U FRANCUSKOJ SE NASTAVLJA HAOS: U ponedeljak se otkazuju letovi
Protest/Ilustracija, Foto: SOPA Images/ddp USA/Profimedia

užas

U FRANCUSKOJ SE NASTAVLJA HAOS: U ponedeljak se otkazuju letovi

U međuvremenu su neke stranke u parlamentu podnele inicijative za glasanje o nepoverenju vladi

Objavljeno:

Generalni direktorat za civilno vazduhoplovstvo u Francuskoj zatražio je od aviokompanija da otkažu neke letove u ponedeljak zbog štrajka kontrolora leta u sklopu protesta protiv reforme penzija.

Direktorat je danas zatražio otkazivanje 30 odsto letova na pariskom aerodromu Orli i 20 odsto na aerodromu u Marseju.

"Uprkos tim preventivnim merama, prekidi i kašnjenja se ipak mogu očekivati", navela je uprava, koja je pozvala putnike da odlože putovanje ili da se raspitaju kod aviokompanija o letovima.

U Francuskoj je haotična situacija posebno od četvrtka kada je premijerka Elizabet Born (Elisabeth Borne) u parlamentu rekla da će vlada koristiti ustavno pravo da usvoji zakon o reformi penzija i na taj način zaobiđe glasanje u parlamentu.

Protest
foto: PrintScreen/ Twitter/ Abdul Ahad

Odmah posle njenog obraćanja, bila su okupljanja u Parizu i drugim gradovima širom Francuske gde su izbijali incidenti između demonstranata i policije.

U međuvremenu su neke stranke u parlamentu podnele inicijative za glasanje o nepoverenju vladi. O tome će parlament raspravljati u ponedeljak.

Smatra se da ti predlozi neće proći pošto vladajuća koalicija ima većinu u parlamentu. Nema apsolutnu većinu, ali ima podršku desničarske stranke Republikanci koja je najavila da neće glasati protiv vlade.

Za vikend su najavljeni protesti na poziv sindikata. Protesti i štrajkovi u Francuskoj počeli su u januaru kada je počela da se pominje reforma penzija i njeno usvajanje.

Francuzi su nezavodoljni jer ta reforma predviđa između ostalog pomeranje starosne granice za odlazak u penziju sa 62 na 64 godine.

(Espreso/Beta)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.