10 najneverovatnijih mesta na svetu na koja vam je zabranjen ulaz (FOTO)

gde si krenuo, rođače?

10 najneverovatnijih mesta na svetu na koja vam je zabranjen ulaz (FOTO)

Ljudska noga je na ova mesta retko kad imala priliku da kroči, a i ako bi se to dogodilo, događalo se tek nakon rigoroznih provera
Objavljeno:

Neka mesta na svetu posebnu su primamljiva za posetu, naročito zavisnicima od adrenalina, ali su potpuno zatvorena za posetioce. 12 mesta iz bajke koja zapravo postoje! (FOTO) Pristup takvim mestima obično je ograničen na vrlo mali broj ljudi i to uglavnom jer je reč o lokacijama opasnim po život, dok su ostala mesta iz raznih razloga, najčešće istorijskih i civilizacijskih strogo zaštićena. Bajkovita mesta iz Diznijevih crtaća koja zaista postoje! (FOTO) Ljudska noga na ta je mesta retko kad imala priliku da kroči, a i kad bi se to dogodilo, događalo se tek nakon rigoroznih provera. 1. Ostrvo i vulkan Hird u Australiji Na ovom zabačenom mestu žive samo pingvini, foke i morske ptice. Nalazi se negde između Madagaskara i Antarktika, ali zapravo pripada Australiji. U sklopu ostrva nalazi se 837 metara visok vulkan, koji je od nedavno aktivan. Zbog nepovoljnih vremenskih prilika oko ovog ostrva može da se plovi tek dve nedelje godišnje i jedno je od najnepristupačnijih mesta na svetu.

Youtube (Printscreen)
2. Ostrvo zmija u Brazilu Ilha da Queimada Grande ili Zmijsko ostrvo ne zove se tako bez razloga. Ovo jezivo ostrvo dom je jednoj od najsmrtonosnijih vrsta zmija na svetu, zlatne zmije čiji otrov bukvalno otapa ljudsko meso. Procenjuje se da se na ostrvu nalazi oko 4000 ovih zmija. Ljudi, naravno, tu uopšte ne žive, a na njemu se nalazi samo jedan svetionik sagrađen u 19. veku.
Youtube (Printscreen)
3. Ostrvo Sentinel, Andamanska ostrva Ovo ostrvo u potpunosti je okruženo koralnim grebenima, zbog čega je pristup gotovo nemoguć. To nije jedini razlog zbog kojeg ćete teško da pristupite ovom ostrvu. Sentinel je nastanjen malom autohtonom zajednicom koja nikad nije imala kontakt s drugim ljudima i modernom civilizacijom.
Youtube (Printscreen)
4. Pećina Lasko, Francuska Kompleks pećina potpuno je zatvoren za javnost od 2008. godine nakon što su se u njima proširile gljivice. Na zidovima ovih pećina nalaze se slike stare oko 17 hiljada godina i od neprocenjive su civilizacijske vrednosti. Lasko je pod zaštitom Uneska i na listi je svetske baštine.
Youtube (Printscreen)
5. Povelja, Italija Ovo maleno ostrvo između Venecije i Lida smatra se jednim od najukletijih mesta na svetu. Napušteno je od 1968. godine kada se zatvorila tamošnja psihijatrijska bolnica. Povelja je i pre toga služila kao karantin za obolele od kuge. Postoje glasine kako po njemu i dalje šetaju duhovi žrtava kuge i rata.
Youtube (Printscreen)
6. Vatikanska tajna arhiva Duboko ispod ulica Vatikana nalaze se pisma Mikelanđela, škotske kraljice Marije koja je čekala pogubljenje, ali i zahtev kralja Harija VIII za poništenje braka. Tu su i ostali istorijski dokumenti o Svetoj Stolici. Arhiva je u vlasništvu Pape, a procenjuje se kako je više od 35 hiljada dokumenta smešteno na policama koje se protežu 83 kilometra. U ove prostorije može da uđe vrlo mali i odabrani krug ljudi, uglavnom arhivatora, koji prolaze stroge kontrole pre ulaska.
Youtube (Printscreen)
7. Velike grobnice Ise, Japan Ovaj kompleks grobnica nalazi se u pokrajini Mie u Japanu i sastoji se od 125 manjih grobnica posvećenim boginji Amaterasu-omikami. Iako se smatra da potiče iz trećeg veka, ona se svakih dvadeset godina premešta, zadnji put 2013. godine. Pristup grobnici imaju samo najviši sveštenici, koji moraju da budu članovi japanske carske porodice.
Youtube (Printscreen)
8. Oblast 51, Nevada Ovom području u Severnoj Nevadi niko ne sme da se približi osim tajih službi i vojnog osoblja s posebnim dopuštenjem. Oblast 51 je nadimak za udaljenu bazu američkog Ratnog vazduhoplovstva Edvard Er Fors. Dugo se verovalo kako se ovde testiraju avioni i oružje, dok je teoretičarima zavere omiljena teorija kako je to baza gde američka vlada ispituje dokaze o vanzemaljskom životu.
9. Grobnica Ćin Ši Huanga, Kina Grobnica prvog kineskog cara, Ćin Ši Huanga, koji je umro 210. godine pre Hrista nalazi se duboko u planinama centralne Kine. Kompleks grobnice sastoji se od mreže podzemnih prolaza, krcatih stvarima koje su caru trebale za zagrobni život, uključujući glinene reprodukcije njegove vojske, poznatih "Ratnika od terakote". Od kada je grobnica otkrivena, 1974. godine , iskopano je više od 2000 unikatnih figura, a veruje se da ih ima mnogo više.
10. Svalbard Global Sid Vault, Norveška Radi se o globalnom, podzemnom trezoru semena. Ova "banka" nalazi se na norveškom ostrvu Spitsbergen, hiljadu kilometara udaljenom od Sjevernog pola. Zgrada s najsavremenijom opremom čuva oko 840 hiljada uzoraka od čak 4000 raznih vrsta semenki sa svih strana sveta. Trezor je sagrađen s namerom kako bi se očuvala raznovrsnost useva u slučaju globalne katastrofe. U slučaju katastrofe ovaj supermoderan objekt osigurava da se globalna proizvodnja hrane ponovno pokrene.
Kada bi vam neko dozvolio da posetite jedno od ovih mesta, koje biste izabrali? (Espreso.co.rs / Express)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.