PUTIN ŽELI DA BUDE "OTPORAN" NA NOVI DRŽAVNI UDAR?! Nove tvrdnje ODJEKNULE KAO BOMBA, povlači se NOVI POTEZ?
Vladimir Putin, Foto: EPA-EFE/GAVRIIL GRIGOROV / SPUTNIK / KREMLIN POOL

JAVLJENO JE

PUTIN ŽELI DA BUDE "OTPORAN" NA NOVI DRŽAVNI UDAR?! Nove tvrdnje ODJEKNULE KAO BOMBA, povlači se NOVI POTEZ?

Veruje se da je nakon pobune Vagnera, Putin zabrinut o odanosti svojih bezbednosnih službi i vojnih zvaničnika.

Objavljeno:

Ruski predsednik Vladimir Putin je pojačao svoju Nacionalnu gardu elitnom jedinicom specijalnih snaga kako bi ga zaštitili u slučaju nove pobune, objavio je britanski list The Telegraph.

Nacionalna garda, koju je Putin osnovao 2016. godine, broji 320.000 muškaraca i odgovara direktno njemu, a ne Ministarstvu odbrane.

Nacionalnom gardom upravlja Putinov odani bivši telohranitelj, Viktor Zolotov, a njegove glavne funkcije su uključivale suzbijanje antivladinih protesta.

Viktor Zolotov
Viktor Zolotovfoto: Printscreen/youtube/ MUP Republike Srbije

Poslanik Putinove partije Jedinstvena Rusija, Aleksandar Khinštejn, rekao je da je Putin lično naredio da se specijalna jedinica Ministarstva unutrašnjih poslova "Grom" od 7.000 ljudi prebaci pod njenu komandu.

Takođe je doveo tenkove, ratne avione i artiljeriju da pojača Nacionalnu gardu, koju analitičari opisuju kao njegovu "pretorijansku gardu", povlačeći paralele sa elitnim telohraniteljima rimskog carstva koji su bili lojalni caru, prema pisanju The Telegraph.

Veruje se da je nakon pobune Vagnera, Putin zabrinut o odanosti svojih bezbednosnih službi i vojnih zvaničnika.

Rusija je ranije ove nedelje odobrila izmene statusa Nacionalne garde i rekla da sada može da bude naoružana "vojnom opremom" za "suzbijanje aktivnosti ilegalnih naoružanih grupa".

1 / 4 Foto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Ovaj potez je Putinov poklušaj da "Kremlj učini otpornim na državni udar", rekao je Ben Nobl, profesor ruske policije u Londonu, za The Telegraph.

"Kremlj verovatno otkriva svoju zabrinutost zbog mogućih budućih domaćih izazova svojoj vladavini. Prigožinova pobuna je podigla nivo neizvesnosti u pogledu podrške elite i naroda režimu", rekao je Nobl.

Ruski medij Vedomesti piše da Putin koristi "Grom" kako bi privukao bivše borce Vagnera koji nisu želeli da se pridruže drugim plaćenicima u egzilu u Belorusiji.

Andrej Soldatov, stručnjak za ruske bezbednosne službe, rekao je da je taj potez "značajan".

"Putin ojačava komandu i kontrolu specijalnih snaga nakon Prigožinove pobune", rekao je on.

Džon Hardi, zamenik direktora programa za Rusiju u Fondaciji za odbranu demokratije, rekao je za Telegraph da je taj potez pobeda bivšeg telohranitelja Zolotova, pošto je "Grom" bio poslednja specijalna policijska jedinica Ministarstva unutrašnjih poslova.

Bonus video: VLADIMIR PUTIN MOŽE SAMO OVAKO DA OSTANE NA VLASTI?! Stručnjaci tvrde: Rusija je NERVOZNA zbog ORUŽJA koje je Ukrajina dobila​​​​​​​

02:47

VLADIMIR PUTIN MOŽE SAMO OVAKO DA OSTANE NA VLASTI?! Stručnjaci tvrde: Rusija je NERVOZNA zbog ORUŽJA koje je Ukrajina dobila

(Espreso/Telegraf)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.