JAPAN ŽELI DA POBEDI SVOG LJUTOG RIVALA INDIJU: Uspešno lansirao letelicu na Mesec!
Lansiranje rakete, Foto: Printscreen youtube, Tech Insider

takmičenje dveju sila

JAPAN ŽELI DA POBEDI SVOG LJUTOG RIVALA INDIJU: Uspešno lansirao letelicu na Mesec!

Japan je lansirao raketu koja u sebi sadrži letelicu koja bi trebalo da sleti na Mesec.

Objavljeno:

U orbitu je danas, u četvrtak 7. septembra, uspešno lansirana raketa HII-A, saopštila je Japanska agencija za aerokosmičko istraživanje (JAXA). Ona je u svemir sa sobom ponela satelit XRISM i sondu SLIM, koja bi trebalo da sleti na Mesec, navodi Phys.org.

Obe misije su veoma ambiciozne. XRISM je svemirski rendgenski spektroskopski teleskop koji će se koristiti za proučavanje nastanka nebeskih tela, a veruje se da bi mogao da pomogne i u rešavanju misterije nastanka univerzuma, saopštila je JAXA. U saradnji sa američkom agencijom NASA, oni će posmatrati jačinu svetla na različitim talasnim dužinama, temperaturu objekata u svemiru, kao i njihove oblike i osvetljenost.

Dejvid Aleksander, direktor Svemirskog instituta Rajs na Univerzitetu Rajs u Teksasu, rekao za Phys.-org da je ova misija značajna za proučavanje svojstva vrele plazme ili zagrejane materije koja čini veći deo svemira.

- Razumevanje raspoređivanja ove vrele plazme kroz prostor i vreme, kao i njeno dinamično kretanje, baciće novo svetlo na različite fenomene od crnih rupa, preko razvoja hemijskih elemenata i formiranja skupova galaksija – rekao je on.

Osim teleskopa, na japanskoj raketi je i SLIM, čije ime je skraćenica za „pametnu sondu za istraživanje Meseca“. On će do lunarne orbite stići tek za tri ili četiri meseca, a JAXA će sletanje pokušati tek početkom sledeće godine. Ako ovaj poduhvat bude uspešan, Japan će postati tek peta zemlja koja je uspešno spustila letelicu na Mesec. Do sada su to uradile SSSR, SAD, Kina i Indija. Takođe, u toku je svojevrsna nova svemirska trka povezana upravo sa lunarnim istraživanjima, pa su i Amerika i Kina najavile slanje ljudskih posada do kraja decenije.

Kako je naveo zvaničnik JAXA Šiničiro Sakaji, agencija razvija precizniju tehonologiju sletanja lunarnih sondi. SLIM bi trebalo da je sposoban da se spusti na najviše 100 metara od planirane tačke sletanja.

SLIM je mala letelica visoka 2,4 meta, duga 2,7 i široka 1,7 metara. Tokom poletanja imala je 700 kilograma, ali skoro 70 odsto njene težine čini gorivo. On će leteti ka Mesecu prilično dugo, između tri i četiri meseca, a onda će oko mesec dana provesti u orbiti spremajući se za sletanje u krater Šioli, navodi Space.com.

SLIM nosi dve mini sonde, koje će biti izbačene na lunarnu površinu nakon sletanja. One će pomoći timu na Zemlji da prati status velike sonde, da snimi okolinu i obezbedi direktnu komunikaciju.

Japan je već slao na Mesec sondu nazvanu OMOTENASHI, ali ona nije uspela bezbedno da sleti. Osim toga, u aprilu se raspala i lunarna sonda privatne japanske kompanije „Ispace“.

Bonus video:

00:33

Romantičan svemir iz objektiva svemirskog broda

(Espreso/Telegraf Nauka/Andrija Ivanović/Phys.org/Space.com)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.