PUTIN ZAHVALIO LUKAŠENKU NA POSREDOVANJU: Nove informacije govore da se Vagner povlači
Situacija u Rusiji iz minuta u minut, Foto: Printscreen/Twitter/@TheInsiderPaper, AP, Printscreen/Twitter/CBKNEWS121, Printscreen/Youtube/SkyNews

DRAMATIČNO

PUTIN ZAHVALIO LUKAŠENKU NA POSREDOVANJU: Nove informacije govore da se Vagner povlači

Objavljeno: 23:52h
Završeno
08:50h

Snage pod kontrolom Jevgenija Prigožina, šefa privatne vojne kompanije "Vagner", stigle su na 500 kilometara od prestonice Moskve, nakon što je Federalna služba bezbednosti Rusije (FSB) pokrenula postupak protiv Prigožina zbog navodne pobune, saopštio Nacionalni antiteroristički komitet Rusije.

Ključni događaji:

  • vojska je na ulicama ruskih gradova
  • gradonačelnik Moskve uveo antiterorističke mere
  • Putin u obraćanju istakao da je Vagner izdao Rusiju, Prigožin poručio da se neće predati
  • Vojni helikopteri gađali konvoj Vagnerovaca
  • Prigožin tvrdi da su napadnuti topovima
Izmena: 14:57h
23:52h

Moskva objavila detalje sporazuma sa Prigožinom

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je da će krivični postupak protiv šefa Vagnera Jevgenija Prigožina biti ukinut.

22:12h

Putin zahvalio Lukašenku na posredovanju

Ruski predsednik Vladimir Putin pozvao je svog beloruskog kolegu Aleksandra Lukašenka da mu zahvali na posredovanju između njega i šefa Vagner grupe Jevgenija Prigožina.

Vladimir Putin je ponovo razgovarao telefonom sa beloruskim kolegom Aleksandrom Lukašenkom, saopštila je pres-služba predsednika.

Lukašenko je detaljno obavestio Putina o rezultatima pregovora sa rukovodstvom Vagnera, koje je pristalo da povuče konvoj i ne napadne Moskvu.

Predsednik Rusije je zahvalio beloruskom kolegi na obavljenom poslu.

22:12h

Jevgenij Prigožin će navodno odustati od osvajanja Moskve u zamenu za "bezbednosne garancije“ za svoje borce.

Beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko saopštio je u subotu da je navodno pao dogovor prema kojem će lider Vagner grupe Jevgenij Prigožin odustati od pobune u zamenu za "bezbednosne garancije“ za svoje borce.

19:43h

Rusko Ministarstvo spoljnih poslova upozorava Zapad da ne iskoristi Vagnerovu pobunu

Rusko ministarstvo spoljnih poslova upozorilo je zapadne zemlje da ne iskoriste pobunu šefa Vagnera Jevgenija Prigožina za postizanje onoga što je nazvalo „rusofobičnim ciljevima“, prenosi CNN.

„Takvi pokušaji su uzaludni i neće naići na odgovor ni u Rusiji ni među razumnim političkim snagama u inostranstvu“, navodi se u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova.

U njemu se navodi da pobuna „izaziva oštro odbijanje u ruskom društvu“ i tvrdi da „igra na ruku spoljnim neprijateljima Rusije“.

„Avanturističke težnje zaverenika, zapravo, imaju za cilj destabilizaciju situacije u Rusiji, uništavanje našeg jedinstva i podrivanje napora Ruske Federacije u cilju obezbeđivanja pouzdane međunarodne bezbednosti“, navodi se u saopštenju. „Uvereni smo da će se u bliskoj budućnosti situacija naći rešenje dostojno vekovne mudrosti ruskog naroda i ruske države“, navodi se u saopštenju.

Izmena: 22:13h
17:38h

Čečeni došli pred Rostov

Čečeni Ramzana Kadirova došli su pred Rostov, koji "drži" paravojska Jevgenija Prigožina - "Vagner". Snimci i slike napravljeni su pred gradom gde su čečenske snage došle da se sukobe sa jedinicom koja se otrgla kontroli Moskve i juriša na nju.

17:38h

Guverner ruske pokrajine: Vagner stigao u Lipecku oblast

Guverner ruske pokrajine Lipeck objavio je da je grupa Vagner ušla i u tu u regiju, javlja AP.

