DRAMA NA NEBU: Pilot preminuo tokom leta, avion bio prinuđen da sleti (FOTO)
Avion, Foto: Tamara Trajković

nesreća u vazdušnom saobraćaju

DRAMA NA NEBU: Pilot preminuo tokom leta, avion bio prinuđen da sleti (FOTO)

Posle oko tri sata leta "jedan od dva kapetana je kolabrirao u toaletu"

Objavljeno:

Let od Majamija (MIA) do Santjaga (SCL) Boeinga 787 Dreamliner čileanske avio kompanije LATAM Airlines u ponedeljak neplanirano je prekinut sletanjem u Panamu zbog - ispostaviće se po sletanju - smrti jednog od pilota.

Posle oko tri sata leta "jedan od dva kapetana je kolabrirao u toaletu", navodi portal FL360.

Iako nije bilo skoro nikakve opasnosti za putnike ili ugrožavanja bezbednosti samog leta, sama spoznaja da su prisustvolai "smrti na nebu" traumatično je uticala na neke putnike koji su se na društvenim mrežama oglasili, uz zamerke kako "su ih ostavili satima na aerodromu i nema nigde osoblja aviokompanije (veoma moguće jer LATAM nije planirao sletanja, pa samim tim ni osoblje u Panami, op. aut)"

Let do Santjaga nastavljen je posle nekih sedam sati, gde je i sleteo pet minuta pre ponoći narednog dana, posle 4787 km pređenih od neplanirane destinacije.

Moderni avioni mogu da slete bez problema i ako ostanu bez jednog od dva člana letačke posade, uz to na dugim letovima često je prisutna i druga posada koja se odmara i leti na smenu sa kolegama koji započnu let.

Airbus radi na razvoju sistema Dragonfly koji treba da omogući upotrebom veštačke inteligencije veću autonomiju vazduhoplova upravo u ovakvim slučajevima, o čemu je Aero.rs pisao.

Avion Boeing 787-9 (reg. oznake CC-BGI) koji je bio mesto tragičnog događaja star je 6.5 godina, a u floti LATAM Chile je od proleća 2016. Boeing 787 jedan najmoderniji je Boeingov putnički avion, namenjen pre svega za veoma duge letove. U verziji 789-9 konfigurasn je sa 30 sedišta biznis i 270 ekonomske klase.

Bonus video:

04:56

BIVŠI PILOT UPOREDIO AVION STRADALOG KOLEGE SA LEGO KOCKAMA: Košta kao malo bolji automobil, a on nije proverio KLJUČNU STVAR

(Espreso/Aero Telegraf)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.