BAJDENU PRETI IMPIČMENT: Republikanci spremili PAKLENI PLAN, tvrde da je američki predsednik UHVAĆEN U LAŽI
Donald Tramp i Džo Bajden, Foto: Profimedia

sudar mogućih predsedničkih kandidata u americi

BAJDENU PRETI IMPIČMENT: Republikanci spremili PAKLENI PLAN, tvrde da je američki predsednik UHVAĆEN U LAŽI

U taboru republikanaca čini se da višestruke istrage i već pokrenute tužbe Trampu ne smetaju previše jer sa 54 odsto podrške dominira na izborima na partijskom nivou, ali je nejasno da li će uopšte biti u poziciji da završi kampanju zbog započetih procesa

Objavljeno:

Donald Tramp i Džo Bajden, vodeći kandidati u trci za predsednika SAD 2024. godine, suočavaju se sa istragama koje bi mogle da imaju značajan uticaj na ishode njihovih kampanja.

U taboru republikanaca čini se da višestruke istrage i već pokrenute tužbe Trampu ne smetaju previše jer sa 54 odsto podrške dominira na izborima na partijskom nivou, ali je nejasno da li će uopšte biti u poziciji da završi kampanju zbog započetih procesa.

Veliko je i pitanje kako će na popularnost Bajdena uticati problemi sa kojima se suočava njegov sin Hanter. Trenutno se desničarski američki mediji raduju rezultatima kongresne istrage protiv Hantera dok tradicionalne pristalice demokrata, Njujork tajms recimo, tumače da je to što je Džo Bajden očigledno lagao da se nije sastao sa poslovnim partnerima svog sina zapravo nevažno jer su samo "pričali o vremenu".

Džo Bajden
foto: Printscreen/Youtube/The Independent

Stiče se utisak da je Bajden u političkim problemima jer je nejasno kako će birači reagovati na sve jače sumnje da je Hanter finansijski iskorišćavao njegovu nekadašnju potpredsedničku funkciju i da mora da se distancira od njega. Nezgodna je situacija u kojoj prosečan Amerikanac gleda kako se predsednik distancira od imidža i postupaka sopstvenog sina iako, kako navodi Jutarnji, počinje da izgleda da nije ni on baš "ni luk jeo ni luk mirisao".

RELATIVIZACIJA "NJUJORK TAJMSA"

Predsedavajući Komiteta za nadzor Doma Džejms Komer rekao je da je Devon Arčer potvrdio u svom pojavljivanju u ponedeljak da je predsednik "lagao američki narod kada je rekao da nema saznanja o poslovima svog sina i da nije umešan".

Komerovi komentari, piše Foks njuz, dolaze nakon što je Arčer, bivši poslovni saradnik i dugogodišnji prijatelj Hantera Bajdena, satima sedeo ispred Odbora za nadzor Predstavničkog doma na saslušanju iza zatvorenih vrata u ponedeljak. Arčer je rekao da je Hanter stavio svog oca, tada potpredsednika, na spikerfon dok se sastajao sa poslovnim partnerima najmanje 20 puta.

Donald Tramp
foto: Printscreen/Twitter/@DonaldJTrumpJr

- Džo Bajden je bio "brend" koji je njegov sin prodavao širom sveta kako bi obogatio porodicu. Kad je Džo Bajden bio potpredsednik SAD pridružio se večerama Hantera Bajdena sa svojim stranim poslovnim saradnicima lično ili preko zvučnika više od 20 puta - rekao je Komer.

Vlasnik "Burizme" tražio je prema svedočenju Arčera od Hantera da "pozove DC" kad se suočio sa pritiskom ukrajinskog tužioca koji je istraživao kompaniju za korupciju.

Ovakvo svedočenje u interpretaciji Foks njuza je veoma nezgodno za Bajdena zbog Hanterovih poslova, ne samo u Ukrajini, već i u Kini, zemljama koje su upravo u fokusu američke spoljne politike i obaveštajnog delovanja.

Njujork tajms pak u svom izveštaju o kongresnom saslušanju partnera Hantera Bajdena iznosi drugačije tumačenje.

- Svedok je bio veoma dosledan da nijedan od tih razgovora nikada nije imao nikakve veze sa bilo kakvim poslovnim poslovima ili transakcijama. To su bili razgovori za koje je jasno rekao da su bili neobavezni - rekao je poslanik demokrata i član Nadzornog odbora Dan Goldman.

Transkript saslušanja nije odmah objavljen. Kongresni transkripti obično prolaze kroz pregled pre nego što se finalizuju.

