DRAMA U NEMAČKOM ZATVORU: Stefan iz Halea držao SLUŽBENIKE ZA TAOCE, a onda se desilo OVO!
Zatvor, Foto: Nebojša Mandić

JEZIVO!

DRAMA U NEMAČKOM ZATVORU: Stefan iz Halea držao SLUŽBENIKE ZA TAOCE, a onda se desilo OVO!

Atentator iz Halea stefan B. i dalje je opasan. U zatvoru u kojem je na odsluženju doživotne robije, držao je jedno vreme dvoje talaca. Stražari su ipak uspeli da ga savladaju.

Objavljeno:

Desničarski ekstremista Stefan B., poznat po napadu na sinagogu u Haleu 2019,savladan je u zatvoru Burg kod Magdeburga nakon što je uzeo taoce.

Kako javljaju nemački mediji, zatvorenik je u ponedeljak oko 21 čas uspeo da privremeno uzme za taoce dvojicu službenika. Drugi zatvorski službenici uspeli su nešto kasnije da ga savladaju i on je, kako se saznaje, u toj akciji povređen.

Za sada je nejasno šta se tačno dogodilo, odnosno kako je zatvorenik uspeo da uhvati službenike. Prema dostupnim informacijama, zaposleni u magdeburškom zatvoru nisu fizički povređeni, ali su zbrinuti.

Inače, nakon što je Stefan B. uzeo taoce, usledila je velika policijska operacija. Teško naoružani pripadnici snaga bezbednosti bili su raspoređeni oko zatvora.

Stefan B. osuđen je na doživotni zatvor i naknadni preventivni pritvor 21. decembra 2020. godine. Kaznu služi u Magdeburgu na istoku Nemačke, u najvećem i najmodernijem zatvoru visokog obezbeđenja. Atentator iz Halea smatra se nekooperativnim i teškim zatvorenikom.

Zatvor, Rešetke
foto: Vladimir Sporčić, Ilustracija

Krajem maja 2020, u vreme dok je još uvek trajalo suđenje, pokušao je da pobegne iz pritvora. Tokom šetnje po dvorištu, popeo se na ogradu visoku 3,40 metara i proveo pet minuta bez nadzora tražeći izlaz iz zatvora, pre nego što ga je obezbeđenje vratilo u ćeliju.

Podsetimo, Stefan B. je 9. oktobra 2019. pokušao da upadne u sinagogu u Haleu na Jom Kipur, najveći jevrejski praznik, i da počini masakr. Bacao je zapaljive i eksplozivne naprave i pucao na ulazna vrata. Kada nije mogao da uđe u prostorije, ubio je 40-godišnjeg prolaznika ispred sinagoge i 20-godišnjaka u obližnjem snek-baru. Dok je bežao, ranio je još nekoliko osoba.

(Espreso/Telegraf)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.