PAR BOGATAŠA PREŽIVEO POTONUĆE TITANIKA NA NEVEROVATAN NAČIN: Život im se nakon svega PRETVORIO u PAKAO!
Potonuće Titanika, Foto: Wikipedia

PREŽIVELI NA "FORU"

PAR BOGATAŠA PREŽIVEO POTONUĆE TITANIKA NA NEVEROVATAN NAČIN: Život im se nakon svega PRETVORIO u PAKAO!

Jedna od najvećih međunarodnih modnih dizajnerki bila je na brodu Titanik u noći kada je brod udario u santu leda

Objavljeno: 14:21h

Lusil, Lejdi Daf Gordon, izuzetna britanska modna ikona, inovatorka i poslovna žena, putovala je Titanikom da bi poslovala u Americi. Igradila je kuću u Njujorku 1909. i Čikagu 1911, godinu dana pre nego što je Titanik isplovio. Možda je - to nije zabeleženo - Lusil je prelazila Atlantik kako bi donela svoju prolećnu kolekciju mode u Ameriku. Ona je svakako putovala sa svojim mužem, Sir Kozmo Daf Gordonom, i svojom sluškinjom, Laurom Mabel Franćatelli. Svo troje je spasno na čamcu za spasavanje broj 1, jednom od poslednjih koji je otišao.

U svom mučnom svedočenju britanske istrage o katastrofi, Lusil je opisala užasnu paniku koja je izbila u vreme kada je njen čamac spušten. "Činilo se da svi žure za tim čamcem. Nekoliko ljudi koji su se nagurali bili su vraćeni, a nekoliko njih je uboreno u vodu pre nego što je red uspostavljen. Sećam se da su me gurnuli prema jednom od čamaca i pomogli mi da uđem", rekla je ona, prenosi list Miror.

Ona je u svojoj autobiografiji pisala o uzbuđenju i glamuru na početku putovanja Titanikom, kao prvoklasna mušterija, a zatim i košmarnoj spoznaji da je nešto strašno pošlo naopako. "Kao i svi ostali, bio sam zadivljen lepotom broda. Nikada nisam sanjala da jedrim u takvom luksuzu. Moja lepa mala kabina, sa električnim grejačem i ružičastim zavesama, oduševila me je. Sve u vezi sa ovim divnim brodom me je umirilo. Bila sam u krevetu oko sat vremena i svetla su bila sva ugašena kada me probudila tutnjava. Činilo se kao da je neka džinovska ruka bacala kugle, kotrljajući sjajne lopte."

Titanik
Titanikfoto: Profimedia

Taj prvi čamac za spasavanje, koji je napravljen da primi 40 ljudi, ostao je sa samo dvanaest njih. Većina je bila posada. Čamac su kasnije tabloidi nazvali "brod bogataša". Zabeleženo je da se u nekom trenutku po potonuću Titanika, dok su bezbedno plutali u čamcu, Lusi Daf Gordon požalila sluškinji kako su "sve njene prelepe haljine zauvek nestale". Iznerviran ovakvim komentarom jedan od mornara joj je rekao da su oni izgubili sve nakon čega je sir Kozmo ponudio da svakom mornaru koji je bio u njihovom čamcu plati nadoknadu dok ne dobiju novo zaposlenje, piše Allday.com.

Lejdi Daf Gordon
Lejdi Daf Gordonfoto: Wikipedia/Emily Burbank

Nakon što su se iskrcali na Karpatiju - brod koji je sakupljao preživele sa Titanika, Kozmo je naočigled svih, mornarima podelio čekove sa novcem. Mnogima je ovo ličilo na mito, a Daf Gordonovima nije išlo u prilog ni to što je njihov čamac bio jedini koji se nije vratio da pokuša da spase putnike koji su plutali u ledenoj vodi. Tabloidi su se u danima nakon nesreće otimali za priču o tome kako su Daf-Gordonovi preživeli. Pojavile su se čak i spekulacije da se Kozmo ukrcao u čamac prerušen u ženu. Tokon istrage koja je sprovedena nakon potonuća Titanika Lusi i Kozmo Daf-Gordon su bili jedini putnici pozvani da svedoče.

Članovi komisije su glasine o podmićivanju na kraju odbacili kao neosnovane, ali je sve obavljeno pod velikim pritiskom javnosti. Tokom samog saslušanja sudnica je bila puna pripadnika njujorškog visokog društva koji su u znak podrške nosili Lusine modne kreacije. Ipak, javnost nije zaboravila incident.

"Prema onome kako su se prema nama ponašali u Engleskoj kada smo se vratili, ispada da nije ni trebalo da preživimo. Sramota", napisala je Lusi u pismu prijateljici dva meseca posle nesreće. Sramota koja ih je pratila do kraja života Kosmo Daf-Gordon nikada se nije oporavio od loše reputacije koja ga je pratila nakon Titanika, ali je Lusi nastavila svoj biznis u modnoj industriji. Dizajnirala je odeću sve do kraja '20-ih godina ali je počela da gubi na popularnosti nakon Prvog svetskog rata. Daf-Gordonovi su bili prinuđeni da zatvore sve svoje prodavnice 1933. godine i nakon toga su bankrotirali.

Bonus video:

01:43

DRAMA NA MEDITERANU: Voda prodrla u brod sa 400 ljudi, KAPETANA NEMA, kao ni goriva! PUN KO OKO!

(Espreso / Mondo)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.