Džejmi Raskin iz Merilenda, najviši zvaničnik demokrata u komitetu, rekao je da je Arčer svedočio da je Bajden često razgovarao sa svojim sinom nakon prerane smrti svog brata Boa 2015. godine i da "predsednika Bajdena nikada nisu pitali niti je preduzeo bilo kakvu zvaničnu radnju u vezi sa poslovnim interesima Hantera". Arčer je takođe rekao da nema saznanja o neproverenoj tvrdnji anonimnog uzbunjivača da su Džo i Hanter Bajden primili milione dolara mita potkopavajući tvrdnju koju su razglasili republikanci.

To su prilično čvrste teze s obzirom na to da se ispostavilo da je Džo Bajden zaista lagao o sastancima sa partnerima Hanterovog sina, a na "Foks njuzu" podižu atmosferu progona Bajdenovih najavom novih dokaza.

Arčer, koji je bio u odboru "Burizme" početkom 2014. godine, rekao je zakonodavcima da je vrednost dodavanja Hantera u odbor bila izgradnja "brenda" kompanije. Korner navodi da je Arčer potvrdio da je tadašnji potpredsednik Džo Bajden bio "brend". Arčer je takođe svedočio da bi "Burizma" propala ako "brend" nije bio vezan za nju.

Takođe je rekao da veruje da su Hanter u upravnom odboru i "brend Bajden" doprineli dugovečnosti "Burizme", prema Komerovoj kancelariji, te sugerisao da bi ljudi bili "zastrašeni da se legalno petljaju sa Burizmom zbog Bajdenovog brenda".

Hanter Bajden
foto: Profimedia

Sledeći deo iz izveštaja "Foks njuz" mogao bi da bude veoma štetan za Bajdenove i demokrate:

- U međuvremenu, Arčer je svedočio o interakciji u decembru 2015. godine u kojoj su učestvovali generalni direktor "Burizme" Nikola Zločevski i Vadim Požarski, generalni direktor kompanije. Arčer je rekao da Zločevski i Požarski vrše stalni pritisak na Hantera da dobije pomoć od DC (Vašingtona) u smenjivanju ukrajinskog tužioca Viktora Šokina koji je istraživao "Burizmu" zbog korupcije. Prema izvoru Arčer je svedočio da su 4. decembra 2015. Hanter, Zločevski i Požarski zvali DC da razgovaraju o tome. Arčer je svedočio da su se Bajden, Zločevski i Požarski odmakli da bi obavili poziv. Nije jasno da li su Hanter i čelnici "Burizme" razgovarali direktno sa Džoom Bajdenom o tome. U to vreme, međutim, Džo Bajden je bio zadužen za američko-ukrajinsku politiku za Obaminu administraciju. Izvor je rekao da je Arčer svedočio da je samo nekoliko dana kasnije, 9. decembra 2015, Džo Bajden otputovao u Ukrajinu i održao govor. Tokom govora Bajden je rekao da vlada treba da popravi ukrajinsko tužilaštvo.

REPUBLIKANCI NAJAVLJUJU OPOZIV

Foks njuz ponavlja tezu da je jedna od istraga FBI pokazala da su Džo i Hanter Bajden naterali Zločevskog da im plati milione dolara kako bi mu pomogao da se reši Šokina.

Ovo je samo deo priče o dinastiji Bajden.

Poznato je da je Džo Bajden tvrdio tokom kampanje 2020. da niko u njegovoj porodici nije dobio novac iz Kine, ali se ispostavilo da su Hanter i njegovi partneri prikupili milione.

Čak je i "Njujork tajms" u svom izveštaju primetio da portparolka Bele kuće Karin Žan Pjer nije toliko čvrsta u demantovanju tvrdnji da se aktuelni predsednik sastajao sa poslovnim partnerima svog sina ili sa njima vodio poslovne razgovore, a da insistira samo na tezi da predsednik nikada nije imao posla sa sinom.

Da li to u suštini znači da nisu imali zajedno registrovanu firmu ili da zaista nije imao nikakve veze sa partnerima svog sina?

Republikanci najavljuju Bajdenov impičment i to su s obzirom na većinu u Kongresu spremni da urade veoma agresivno. Takođe podsećaju kako su pokrenuti impičmenti Ričarda Niksona i Bila Klintona jer je utvrđeno da su obojica lagali.

Hanter Bajden je takođe zbog ovoga u veoma nelagodnoj situaciji jer je utvrđeno da nije platio oko 100.000 dolara poreza. On se nagodio sa tužilaštvom, ali je sudija u tom slučaju bila iznenađena uslovima nagodbe i izjavila da ne može da je prihvati.

Hanter je takođe u sukobu sa zakonom jer je kupio pištolj iako kao registrovani i lečeni zavisnik od narkotika na to nije imao pravo.

Bonus video:

01:02

KRITIKE BRITANIJE: Ukrajina bi trebalo da bude zahvalnija na pomoći! Stručnjaci analiziraju: Bajden izjavio preduslov Zelenskom?

(Espreso/Kurir.rs/Jutarnji)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.