LEPOTICA KOJA JE OPČINILA CARA NA PRVI POGLED: Zbog naroda UGUŠENA JE U HRAMU, a o njoj je napisana NAJLEPŠA PESMA
Jang Guifei, Foto: Wikipedia/ Yang Guifei

biografija

LEPOTICA KOJA JE OPČINILA CARA NA PRVI POGLED: Zbog naroda UGUŠENA JE U HRAMU, a o njoj je napisana NAJLEPŠA PESMA

Biografija jedne od najlepših kineskih carica, Jang Guifei, očarava ljude i danas

Objavljeno: 19:08h

Jang Guifei, porcelanskog tena i zajapurenih obraza, za kineskog cara Tanga Šuanzonga, bila je uzvišen ideal lepote.

Prvi put ju je ugledao kada je izlazila iz toplih izvora, a priča kaže da se odmah zaljubio. Nije mnogo razmišljao, car je ubrzo poništio njen brak sa njegovim sinom, Li Maom, i učinio je svojom suprugom.

Nije poznato da li i je i koliki skandal izazvan na dvoru, ali ova lepotica zakoračila je u carski harem 745. godine. Ono što niko nije znao jeste da je ovo početak priče o dekadenciji i tragediji.

Lepotica postaje zainteresovana za politiku

Jang Guifei
Jang Guifeifoto: Wikipedia/ Yang Guifei

Ona je veoma brzo postala careva omiljena supruga. Uživala je u luksuzu i u svim čarima palate Huaking. Na hiljade dvorjana ispunjavalo je sve njene hirove: dobijala je najluksuznije tkanine, omiljeno voće iz udaljenih kraljeva i sl. Ona je, s druge strane je, postala izuzetno vešta u privlačenju careve pažnje, pa je njen uticaj i u političkom smislu počeo da raste.

Četiri lepotice

Četiri lepotice su četiri Kineskinje koje su u istoriji ostale upamćene po svojoj velikoj lepoti: Ksi Ši, Kiang Vang, Dijaočan i Jang Guifei. Sve su privukle pažnju careva i ono što je karakteristično za sve četiri jeste da su njihovi životi "isprepletani" više mitologijom nego činjenicama.

Članovi njene porodice su dobili izuzetno visoke pozicije na dvoru, a njihova moć se ogledala i u sklapanju čvrstih veza pomoću brakova sa drugim članovima carske porodice. Njen rođak, Jang Guangdžou je tako postao pemijer i imao je veliki uticaj na sudu.

Ali blagostanje je trajalo do trenutka kada Jang Guifei nije došla u sukob sa mladim generalom An Lušanom, oko 750. godine.

Detalji iz života Jang Guifei
Detalji iz života Jang Guifeifoto: Wikipedia/ Yang Guifei

Iako su zli jezici govorili da su Jang i general bili u ljubavnoj vezi, An je poveo ogromnu vojsku na cara i njegovu suprugu, u sukob ogromnih razmera koji će na kraju rasparčati carstvo Tang. Osam godina su trajale krvave borbe, a glad i beda su počeli nezaustavljivo da se šire carstvom. Anove trupe su napredovale svakim danom, a car Tang Šuanzong je zajedno sa svojom svitom morao da pobegne na jug.

Osnovni podaci o Jang Guifei

Lepa i inteligentna carica rođena je kao Jang Juan prema današnjem računanju vremena 22. juna 719. godine u Jonglu (današanja Kina).

Potiče iz loze koja je poznata po pretku koji je bio ključni zvaničnik tokom vladavine cara Janga od Suija, a nakon pada dinastije Sui, služio je jednom od kandidata za naslednika Suija, Vang Šičongu.

Kao što je ranije navedeno, dva puta se udavala, prvo za Lija Maoa, a potom za cara.

Umrla je u 37 godini života, 15. jula 756. godine.

Carevi ljudi su smatrali da su koren celog problema i pobune, bile Jang i njene dve sestre, koje su se prema njihovom mišljenju previše uplele u politiku i izazvale haos. Stoga su postavili ultimatum. Putovanje će nastaviti samo ako one ne budu bile ubijene. Car je na kraju doneo bolnu odluku. Ostavio je devojke, među kojima i svoju Lepoticu, u budističkom hramu da ih uguše.

Detalji iz života Jang Guifei
Detalji iz života Jang Guifeifoto: Wikipedia/ Yang Guifei

Njegovi saradnici su kasnije pričali, da se nikada nije oporavio od smrti voljene Jang i da je nakon povratka u palatu satima gledao u njen portret. Pričao o njihovoj ljubavi je na kraju postala tema brojnih romana, pesama i, u moderno vreme - filmova. Najpopularnija je pesma je "Pesma o večnoj tuzi", nastala početkom IX veka, čuvenog pesnika Bai Čujia:

Detalji iz života Jang Guifei
Detalji iz života Jang Guifeifoto: Wikipedia/ Yang Guifei

"Po povratku, jezera i bašte podsećale su na stara vremena,

Hibiskus pored jezera Taj i vrbe kod palate Veijang.

Lice joj je ličilo na hibiskus, obrve na lišće vrbe.

Gledajući ove prizore, kako je mogao da zaustavi suze niz lice?"

Bonus video:

11:23

U JAPANU SVI SE KLANJAJU CARU, A ON JEDINO PROFESORIMA! Perović o profesorki Stevanović iz Trstenika: U Srbiji se ovo izgubilo

(Espreso/ National Geographic Srbija/ Verica Arsić)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.