OGLASIO SE SPAŠENI AMERIČKI SPELEOLOG IZ PEĆINE U TURSKOJ: Evo šta je poručio (VIDEO)
Foto: Printscreen/Youtube/Sky News

lepa vest

OGLASIO SE SPAŠENI AMERIČKI SPELEOLOG IZ PEĆINE U TURSKOJ: Evo šta je poručio (VIDEO)

Američki speleolog progovorio nakon dramatične operacijenjegovog spasavanja iz pećine u Turskoj.

Objavljeno:

Složena i dramatična operacija spasavanja američkog speleologa iz jedne od najdubljih pećina u Turskoj uspešno se okončala u utorak, više od nedelju dana nakon što se Mark Diki razboleo i toliko oslabio da nije mogao sam da izađe napolje.

Ovaj 40-godišnji, iskusni speleolog, bio je deo istraživačke grupe u ekspediciji u pećini Morca u planinama Taurus u turskoj provinciji Mersin, kada je navodno 2. septembra počeo da pati od gastrointestinalnog krvarenja na dubini od 1.040 metara.

Pećina doseže dubine do 1.276 metara, piše CNN.

Više od 150 spasilaca iz Turske i drugih zemalja danima radilo je na njegovom spasavanju iz treće najdublje pećine u Turskoj. Koordinator spasavanja rekao je ranije da je Dikijevo zdravstveno stanje dobro, ali da nije u stanju da se hrani na usta, pa umesto toga hranljive materije unosi intravenoznim putem.

- Mark Diki je u rukama spasioca i deluje dobro na prvi pogled – rekao je u utorak Redžep Saldž iz turske agencije za vanredne situacije.

"Izvukli su me bez ijednog pitanja"

U međuvremenu se pojavio snimak kako američkog speleologa iznose iz pećine sa osmehom na njegovom licu. Govoreći iz medicinskog šatora blizu pećine, Diki je rekao da je bilo “neverovatno naći se ponovo iznad zemlje”.

On se zahvalio spasiocima i turskoj vladi što su ga izvukli “bukvalno bez ijednog pitanja”.

- Bio sam pod zemljom daleko duže nego što sam ikad očekivao sa neočekivanim medicinskim problemom. Ne znam šta se tačno dogodilo ali znam da mi je brzi odgovor turske vlade da donesu medicinske zalihe koje su mi bile potrebne, po mom mišljenju, spasio život. Bio sam veoma blizu ivici (smrti) – ispričao je Diki.

Roditeljima odahnulo

Njegovi roditelji Debi i Endi pozdravili su operaciju spasavanja, navodeći da ih je vest da je njihov sin bezbedan ispunila “neopisivim olakšanjem i neverovatnom radošću”.

- To je događaj za koji su svi uključeni u operaciju spasavanja naporno radili. Mark je jak i verujemo u njegovu snagu, ali smo znali da mu je preko potrebna ogromna i trenutna podrška – rekli su njegovi roditelji zahvaljujući turskoj vladi.

Davali mu transfuziju krvi u pećini

Pećina u kojoj je Diki bio zarobljen sastoji se od strmih, vertikalnih okna i mnogo dubokih jama, te uskih prolaza, kako je Rojtersu ispričala Anes Berentes, fotograf iz Mađarske koja je bila u pećini.

Ona je tamošnju temperaturu procenila na oko četiri stepena Celzijusa.

Uz sve te rizike i komplikacije problem je bilo i Dikijevo zdravlje. Stanje mu se u jednom trenutku toliko pogoršalo da su spasioci morali da mu daju transfuziju krvi dole u dubinama pećine.

Lekar je bio sa Dikijem u pećini pa su spasilački timovi odmah primali informacije od njih preko uspostavljenih linija komunikacije.

Problemi počeli 2. septembra

Evropsko udruženje za spasavanje u pećinama (ECRA) reklo je da je prvi put primilo poziv u vezi Dikijevih problema 2. septembra. To je dovelo do velike međunarodne operacije spasavanja, sa timovima iz SAD, Mađarske, Poljske, Rumunije i Ukrajine.

Spasilački napori bili su podeljeni na sedam delova na različitim dubinama, rekli su iz ECRA. Timovi su radilo danonoćno i uspeli da premeste Dikija na dubinu od 180 metara ispod površine, da bi ga na kraju izvukli van.

Turska speleološka federacija potvrdila je da je Diki uspešno izvučen iz pećine u 12.37 po noći po lokalnom vremenu u utorak.

Iskusni speleolog

CNN navodi da je Diki, desetogodišnji iskusni instruktor Nacionalne komisije za spasavanje u pećinama, istraživao pećine u 20 različitih američkih država i 10 različitih zemalja.

Počeo je da se bavi speleologijom devedesetih i takođe je bio sekretar medicinske komisije u Evropskom udruženju za spasavanje u pećinama i izvršni direktor Akademije za speleologiju.

Bonus video:

00:31

STRAVIČNA SCENA! Plivačica OSTALA BEZ SVESTI, završila na dnu bazena, SPASIOCI NISU REAGOVALI!

(Espreso/Blic/Milijana Milikšić)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.