LUKAŠENKO SE JAKO USTREMIO NA JEDNU IDEJU: Ono ŠTO je predložio ZATREŠĆE mnogima stolice, ovo NIJE NAIVNO!
Aleksandar Lukašenko, Foto: Profimedia

svetski odnosi

LUKAŠENKO SE JAKO USTREMIO NA JEDNU IDEJU: Ono ŠTO je predložio ZATREŠĆE mnogima stolice, ovo NIJE NAIVNO!

Lukašenko je izneo ideju o saradnji u tri smera: Belorusija, Rusija i Severna Koreja. Ideja ima zanimljive pravce

Objavljeno:

Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko sugerisao je danas, na sastanku u Rusiji sa predsednikom te zemlje Vladimirom Putinom, da bi Minsk mogao da se pridruži naporima Moskve da oživi stari savez sa Severnom Korejom. Putin se pre dva danas sastao u Rusiji sa severnokorejskim liderom Kim Džong Unom.

Lukašenko je taj predlog izneo na sastanku sa Putinom u crnomorskom letovalištu Soči, gde je ruski lider rekao da će ga obavestiti o razgovorima koje je imao sa Kimom.

"Želeo bih da vas obavestim o razgovoru o situaciji u regionu, koja je bila veoma važna, i da se dotaknem najakutnijeg pitanja, situacije u Ukrajini", rekao je Putin na početku sastanka.

Aleksandar Lukašenko
Aleksandar Lukašenkofoto: EFE/SERGEY GUNEEV / SPUTNIK / KREMLIN POOL

Lukašenko je odgovorio rekavši da se "može razmišljati o trosmernoj saradnji", dodajući kako "smatra da bi se moglo naći malo posla i za Belorusiju".

Severna Koreja je na udaru raznih sankcija Ujedinjenih nacija. Rusija i Belorusija su na udaru sankcija zemalja Zapada.

Kim je danas nastavio svoje putovanje po Rusiji posetom fabrici aviona u Komsomolsku na Amuru, a sutra bi trebalo da stigne u rusku luku Vladivostok, da bi vidio ratne brodove ruske Pacifičke flote i posetio tamošnji univerzitet.

SAD i njihovi saveznici veruju da će Kim verovatno Rusiji isporučivati municiju u svrhu njenog rata protiv Ukrajine u zamenu za dobijanje naprednog oružja ili tehnologije od Moskve.

Takvim bi dogovorom Rusija prekršila sankcije UN protiv Pjongjanga koje zabranjuju bilo kakvu trgovinu oružjem sa Severnom Korejom.

Vladimir Putin i Kim Džong Un
Vladimir Putin i Kim Džong Unfoto: KCNA / UPI / Profimedia

Putin je nakon sastanka sa Kimom rekao da će se Rusija pridržavati sankcija Ujedinjenih nacija a to je potvrdio i danas.

"Mi nikada ništa ne kršimo, a u ovom slučaju nemamo nameru da bilo šta prekršimo", rekao je Putin novinarima, dodavši: "Ali svakako ćemo tražiti mogućnosti za razvoj rusko-severnokorejskih odnosa".

Putinov susret sa Lukašenkom bio je njihov sedmi ove godine.

Lukašenko, koji se oslanjao na ruske subvencije i političku podršku da bi gvozdenom rukom vladao bivšom sovjetskom nacijom skoro tri decenije, dozvolio je Kremlju da koristi belorusku teritoriju za slanje trupa u Ukrajinu u februaru 2022.

Dok je Belorusija nastavila da prima ruske trupe, Lukašenko je naglasio da se njegova zemlja neće pridružiti borbama.

Bonus video:

02:41

Lukašenko - Još nemam nameru da umrem

(Espreso/ Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.