EVO KOLIKO IZNOSI PROSEČNA PLATA U BELORUSIJI, JEDNA PROFESIJA UBEDLJIVO PREDNJAČI: Ovo je DETALJNA RAČUNICA!
Plata u Belorusiji, Foto: Promo, Filip Plavčić

Plata u Belorusiji

EVO KOLIKO IZNOSI PROSEČNA PLATA U BELORUSIJI, JEDNA PROFESIJA UBEDLJIVO PREDNJAČI: Ovo je DETALJNA RAČUNICA!

Koja je prosečna plata u Belorusiji?

Objavljeno:

Dok Lukašenko najavljuje borbenu spremnost vojske zbog situacije u Rusiji, mnogima je palo na pamet da se zapitaju kolika je prosečna plata u Belorusiji.

Kako stranje borbene gotovosti vojske jedne države poziva ljude da budu zainteresovani za prosečnu platu te zemlje nije najjasnije.

Mada, razlog može biti mogućnost migracije beloruskih građana i građanki u zapadne zemlje, te potreba da se izračuna mogućnost eksploatacije jeftine radne snage. No, to je samo stav jedne novinarke posle komentara sajta Time Doctor da je važno znati prosečnu platu u istočnom delu Evrope ako kao kompanije sa Zapada želite tu da otvorite svoju firmu.

Dakle, koja je prosečna plata u Belorusiji?

Aleksandar Lukašenko
Aleksandar Lukašenkofoto: EPA-EFE/ALEKSEY NIKOLSKYI/ SPUTNIK/ KREMLIN POOL

Prema navodima Nacionalnog statističkog komiteta za Belorusiju prosečna plata jeste 610.34 evra (1,684.90 BYN) ili 71559.75 dinara.

No, da budemo precizniji, prema NSK-u plate u Belorusiji mogu da se kreću od 268.06 evra (740 BYN) ili 31428.89 dinara mesečno (minimalna prosečna plata) do oko 4745.36 evra (13 100 BYN) ili 556373.11 dinara mesečno (maksimalna prosečna plata).

Što se tiče povećanja plate, prema statističkim podacima, u Belorusiji građanke i građani mogu da očekuju u proseku, vrlo plastično definisano, oko 8% na svakih 19 meseci ili godinu i sedam meseci.

Šta uzrokuje rangiranje plate u Belorusiji?

Minsk
Minskfoto: Profimedia

Na ovo pitanje nije teško odgovoriti jer se ne razlikuje od uzorka koji određuju visinu plate u Srbiji ili bilo kojoj državi sa kapitalističkim uređenjem.

Elem, predispozicije koje određuju visinu plate jesu:

1) iskustvo,

2) obrazovanje,

3) profesija.

Tako na primer, osobe koje se bave medicinskim radom, uglavnom lekari i hirurzi, jesu najviše plaćeni i njihova naknada za mesečno prodavanje rada staje između 2093.76 i 6013.21 evra (5,780-16,600 BYN) ili između 677680.22 i 705023.09 dinara.

Gledajući plate, jasno je da njihov standard jeste manji nego u Evropi, te je moguće da postoji velika težnja Zapadnih firmi da dođu do otvaranja svojih filijala/kancelarija u ovoj državi ili pak da ukoliko budu migracije zaposle građanke i građane Belorusije za platu čiji je prosek veći u odnosu na one u matičnoj državi tih ljudi.

Bonus video:

00:49

RUSIJA I BELORUSIJA POSTAJU JEDNA ZEMLJA! Stručnjaci nemaju dilemu: NATO u prednosti što se tiče sektora privatne vojske

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.