NEMAČKA OČAJNIČKI TRAŽI RADNIKE: Više ne žele jeftinu radnu snagu, već ovo
Nemačka, Foto: EPA/Filip Singer, AP/Jens Meyer

ekonomska istraživanja

NEMAČKA OČAJNIČKI TRAŽI RADNIKE: Više ne žele jeftinu radnu snagu, već ovo

"Mnoge nemačke kompanije uprkos usporenoj privredi i dalje očajnički traže kvalifikovane zaposlene", rekao je stručnjak IFO Štefan Zauer

Objavljeno:

Veliki broj nemačkih kompanija sve više traži kvalifikovane radnike, zaključak je najnovijeg istraživanja Instituta za ekonomska istraživanja IFO iz Minhena. Rezultati ankete sprovedene u 9.000 nemačkih kompanija pokazuju da je 43,1 odsto firmi u julu prijavilo da im nedostaju kvalifikovani radnici.

U aprilskom istraživanju iste probleme je prijavilo 42,2 odsto firmi u Nemačkoj, navodi se na sajtu ove organizacije.

"Mnoge nemačke kompanije uprkos usporenoj privredi i dalje očajnički traže kvalifikovane zaposlene", rekao je stručnjak IFO Štefan Zauer.

Kompanije nove radnike traže pre svega u sektoru usluga. U pravnim i računovodstvenim uslugama 75,3 odsto kompanija ne može da nađe odgovarajuće kandidate, a oko dve trećine kompanija u oblasti transporta, arhitekture i inženjerstva tvrde da im nedostaje kvalifikovana radna snaga.

Među proizvođačima IT opreme pogođeno je 43,1 odsto anketiranih kompanija, a u proizvodnji mašina ovaj procenat iznosi 40,9 odsto. U trgovini i građevinarstvu se nešto manje od trećine preduzeća žali na nedostatak kvalifikovanih radnika.

01:49

NEMAČKA NIJE BILA OVAKO EKONOMSKI SLABA JOŠ OD DRUGOG SVETSKOG RATA! Glavni ekonomista VB banke naveo GLAVNE pokazatelje krize

(Espreso/Mondo)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.