OTKRIVENE MENGELOVE NAJMRAČNIJE TAJNE: Hitlerov "Anđeo smrti" imao je planove mnogo užasnije nego što ste mislili
Mengele, Foto: Wikipedia

JEIVOST

OTKRIVENE MENGELOVE NAJMRAČNIJE TAJNE: Hitlerov "Anđeo smrti" imao je planove mnogo užasnije nego što ste mislili

– Ne želiš tako da razmišljaš o stvarima iz prošlosti – rekla je Anet.

Objavljeno:

Sestre bliznakinje Anetu Ejbl i Stefani Heler nacisti su 1942. odveli iz svog doma u Pragu. Godinu dana kasnije, završili su u Aušvicu, gde je njima posebno zaintrigiran bio doktor Jozef Mengele, koji je nosio čuveni nadimak – „Anđeo smrti”. Ono što ga je zanimalo u vezi sa sestrama je da su bliznakinje. Prema jednoj referenci 1.500 parova blizanaca prošlo je kroz Aušvic, a prema drugoj 730.

Mengele je rado vršio svoje “eksperimente” nad svim ovim parovima. Tako su Anet i Stefani, sada stare 99 godina, saznale kakav eksperiment im je namenio taj masovni ubica. Želeo je da ih oplodi par identičnih braće blizanaca. Pre nego što su se porodile, nameravao je prvo da ih ubije kako bi mogao da secira fetuse i vidi da li su identični blizanci, piše Insajder.

– Ne želiš tako da razmišljaš o stvarima iz prošlosti – rekla je Anet.

Priča o blizancima se pojavljuje u knjizi „Deca blizanaca Holokausta: Ukradeno detinjstvo i volja za preživljavanjem“, koju je napisala profesorka psihologije Nensi Sigal sa Univerziteta u Kaliforniji. Ona govori o Mengeleovoj upotrebi identičnih i bratskih blizanaca kao zamoraca.

„Anđeo smrti” pokušao je svojim eksperimentima, tvrdi Sigal, da pokaže genetski uticaj na rasne razlike i tako dokaže da su Arijevci superiorni u odnosu na druge rase. Kada su sestre stigle u logor smrti, nacistički vojnici su ih odmah izdvojili jer su znali da se traže blizanke. Odvedeni su u sobe u kojima su držani ostali blizanci i potom poslani pred Jozefa Mengelea. Postavljao im je pitanja, beležio njihovu visinu, kosu i boju očiju.

– Za njega smo bili samo ljudski zamorci – kaže jedna od bliznakinja Anet Ejbl i dodaje da su u Aušvicu stalno gladovali i da su zbog toga prestale da dobijaju menstruaciju.

U logoru su, kažu, trebalo da paze na život jedna drugoj, jer ako bi samo jedna sestra umrla, nacisti bi onda drugu ubili da bi Mengele mogao da uporedi njihove organe.

– Moja sestra i ja smo uvek bili dva tela i jedna duša. Zajedno smo preživeli. Uvek smo bile bliske. Živla sam njen život, ona moj. Zajedničko iskustvo nas je još više zbližilo ako je to bilo moguće – priseća se Anet.

Ona je objasnila da sestre nisu znale gde su im članovi porodice završili, a kasnije je otkrila da su ih nacisti poslali u gasnu komoru. Tu sudbinu nije uspela da izbegne ni njihova 12 godina mlađa sestra. Pokušavali su da prežive maštajući o budućnosti, o tome kako će biti divno kada se vrate kući svojim porodicama. Pričali su šta će jesti, kako će se igrati sa sestrom i smišljati priče.

Blizanci su takođe bili podvrgnuti transfuziji krvi koju je Mengele obavljao između različitih parova identičnih blizanaca. Sestre su se razbolele od tih eksperimenata, a kod Stefani Heler to je izazivalo stalne zdravstvene probleme nakon napuštanja kampa. Posle rata, sestre su se preselile u Izrael, a zatim u Australiju.

Jozefu Mengeleu nikada nije suđeno za zločine koje je počinio. Nikada nije ni uhapšen. Posle rata, kao i mnogi drugi esesovci i visoki nacistički zvaničnici, pobegao je u Argentinu. Nakon što su izraelski agenti tamo 1960. uhapsili drugog ratnog zločinca Adolfa Ajhmana i prevezli ga u Izrael, Mengele je pobegao u Brazil. Tu je živeo pod imenom Volfgang Gerhard do 1979. godine, kada je preminuo od srčanog udara na kupanju u gradiću Bertiogiju, nedaleko od Sao Paola. Pod tim imenom je sahranjen i tek 1985. godine otkriveno je da je Gerhard, mehaničar, zapravo “Anđeo smrti”.

Bonus video

01:20

IZJAVA LAVROVA DA JE HITLER BIO JEVREJIN DOVELA DO ŠIRENJA TERORIZMA? Trifunović o napadu na izraelski restoran u Atini

(Espreso/Jutarnji.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.