ZELENSKOG DANAS OČEKUJE BITAN SASTANAK SA BAJDENOM: Ovo su stvari koje bi mogao da TRAŽI, jedna je posebno VAŽNA
Volodimir Zelenski i Džo Bajden, Foto: Dimitar DILKOFF / AFP / Profimedia

susret dva lidera

ZELENSKOG DANAS OČEKUJE BITAN SASTANAK SA BAJDENOM: Ovo su stvari koje bi mogao da TRAŽI, jedna je posebno VAŽNA

Zelenski danas u Beloj kući, očekuje ga bitan sastanak sa Bajdenom

Objavljeno:

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski boraviće danas u poseti Beloj kući gde će se sastati sa američkim predsednikom Džo Bajdenom.

S obzirom na to da je u njegovoj državi i dalje rat, a da je Ukrajini SAD jedan od najbližih saveznika, mnogi su počeli da nagađaju šta će ovoga puta Zelenski tražiti od Bajdena i kakav mu "poklon" Bela kuća sprema.

Džo Bajden pokušava da Ukrajini da dodatnih 24 milijarde dolara bezbednosne i humanitarne pomoći kako bi im pomogao da Rusiju proteraju sa svoje teritorije.

Ipak, uprkos obećanju da će pomoći Kijevu koliko god bude potrebno, ova pomoć je neizvesna zbog političkog zastoja u Kongresu koji se tiče budžeta.

"Postoji mnogo podela u SAD, posebno na nivou vlade. Zelenski će izvršiti pritisak kako bi pokušao da dobije tu pomoć", kazao je Džordžijan Tejlor sa Univerziteta u Lidsu.

Jačanje podrške SAD Ukrajini

Iza sukoba u Vašingtonu krije se rastuća stranačka podela, a neki republikanci žele da u potpunosti prekinu pomoć Ukrajini.

"Postoji strah među Amerikancima zbog slanja više novca Ukrajini", objasnio je Tejlor za Euronews.

On je zatim dodao da su desničari sve kritičniji prema navodnom "blanko čeku" koji je dat Kijevu.

Tejlor tvrdi da će Zelenski želeti da dobije podršku obe strane, posedno zbog predsedničkih izbora u SAD 2024. godine na kojima bi Donald Tramp ispred Republikanskle stranke mogao da dođe ponovo na vlast.

Tramp, koji se trenutno suočava sa nekoliko optužbi, niejdnog trenutka nije rekao da će podržati Ukrajinu u ratu protiv Rusije.

On se povodom rata u Ukrajini oglasio u martu i tom prilikom je rekoa da "želi da svi ljudi prestanu da umiru".

Anketa koju je prošlog meseca sproveo CNN pokazala je da se većina Amerikanaca protivi davanju većeg novca Ukrajini. Čak 55 odsto ispitanika reklo je da američki Kongres ne bi trebalo da odobri dalje finansiranje Kijeva.

Ubeđenje da kontraofanziva teče po planu

Jedna od tema o kojima će dvojica lidera sigzurno razgovarati je napredak Ukrajine u kontraofanzivi.

Džo Bajden, Volodimir Zelenski
foto: Evan Vucci / AFP / Profimedia

"To je veoma teška tema za diskusiju jer postoji toliko mnogo faktora koje treba uzeti u obzir. Mislim da bi SAD želele da vide veći napredak, ali ne mislim da će vršitti pritisak na Kijev", rekao Džordžija.

Nakon što je Kijev dobio pomoć od SAD vrednu nekoliko milijardi dolara, ukrajinska vojska je u junu započela veliku kontraofanzivu.

Napredak je u početku bio jako spor jer je Rusija pružala jak otpor.

Očekuje se da će na sastanku Zelenski izložiti bajdenu detaljan plan daljih akcija.

Iako mnogi zapadni lideri u poslednje vreme govore da je mir između Ukrajine i Ruisje neophodan, analitičari smatraju da je potpisivanje primirija daleko.

"Većina Ukrajinaca ne želi da pravi kompromise na teritoriji iz straha za budućnost i zemlje i njihove dece", smatra analitičar Džejd MekGlin.

Više oružja

Druga tačka na dnevnom redu verovatno će biti oružje, s obzirom na to da je Ukrajini potrebno više oružja i municije zbog žestoke ofanzive koja se vodi na jugu i istoku zemlje.

"Ukrajinci neće nužno tražiti novo oružje. Poenta je nabaviti ga na vreme. Tu je ključ jer mnogo toga što im je obećano nisu dobili na vreme", smatra MekGlin.

Zelenski je u aprilu upozorio svetske lidere da kašnjenja u snabdevanju njegove zemlje dodatnim oružjem koštaju njegove vojnike života.

Potreba Kijeva za oružjem je hitnija jer su zvaničnici, uključujući i Zelenskog, rekli da kontraofanziva ove zemlje neće stati ove zime, uprkos vremenskim prilikama koje otežavaju borbu.

Neki smatraju da je višemesečna pauza prošle godine Rusiji dala dovoljno vremena da pripremi svoju odbranu, što je Ukrajince stavilo u nezgodan položaj.

Džo Bajden, Volodimir Zelenski
foto: Evan Vucci / AFP / Profimedia

Podrška za članstvo Ukrajine u NATO

Nakon ruske invazije u februaru 2022. godine, Ukrajina je u više navrata tražila da se pridruži NATO-u.

Njihov plan je na žalost osujećen, jer je više država, među kojima je i SAD u septembru prošle godine odbila taj predlog.

"Zelenski se često zalaže za pridruživanje njegove zemlje u NATO, to će sigurno biti jedna od temi", rekao je Tejlor.

On dodaje da bi zbližavanje Rusije i Severne Koreje novi alarm koji bi mogao da "pogura članstvo Ukrajine u NATO.

Neki analitičari vide članstvo Ukrajine u NATO-u kao najbolji način da se osigura budući mir u toj zemlji i Evropi. MEđutim, oni tvrde da postoji nekoliko razloga zašto Kijev nije mogao da se priključi alijansi, a rizik od rata bio je jedan od razloga za to.

Bonus video:

01:38

ZELENSKI IMA LUDAČKA RAZMIŠLJANJA, POBIJENI SU MU SVI VOJNICI, GOTOVO JE Pavlović: Dođu da naprave selfi kako bi imali događaj

(Espreso/Telegraf.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.