OVO MESTO NA KRITU JE STARO 6 MILENIJUMA: Podseća na Veneciju, a tu je sahranjen VELIKI PRIJATELJ SRBA (FOTO)
Grad Hanja, Foto: Tamburić Dušan

letovanje i odmor

OVO MESTO NA KRITU JE STARO 6 MILENIJUMA: Podseća na Veneciju, a tu je sahranjen VELIKI PRIJATELJ SRBA (FOTO)

Naš čitalac Dušan Tamburić posetio je ovo prelepo mesto čak četiri puta i preneo nam utiske o ovom gradiću, kao i sa kakvim se sve njegovim lepotama upoznao

Objavljeno:

Jedno od najživopisnijih mesta na ostrvu Krit, kome tragovi prošlosti daju poseban šarm, jeste Hanja. Luka sa venecijanskim svetionikom krasi ovaj grad i čini ga zajedno sa kućama iz turskog i venecijanskog perioda nezaboravnim.

Hanja je veoma živopisan grad sa brojnim uskim uličicama raznobojnih fasada, kafića, antikvarnica i taverni sa ukusnim kritskim specijalitetima.

Grad je zaštićen kao istorijski spomenik od posebnog značaja.

Naš čitalac Dušan Tamburić posetio je ovo prelepo mesto čak četiri puta i preneo nam utiske o ovom gradiću, kao i sa kakvim se sve njegovim lepotama upoznao.

"Put me je naneo da posetim Hanju, prelepi gradić koji zaslušno nosi reputaciju "kraljica Krita". Ima zaista puno toga da se vidi i istraži u samom gradu, pogotovo u starom delu gde sam ja bio smešten, tako da je toplo preporučujem svakome", započinje svoju priču Dušan.

1 / 3 Foto: Tamburić Dušan

Kako kaže, na svu sreću ga je poslužilo odlično vreme, a to je bila i jedna od glavnih motivacija da se upozna sa istorijom ovog veličanstvenog grada koji je star preko šest milenijuma.

1 / 4 Foto: Tamburić Dušan

"Odlično me je poslužilo vreme. Hanja je grad sa dugom istorijom od preko šest hiljada godina. Oko 100 hiljada stanovnika živi u njoj i do 1972. godine, ona je bila glavni grad Krita. Obišao sam i stariji i noviji deo grada i napravio sam predivne fotografije. Po mom utisku grad je veličine Niša. Smešten je pored Egejskog mora i krasi ga ogromno zelenilo i plantaže pomorandži", kaže Dušan i dodaje:

Hanja, Krit
foto: Tamburić Dušan

"Velika prednost Hanje je što se u njenoj blizini nalazi aerodrom, na samo četrnaest kilometara od centra grada. Za Hanju bi se moglo reći da predstavlja "dva grada u jednom". Sa jedne strane primetio sam stari grad sa kućama iz turskog i venecijanskog perioda, a sa druge strane tu su i moderne građevine. I taj kontrast upravo čini Hanju idealnim mestom na kome će te provesti nezaboravne trenutke".

Hanja, Krit
foto: Tamburić Dušan

Kako kaže Dušan, glavna obeležja grada su džamija koja se nalazi pored Egejskog mora, pravoslavne crkve Vavedenje presvete Bogorodice i svetog Nektarija Eginskog. Tu je i gradska pijaca koja se trenutno renovira, kao i svetionik i venecijanska luka.

Hanja, Krit
foto: Tamburić Dušan

"Najlepši grad koji obožavam. U njemu se osećam kao kod svoje kuće. U pravoslavnoj crkvi Vavedenja presvete Bogorodice u Hanji je vršena pogrebna ceremonija Mikisa Teodorakisa, grčkog političara i kompozitora "Grk Zorba". Bio je veliki prijatelj Srbije i Srpskog naroda. 2004. godine proglašen je počasnim građaninom Novog sada, zato što se u toku bombardovanja Jugoslavije 1999. godine zalagao za prestanak dejstva, i posebno osuđivao napade na Novi Sad.", priča Dušan.

U Hanji se održava i radnja serije "Brusko", kao i "Ranjeno srce", koje su se do skoro emitovale i kod nas na jednoj od televizija.

Hanja, Krit
foto: Tamburić Dušan

"Te serije su mi i dale ideju da posetim Hanju, i beskrajno sam zahvalan na tome.", zaključuje Dušan.

Bonus video:

01:02

KURIR U GRČKOJ! PARALIJA SABLASNO PRAZNA! Spremili specijalne toplomere za goste, ali gostiju nigde! KATASTROFA! (KURIR TV)

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.