LJUTI RAT MILIJARDERA SE ZAHUKTAVA: Mask zapretio Zakerbergu, najavljan fizički obračun?
Elon Mask, Foto: Printsrkin: Jutjub/NASASpaceflight

au!

LJUTI RAT MILIJARDERA SE ZAHUKTAVA: Mask zapretio Zakerbergu, najavljan fizički obračun?

Konkurencija je u redu, ali varanje nije

Objavljeno:

Dvojica milijardera, koja su najavila i fizički obračun, vode ljuti rat za dominaciju na polju aplikacija za slanje kratkih poruka.

Najbogatiji čovek na planeti Ilon Mask (52) najavio je da će podneti tužbu protiv kolege, milijardera Marka Zakerberga (39), nakon što je ovaj zvanično pustio u rad svoju novu društvenu mrežu Treds (Treads), koja po vlasniku "Tesle" umnogome podseća na njegov Tviter!

U pitanju je aplikacija za razmenu kratkih poruka, koja je za nepunih 48 sati od izlaska na tržište privukla 30 miliona korisnika.

Bivši radnici

Mask, čije se bogatstvo procenjuje na 251,1 milijardu dolara, tvrdi da su Zakerbergu u pravljenju nove društvene mreže pomogli upravo bivši zaposleni u Tviteru.

- Konkurencija je u redu, ali varanje nije - poručio je Mask aludirajući na angažovanje njegovih bivših radnika kod konkurencije. Mask je, po kupovini Tvitera u oktobru prošle godine za 44 milijarde dolara, otpustio oko 80 odsto radnika usled smanjenja prihoda od oglašavanja. Uz to je uveo i brojna nepopularna ograničenja za korisnike, koji su u velikom broju počeli da napuštaju Tviter.

1 / 3 Foto: EPA-EFE/ALEXANDER BECHER

Zakerbergova kompanija "Meta", u okviru koje posluju Fejsbuk i Instagram, tvrdi da je Treds zapravo prijateljska alternativa za druge društvene mreže. Vrednost Zakerbergove imovine je procenjena na 104,4 milijarde dolara. "Meta" je demantovala optužbe iz pisma u kom se preti tužbom. Međutim, kako prenosi BBC, već na prvi pogled se vidi da je Treds vrlo sličan Tviteru.

Obe društvene mreže korisnicima omogućavaju slične opcije. Advokat Tvitera Aleks Spiro poslao je pismo Zakerbergu, koji je izvršni direktor kompanije "Meta", optužujući ga za "sistemsko, namerno i protivzakonito prisvajanje poslovnih tajni Tvitera i druge intelektualne svojine da bi napravio Treds".

Konkretno, on je naveo da je "Meta" angažovala desetine bivših zaposlenih s Tvitera koji su "imali pristup poslovnim tajnama Tvitera". - Imamo prava na intelektualnu svojinu i zahtevamo od "Mete" da preduzme hitne korake i prestane da koristi bilo kakve Tviterove poslovne tajne - navodi se u pismu.

Demanti iz "Mete"

Na drugoj stranim Endi Stoun, portparol "Mete", rekao je da "niko iz Tredsa nije bio ranije u inženjerskom timu Tvitera". Sukob dvojice milijardera je otišao toliko daleko da su oni pristali i na obračun u oktagonu u Las Vegasu. Nije izvesno da su ozbiljno mislili da ukrste pesnice, iako promoteri tvrde da bi to bila borba od milijardu dolara. Italijani su čak ponudili i rimski Koloseum kao mesto obračuna po ugledu na drevne gladijatore.

Poređenje:

Treds - Tviter

Vlasnik: Mark Zakerberg - Ilon Mask

Dužina poruke: 500 karaktera - 280 karaktera*

Linkovi: Da - Da

Fotografije: Da - Da

Video: 5 min. - 2 min. 20 s*

Verifikacija: Da (preko Instagrama) - Ne*

Brisanje: Da - Da

Izmene: Ne - Ne*

Direktne poruke: Ne - Da

Trend priče: Ne - Da

Haštag: Ne - Da

*Plaćeni nalozi na Tviteru imaju pravo na izmene, duže poruke i video-snimke

02:50

ESPRESO TVITER: Ivana Stamenković Sindi

(Espreso/Kurir/BBC.CO.UK/Meta/Twitter)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.