NAVALNI DOBIO 15 DANA ZATVORA: EU poziva Rusiju da oslobodi demonstrante
Foto: AP

napetost

NAVALNI DOBIO 15 DANA ZATVORA: EU poziva Rusiju da oslobodi demonstrante

- Pozivamo ruske zvaničnike da se u potpunosti pridržavaju svojih međunarodnih obaveza i da oslobode bez odlaganja mirne demonstrante koji su pritvoreni - rekao je portparol EU
Objavljeno: 14:25h

Evropska unija pozvala je Moskvu da bez odlaganja oslobodi "mirne demonstrante" koji su pritvoreni tokom protesta protiv korupcije održanih širom Rusije.

Među više stotina uhapšenih na nedozvoljenom skupu je i kritičar Kremlja Aleksej Navalni, koji je najavio kandidaturu za predsednika na izborima 2018. godine. On je osuđen na 15 dana zatvora zbog odupiranja hapšenju i moraće da plati 20.000 rubalja, zbog organizovanja nedozvoljenog protesta.

OK, znate da Espreso ima aplikaciju. Niste znali da je od danas još bolja!

Kako navodi AP, očekuje se da se Navalni danas pojavi pred sudom. Portparol EU ocenio je da je policijskom akcijom "sprečeno ostvarivanje osnovnih sloboda izražavanja, udruživanja i mirnog okupljanja".

- Pozivamo ruske zvaničnike da se u potpunosti pridržavaju svojih međunarodnih obaveza i da oslobode bez odlaganja mirne demonstrante koji su pritvoreni - dodao je on.

Juče je oko 500 osoba uhapšeno u Moskvi, a 130 u Sankt Peterburgu, gde se oko 4.000 osoba okupilo u centru grada.

Proteste je pokrenuo opozicioni lider Aleksej Navalni, a u fokusu su njegove tvrdnje da premijer Medvedev poseduje niz kuća, jahti i vinograda.

(Espreso.co.rs/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.