Vlasti u tom području, koje se nalazi na jugozapadu Rusije, ranije su pozvale stanovnike da ostanu u svojim domovima.

15:46h

Ko krši mere vanrednog stanja ide u zatvor

Putin je potpisao danas Zakon o merama za kršenje vanrednog stanja.

Zakonom je predviđen pritvor od 30 dana zbog kršenja mera u vanrednom stanju, navodi se u dokumentu objavljenom na zvaničnom portalu pravnih informacija.

Kako je navedeno u tom aktu, Zakon stupa na snagu danom objavljivanja.

15:35h

Erdogan podržao Putina

Ruski predsednik Vladimir Putin dobio je danas "punu podršku" svog turskog kolege Redžepa Tajipa Erdogana tokom telefonskog razgovora o oružanoj pobuni paravojne grupe Vagner koja je u toku u Rusiji, saopštio je Kremlj.

Erdogan i Putin
Erdogan i Putinfoto: EPA/Alexey Nikolsky

Tokom razgovora sa Erdoganom, koji je preživeo pokušaj puča 2016. godine, Putin je "dao informacije o situaciji u zemlji vezanoj za pokušaj oružane pobune", navodi se u saopštenju Kremlja.

Turski predsednik je, kako navodi rusko predsedništvo, "izrazio punu podršku merama koje je preduzeo Putin", prenosi Beta.

15:15h

Pronađene velike količine novca u Prigožinovoj kancelariji

Tokom racije u Prigožinovoj kancelariji u Sankt Peterburgu pronađene su velike količine gotovine, objavili su ruski mediji.

Kako prenosi Rojters, Prigožin je potvrdio te navode i rekao da je novac bio za Vagnerove troškove.

Ruski državni mediji takođe su preneli da je Putin stupio u kontakt s turskim predsednikom Erdoganom, koji je izrazio podršku aktuelnoj vlasti.

15:00h

Na ulazima u Moskvu postavljaju se strojeve i kopaju rovovi

Ruske novine Vedomosti izvestile su da su ruski vojnici navodno postavili strojeve na jugozapadni rub grada, dok je ukrajinski list Kyiv Post objavio da se kopaju rovovi na rubovima grada.

Fotografije takođe pokazuju kako se naoružana policija okuplja na mestu gde auto-put, kojim se kreću pobunjeni Vgnerovci, dolazi do glavnog grada Rusije.

14:57h

Konvoj Vagnerovih vozila viđen u regiji južno od Moskve

BBC je potvrdio verodostojnost snimka koja prikazuje konvoj naoružanih vozila koji putuju auto-putem M4. Auto-put povezuje Voronjež i Moskvu kroz regiju Lipeck.

14:26h

Prigožin: Na nas pucaju iz topova

Prigožin je rekao da je na njegove snage pucano iz topova. Tvrdi da je preuzeo kontrolu nad ruskim vojnim stožerom u Rostovu na Donu bez ispaljenog ijednog metka, javlja Rojters.

14:00h

Podoljak: U sledećih 48 sati znaće se Putinova subina

Savetnik ukrajinskog predsednika Mihailo Podoljak tvrdi da će sudbina ruskog predsednika Vladimira Putina biti poznata uskoro, u kontekstu oružane pobunePrigožina.

"U sledećih 48 sati definisaće se novi status Rusije", napisao je Podoljak na Tviteru u subotu.

"Ili potpuni građanski rat ili dogovoreni prenos vlasti, ili privremeni predah pre sledeće faze pada Putinovog režima", napisao je Podoljak, savjetnik predsednika Volodimira Zelenskog.

13:47h

Putin radi u Kremlju

Potparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je da ruski predsednik Vladimir Putin radi u rezidenciji u Kremlju. Putin je ranije obećao da će ugušiti oružanu pobunu grupe "Vagner".

13:42h

Vlasti Lipecke oblasti pozvale stanovništo da ostanu u svojim domovima

Vlasti ruske oblasti Lipeck zatražile su od stanovništa da ostanu u svojim domovima iz bezbednosnih razloga.

Upozorenje je izdato, nakon informacije da borci "Vagnera" prolaze kroz region na putu za Moskvu.


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.