ODBEGLI PREMIJER SE POSLE 15 GODINA VRATIO KUĆI: Milijarder u nebranom grožđu, čeka ga ROBIJA - evo i na KOLIKO
Taksin Šinavatra, Foto: SOPA Images / Sipa Press / Profimedia

TAJLAND

ODBEGLI PREMIJER SE POSLE 15 GODINA VRATIO KUĆI: Milijarder u nebranom grožđu, čeka ga ROBIJA - evo i na KOLIKO

Taksin (74) je milijarder, političar populista i bivši lider stranke Pheu Thai

Objavljeno: 11:25h

Bivši premijer Tajlanda Taksin Šinavatra, koji je pre 15 godina pobegao iz zemlje, vratio se u Tajland gde ga čeka osam godina zatvora, potvrđeno je u Vrhovnom sudu.

Zatvorska kazna pokriva tri različita slučaja - zloupotrebu službenog položaja i malverzacije, nezakonita naređenja državnoj banci da izdaje kredite i nezakonito držanje akcija preko posrednika, prenosi Rojters.

Taksin je ranije danas priveden u Vrhovni sud, ali njegov povratak u zemlju podudara se sa pokušajem njegovih saveznika da formiraju vladu.

1 / 2 Foto: Kyodo/Newscom / Newscom / Profimedia

Šinavatra, odbegli vođa populističkog pokreta Peu Tai, nakratko se pojavio sa članovima porodice na aerodromu Don Muang u Bangkoku da pozdravi stotine svojih pristalica, pre nego što se vratio u zgradu terminala.

Šinavatra je pobegao u inostranstvo 2008. godine kako bi izbegao zatvorsku kaznu zbog zloupotrebe položaja, dve godine nakon što je svrgut u vojnom puču koji je izveden dok je on u svojstvu premijera bio u Njujorku i prisustvovao sastanku u UN, podseća CNN.

Posle puča on se nakratko vratio na Tajland, ali 2008. godine je pobegao iz zemlje zbog optužbi za korupciju. Vrhovni sud Tajlanda potvrdio je da je Taksin Šinavtra osuđen na osam godina zatvora.

Taksin (74) je milijarder, političar populista i bivši lider stranke Pheu Thai, danas se na aerodromu pojavio u crnom odelu i crvenoj kravati sa kraljevskim obeležjima, a izlazeći iz zgrade aerodoroma na putu prema Vrhovnom sudu poklonio se pred portretom kralja i kraljice. Taksinova ćerka, Paetongtarn Šinavatra, potvrdila je da je njen otac stigao bezbedno na Tajland.

Bonus video:

01:32

Italijanski milioner Đanluka ponovo u Beogradu na vakcinaciji

(Espreso/Telegraf.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.