ZELENSKI U POLJSKOJ, MAKRON KOD ĐINPINGA, LUKAŠENKO KOD PUTINA: Odvijaju se KLJUČNI DOGAĐAJI, ovo morate DA ZNATE
Vladimir Putin i Aleksandar Lukašenko, Foto: EFE/SERGEY GUNEEV / SPUTNIK / KREMLIN POOL, Profimedia

OBRATITE PAŽNJU

ZELENSKI U POLJSKOJ, MAKRON KOD ĐINPINGA, LUKAŠENKO KOD PUTINA: Odvijaju se KLJUČNI DOGAĐAJI, ovo morate DA ZNATE

Francuski predsednik Emanuel Makron doputovao je danas Peking u zvaničnu posetu Kini, tokom koje će razgovarati sa predsednikom Si Đinpingom

Objavljeno:

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski doputovao je danas u Poljsku, saopšteno je iz kabineta poljskog predsednika.

Poseta, koju je ove nedelje najavila Poljska, ali je Kijev nije zvanično potvrdio, dolazi u trenutku kada Ukrajina planira da pokrene kontraofanzivu u narednim nedeljama ili mesecima kako bi povratila okupiranu teritoriju od Rusije na svom istoku i jugu, prenosi Rojters.

Volodimir Zelenski
Volodimir Zelenski foto: Profimedia

Kremlj ne vidi nikakve izglede za pregovore o Ukrajini, izjavio je pres-sekretar predsednika Ruske Federacije Volodimir Zelenski .

„Još ne vidimo nikakve izglede za ovo, tako da nema šta da se doda“, rekao je novinarima Peskov.

On je odgovario na pitanje kako Kremlj procenjuje verovatnoću nastavka pregovora sa Kijevom, u trenutku kada je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski stigao u zvaničnu posetu Varšavi, kako bi sa poljskim predsednikom Andžejem Dudom razgovaro o nastavku pregovora sa Moskvom, kao i saopštenja kineskog ministarstva spoljnih poslova da je Kina spremna da razgovara sa EU o političkom regulisanju sukoba u Ukrajini .

 Dmitrij Peskov
Dmitrij Peskovfoto: Profimedia

Francuski predsednik Emanuel Makron doputovao je danas Peking u zvaničnu posetu Kini, tokom koje će razgovarati sa predsednikom Si Đinpingom.

Sa Makronom će u poseti Kini boraviti i predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen, preneo je Rojters.

Osim o trgovini, i Makron i Fon der Lajen su izjavili da žele da ubede Kinu da iskoristi svoj uticaj na Rusiju kako bi donela mir u Ukrajinu ili u najmanju ruku spreči Peking da direktno podrži svog saveznika Rusiju.

Emanuel Makron
Emanuel Makronfoto: Profimedia

Nemački vicekancelar i ministar ekonomije Robert Habek, izjavio je danas da Nemačka ne sme da postane strana u ratu u Ukrajini.

Habek je, po povratku iz dvodnevne posete Kijevu, pozvao na oprez kada je reč o podršci Ukrajini, piše Di Velt.

„Angažman Nemačke ima svoje granice – ne smemo postati strana u ratu. Važno je da se ta granica uvek održava“, istakao je Habek.

Robert Habek
Robert Habekfoto: Profimedia

Poljski ministar poljoprivrede Henrik Kovalčik podneo je danas ostavku zbog besa poljoprivrednika, jer uvoz ukrajinskih žitarica utiče na cene u Poljskoj.

Kovalčik je rekao da je odlučio da napusti funkciju zbog odluke Evropske komisije da produži bescarinski uvoz ukrajinskog žita do juna 2024, preneo je Rojters.

Poljski poljoprivrednici pozvali su na uvođenje carina.

Rusija je zatražila hitno oslobađanje mitropolita Pavla, starešine Kijevo-pečerske lavre, i pružanje medicinske pomoći, izjavio je danas specijalni predstavnik ruskog ministra spoljnih poslova za saradnju u oblasti obezbeđenja prava na slobodu veroispovesti Genadij Askaljdovič.

Okružni sud u Kijevu je 1. aprila mitropolitu Pavlu odredio kućni pritvor od 60 dana i zabranio mu komunikaciju sa vernicima.

Optužen je za saradnju sa Rusijom i izazivanje međuverske mržnje, ali on negira te optužbe i ističe da je odluka suda politička.

Komandant jedinice Oružanih snaga Rusije koja obezbeđuje nuklearnu elektranu Zaporožje, izjavio je da se ukrajinska udarna bespilotna letelica poljske proizvodnje srušila u neposrednoj blizini te nuklearke.

“Ukrajinski režim je ponovo pokušao da napadne elektranu bespilotnom letelicom proizvedenom u Poljskoj, uprkos prisustvu zaposlenih“, rekao je komandant ruske jedinice za RIA novosti.

Nuklearka Zaporožje je pod kontrolom ruskih snaga, a ruske i ukrajinske snage uzajamno se optužuju za granatiranje područja oko elektrane.

 Zaporožje
Zaporožjefoto: Profimedia

Šest tenkova „leopard 2A4“, za koje se Španija obavezala da ih pošalje Kijevu, napustiće zemlju u drugoj polovini aprila, saopštila je danas ministarka odbrane Margarita Robles, prenosi Rojters.

Robles je, u intervjuu za TV stanicu 24H, rekla da njeno ministarstvo priprema još četiri dodatna tenka, kako bi se opremila za borbena dejstva i eventualno bila poslata u Ukrajinu.

Rusija je danas saopštila da ulazak Finske u NATO ne doprinosi jačanju stabilnosti, stvara dodatnu pretnju Ruskoj Federaciji i obavezuje je na preduzimanje mera.

Biće urađeno sve što je potrebno da se osigura bezbednost Rusije“, rekao je novinarima portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov, prenosi agencija RIA Novosti.

NATO
NATOfoto: EPA-EFE/Juan Carlos Hidalgo

Predsednici Vladimir Putin i Aleksandar Lukašenko sastaće se danas, uoči sastanka Vrhovnog državnog saveta Rusije i Belorusije, zakazanog za 6. april, saopštila je pres služba Kremlja.

„Ako tokom sastanka sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, beloruski lider Aleksandar Lukašenko bude smatrao da je potrebno da se razjasni mirovni plan Minska za Ukrajinu, doći će do razmene mišljenja“, rekao je novinarima pres-sekretar šefa ruske države Dmitrij Peskov, prenosi agencija RIA Novosti.

Vladimir Putin i Aleksandar Lukašenko
Vladimir Putin i Aleksandar Lukašenko foto: Profimedia

Ranije je Lukašenko, obraćajući se porukom narodu i parlamentu, predložio da se prekinu neprijateljstva u Ukrajini i proglasi primirje bez prava premeštanja opreme i naoružanja sa obe strane.

Bonus video:

04:10

RUSIJA BEZ NOVIH 600.000 VOJNIKA NE MOŽE DA POBEDI?! Stručnjaci objasnili zašto prednost u vojnoj tehnici nije dovoljna

(Espreso/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.