NA DANAŠNJI DAN JE UMRO GAVRILO PRINCIP: Svima je poznat ATENTAT kojim je počeo RAT, ali znate li kako je SKONČAO?
Gavrilo Princip, Foto: AP

istorija

NA DANAŠNJI DAN JE UMRO GAVRILO PRINCIP: Svima je poznat ATENTAT kojim je počeo RAT, ali znate li kako je SKONČAO?

Gavrilo Princip je 28. juna 1914. godine ubio nadvojvodu Franca Ferdinanda i njegovu suprugu, vojvotkinju Sofiju Hotek

Objavljeno: 15:43h

Na današnji dan, 28. aprila 1918. godine u zatvoru u Terezinu (Češka) umro je Gavrilo Princip.

Na dvadesetogodišnji zatvor osudile su ga austrougarske vlasti nakon atentata na austrougarskog prestolonaslednika Franca Ferdinanda (Franz) u Sarajevu 1914, čime je počeo Prvi svetski rat.

Atentat

Gavrilo Princip je 28. juna 1914. godine ubio nadvojvodu Franca Ferdinanda i njegovu suprugu, vojvotkinju Sofiju Hotek. Par je stigao u Sarajevo vozom nešto prije 10 sati prije podne i vozio se u trećem automobilu u šestočlanoj povorci prema Gradskoj vijećnici. Кrov na automobilu je bio otvoren kako bi masa imala dobar pogled na putnike.

Franc Ferdinand
Franc Ferdinandfoto: Vikipedija/ Gavrilo Princip

Nakon što je Franc Ferdinand održao svoj govor u Gradskoj vijećnici, odlučio je da posjeti žrtve Čabrinovićevog granatiranja u sarajevskoj bolnici.[23] Da bi izbjegao centar grada, general Oskar Poćorek odlučio da je Ferdinandov automobil treba ići ravno kroz Apelsku obalu do bolnice. Međutim, Poćorek je zaboravio reći vozaču, Leopoldu Lojki,za ovu odluku.

Na putu do bolnice Lojka je pogrešno skrenuo u sporednu ulicu u kojoj je Princip bio pozicioniran ispred lokalne poslastičarnice. Кada je shvatio da je pogriješio, Lojka je zakočio i počeo da ići unazad. Dok je to radio, motor je stao. Princip je istupio ispred, izvukao svoj pištolj FN Model 1910 i iz neposredne blizine ispalio dva hica u pravcu automobila, prvi je pogodio Franca u vrat, dok je drugi pogodio Sofiju u trbuh. Oboje su preminuli ubrzo nakon toga.

Gavrilo Princip
Gavrilo Principfoto: Profimedia

Danas, ljudi širom bivše Jugoslavije poštuju i veličaju čin početka oslobođenja od Austrougarske, dok postoje i oni koji veruju da je atentat na Franca Ferdinanda zločin, a Princip zločinac.

Bonus video:

06:02

I AUSTROUGARSKA NAS JE UCENJIVALA, PA JE MALA SRBIJA IZAŠLA IZ KRIZE! Pavić: Traže da se odreknemo svega, a nude status vazala

(Espreso/ Agencije/ Vikipedija)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.