AMERIČKI PILOT OPALIO SELFI SA KINESKIM BALONOM: Neverovatna fotografija snimljena neposredno pre OBARANJA (FOTO)
Trenutak obaranja kineskog balona, Foto: Printscreen/Twitter/@disclosetv

ministarstvo objavilo

AMERIČKI PILOT OPALIO SELFI SA KINESKIM BALONOM: Neverovatna fotografija snimljena neposredno pre OBARANJA (FOTO)

Amerika je prvi put primetila balon 28. januara, a na kraju ga je oborio američki borbeni avion u blizini obale države Južna Karolina

Objavljeno:

Ministarstvo odbrane SAD objavilo je selfi snimljen u kokpitu aviona U-2 dok je leteo iznad kineskog balona koji je ranije ovog meseca oborila američka vojska. Selfi, koji je napravio pilot aviona, prikazuje senku letelice na balonu i opremu balona dok je prelazio preko kontinentalnog dela Sjedinjenih Država, prenosi CNN.

Amerika je prvi put primetila balon 28. januara, a na kraju ga je oborio američki borbeni avion u blizini obale države Južna Karolina. Visoki zvaničnik Stejt departmenta rekao je ranije ovog meseca da su preletima "otkrili da je balon na velikoj visini bio sposoban da sprovodi operacije prikupljanja obaveštajnih podataka".

Zvaničnici su rekli da su odlučili da ne sruše balon iznad kopna SAD zbog njegove veličine, strahujući da bi krhotine mogle povrediti civile ili imovinu na zemlji. General Glen VanHerk, komandant Severne komande SAD i Severnoameričke komande vazdušno-kosmičke odbrane, kasnije je izjavio da je balon bio visok 60 metara sa teretom koji je težio više stotina kilograma.

Kineski balon
Kineski balon foto: Ministarstvo odbrane SAD

Zvaničnici su takođe tvrdili da balon nije bio sposoban za značajno prikupljanje obaveštajnih podataka, delom zato što su SAD preduzele korake da se zaštite od njega odmah nakon što su ga uočile.

Avion U-2 je jednosed, visokovisinski izviđački i osmatrački avion sa "karakteristikama nalik jedrilici". Pošto avioni redovno "lete na visinama većim od 21.000 metara", piloti moraju da nose odela pod pritiskom, slična onima koje nose astronauti. Fotografija objavljena u sredu jasno pokazuje kako pilot leti iznad balona, koji je lebdeo na 18.000 metara kada je primećen iznad Montane.

(Espreso/Mondo)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.