Politbiro održao sastanak o trenutnoj ekonomskoj situaciji i privrednom radu
Foto: Kineska medijska grupa

kina

Politbiro održao sastanak o trenutnoj ekonomskoj situaciji i privrednom radu

Na sastanku je konstatovano da su od početka ove godine, pod snažnim rukovodstvom CK KPK u čijem je središtu drug Si Đinping

Objavljeno: 11:27h

Politički biro Centralnog komiteta Komunističke partije Kine (KPK) održao je sastanak u ponedeljak radi analize i proučavanja aktuelne ekonomske situacije i rasporeda privrednih poslova u drugoj polovini godine. Sastankom je predsedavao generalni sekretar Centralnog komiteta KPK-a Si Đinping.

Na sastanku je konstatovano da su od početka ove godine, pod snažnim rukovodstvom CK KPK u čijem je središtu drug Si Đinping, u svim regionima i resorima bolje koordinisane domacìe i meðunarodne situacije, bolja koordinacija prevencije i kontrole epidemija i ekonomski i društveni razvoj i bolje koordinisani razvoj i bezbednost. Nacionalna privreda nastavlja da se oporavlja, visokokvalitetni razvoj stalno napreduje, industrijska modernizacija se dobro akumulira, prehrambena i energetska sigurnost je efektivno zagarantovana, a ukupna društvena situacija ostaje stabilna, postavljajucìi dobru osnovu za postizanje godišnjih ciljeva ekonomskog i društvenog razvoja.

Na sastanku je istaknuto da se sadašnje ekonomsko poslovanje suočava sa novim poteškocìama i izazovima, uglavnom zbog nedovoljne domacìe potražnje, poteškocìa u poslovanju pojedinih preduzecìa, mnogih skrivenih rizika u ključnim oblastima, te složenog i teškog spoljnog okruženja. Ekonomski oporavak je talasast razvoj i mukotrpan proces. Kineska ekonomija ima veliku razvojnu otpornost i potencijal, a osnove dugoročnog poboljšanja se nisu promenile.

Na sastanku je istaknuto da za dobar posao u ekonomskom radu u drugoj polovini godine mora u potpunosti, tačno i sveobuhvatno da se implementira novi koncept razvoja, treba i dalje da se ubrzava izgradnja novog obrasca razvoja, sveobuhvatno produbljuju reforme i otvaranje prema svetu, povecìava regulacija makropolitike, fokusira se na proširenje domacìe potražnje, kontinuirano promoviše poboljšanje društvenog poslovanja, očekuje nastavak rasta privrede, nastavak unapređenja privrede, kontinuirano rešavaju skrivene opasnosti i promoviše efektivno kvalitativno poboljšanje i razuman kvantitativni rast privrede.

Na sastanku je istaknuto da je neophodno tačno i efikasno sprovoditi makrokontrolu i ojačati anticiklično prilagođavanje i rezerve politike. Neophodno je nastaviti sa sprovođenjem proaktivne fiskalne politike i oprezne monetarne politike, te nastaviti, optimizovati, unapređivati i sprovoditi razvoj politike smanjenja poreza i naknada. Neophodno je održavati osnovnu stabilnost kursa kineske valute na razumnom i uravnoteženom nivou. Neophodno je aktivirati tržište kapitala i podicìi poverenje investitora.

(Espreso/Promo)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.