PAKLENE VRUĆINE NASTAVIĆE DA PRAVE HAOS U GRČKOJ: Temperatura do 45 stepeni, a onda sledi obrt?
Požar u Grčkoj, Foto: EPA/DAMIANIDIS LEFTERIS

vremenske (ne)prilike

PAKLENE VRUĆINE NASTAVIĆE DA PRAVE HAOS U GRČKOJ: Temperatura do 45 stepeni, a onda sledi obrt?

Temperature u Grčkoj kretaće se i do 45 stepeni Celzijusa

Objavljeno:

Visoke temperature u Grčkoj biće zabeležene i sutra, ali, kako predviđaju meteorolozi, predah od vrućine građani će imati od četvrtka kada će sa severozapadne Grčke krenuti jak vetar.

Pad temperature osetiće se u četvrtak širom zemlje, dok se na severoistoku predviđaju grmljavine. Ovo je drastična razlika u odnosu na ekstremne vrućine koje od 12. jula haraju zemljom i koje su izazvale razarajuće požare. Meteorolozi imaju sledeća predviđanja.

Maksimalne temperature danas će se kretati između 40 i 44 stepena u Tesaliji. Na Jonskim ostrvima, ostrvima istočnog Egeja, Dodekanezu i južnom Kritu od 39 do 41, a na ostalim ostrvima Grčke, temperatura će ići do 38 stepeni.

Požar
Požarfoto: EPA/GIOTA LOTSARI

Sutra će temperatura u mnogim krajevima istočne zemlje porasti za jedan do dva stepena. Maksimalne vrednosti dostići će u Tesaliji i na Peloponezu, sa temperaturama od 43 do 45 stepeni Celzijusa.

U Trakiji, centralnoj i istočnoj Makedoniji i ostrvima istočnog Egeja temperature će se kretati između 40 i 42 stepena, a na Jonskim ostrvima, Epiru i zapadnoj Makedoniji od 38 do 40.

Dok će na Kritu, Kikladi, Sporadi i Dodekanezu maksimalna temperatura biti 41 stepen.

Ističe se da će se posle podne u severozapadnoj zemlji vremenska situacija da se promeni – uglavnom sa veoma jakim vetrom. Ove intenzivne pojave proširiće se uveče i na centralnu Makedoniju i Tesaliju, piše Prototema.

Za četvrtak se predviđa pad temperature u celoj zemlji, i to za najmanje šest do osam stepeni, tako da temperatura neće prelaziti 35 i 37 stepeni. U Trakiji, istočnoj Makedoniji i severoistočnom Egeju biće sporadičnih oluja praćenih veoma jakim severnim vetrom.

Bonus video:

00:14

Požar u Borči za vreme superćelijske oluje

(Espreso/ Nova.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.