ZAPAD RASPOREDIO OKO 360 HILJADA VOJNIKA BLIZU RUSIJE I BELORUSIJE: Šojgu najavio pojačanje na granici!
Ruska vojska, Foto: Nebojša Mandić

tenzije između dve sile

ZAPAD RASPOREDIO OKO 360 HILJADA VOJNIKA BLIZU RUSIJE I BELORUSIJE: Šojgu najavio pojačanje na granici!

Ranije ove sedmice, Rusija je započela vojne vežbe u blizini granice sa Poljskom,

Objavljeno:

U blizini granice Rusije i Belorusije Zapad je rasporedio trupe od oko 360.000 vojnika, kao i 8.000 oklopnih vozila i 650 aviona i helikoptera, izjavio je danas ruski ministar odbrane Sergej Šojgu.

Šojgu je, u uvodnom govoru na sastanku odbora ministarstva, rekao da je u blizini granice Rusije i Belorusije raspoređeno oko 360.000 vojnika, uključujući oružane snage istočnoevropskih zemalja, prenele su RIA Novosti.

Šojgu je istakao da je broj vojnika NATO-a, koji ne pripadaju državama regiona, povećan od februara prošle godine u blizini granice Rusije i Belorusije za 2,5 puta i da je premašio 30.000.

On je rekao da će i Rusija pojačati snage na svojoj zapadnoj granici nakon pristupanja Finske NATO savezu.

On je u uvodnom obraćanju rekao da je Poljska, kao članica NATO-a, već najavila planove za jačanje svoje vojske i da očekuje da će značajne snage i naoružanje Alijanse biti raspoređeni u Finskoj, čije je uključivanje u ovaj savez gotovo udvostručilo dužinu ruske kopnene granice sa Alijansom.

- Kolektivni Zapad vodi posredno rat protiv Rusije - istakao je Šojgu i ukazao na "neviđenu podršku" Ukrajini u isporuci oružja vrijednog desetine milijardi dolara da bi se pomoglo Kijevu da odbije ruske snage.

Šojgu je ulazak Finske u NATO i buduće pristupanje Švedske nazvao "ozbiljnim faktorom destabilizacije".

On je precizirao da će biti razmotrena pitanja u vezi sa stvaranjem Lenjingradske i Moskovske vojne oblasti, uz istovremeno jačanje grupacija trupa Oružanih snaga Ruske Federacije na zapadnoj granici.

Poljska šalje 2.000 vojnika na granicu sa Belorusijom

Poljska će poslati 2.000 vojnika na granicu sa Belorusijom, što je dvostruko više od broja koji je tražila granična straža, saopštio je danas zamenik minsitra unutrašnjih poslova Poljske Maćej Vonsik i dodao da se to čini kako bi se zaustavili ilegalni prelasci preko granice i održala stabilnost, prenosi Rojters.

- Ovu odluku doneli su Komitet za bezbednost i ministar odbrane Marijuš Blaščak. Da imamo prave graničare na drugoj strani, a ne švercerske službe, uopšte ne bi bilo takvih prelazaka - rekao je Vonsik, i naveo da sve pokušaje da migranti ilegalno uđu u Poljsku "organizuju beloruske vlasti".

Agencija navodi da je Poljska u poslednjih šest meseci zabeležila porast broja migranata uglavnom, sa Bliskog istoka i Afrike, i da Varšava optužuje Belorusiju da regrutuje migrante u siromašnim zemljama i da ih ilegalno šalje preko granice kako bi podstakla nestabilnost.

U Varšavi je, takođe, prisutna zabrinutost nakon što su stotine pripadnika ruske paravojne formacije Vagner stigle u Belorusiju na poziv beloruskog predsednika Aleksandra Lukašenka.

Ranije ove sedmice, Rusija je započela vojne vežbe u blizini granice sa Poljskom, a Lukašenko je više puta rekao da ''obuzdava'' borce Vagnera koji žele da napadnu Poljsku.

Bonus video:

02:15

UKRAJINA JE 8 GODINA UPUMPAVALA ORUŽJE I DOVODILA INSTRUKTORE! Politikolog: Sporazum iz Minska je bila KUPOVINA VREMENA pred rat

(Espreso/Kurir.rs/Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.