RIMLJANI I STARI GRCI SU IMALI ISTE BOGOVE, A RAZLIČITO SU IH ZVALI: Da li ste znali za ovaj fenomen?
Zevs, Foto: Vikipedija/ zevs

mitologija

RIMLJANI I STARI GRCI SU IMALI ISTE BOGOVE, A RAZLIČITO SU IH ZVALI: Da li ste znali za ovaj fenomen?

Iako su se različito zvali bili su gotovo identični po funkcijama i ulogama koje su obavljali u mitologiji kod starih Grka i Rimljana

Objavljeno: 19:03h

Stanovnici starog Rima imali su čitav spisak bogova, neki od njih su bili drevni i poreklo im je u pojadinim slučajevima nemoguće utvrditi. Dok su drugi preuzeti ili su nastali kao neka vrsta hibrida, usled mešanja sa drugim kulturama.

Verovatno su najpoznatiji primeri između njihovih božanstava i onih koji su poštovani u staroj Grčkoj: pojedini su usvojeni u potpunosti, a neki su veoma slični i između njih postoje minimalne razlike. Da ne bi bilo zabune, nudimo vam listu starogrčih božanstava uparenih sa svojim starorimskim pandanima, kao i razlikama između njih - ukoliko postoje:

Afrodita / Venera: prelepa boginja čulne ljubavi, koja je u nadmetanju za titulu najlepše između nje, Atine i Here pobedila jer je Parisu ponudila lepu Jelenu i na taj način započela Trojanski rat; za stare Rimljane takođe majka junaka Eneje.

Artemida / Dijana: Apolonova sestra i boginja lova koja je povezivana sa Mesecom; iako je bila devica, smatrana je zaštitnicom porodilja, takođe, iako je ih je lovila smatrana je zaštitnicom životinja jer nije odobravala "bespotreban" lov.

Artemida
Artemidafoto: Vikipedija/ Artemida

Atina / Minerva: boginja mudrosti i zanata, čije sposobnosti su povezivane i sa ratovanjem jer je podrazumevala planiranje i strategiju; kod starih Grka je smatrana zaštitnicom grada Atine, u mitologiji je pomagala brojnim herojima.

Demetra / Cerera: boginja plodnosti, koja je imala veze sa žitom; Demetra je imala jak kult koji je povezan sa Eleuzijskim misterijama, a takođe je pomagala i u donošenju zakona.

Hera / Junona: boginja braka i žena vrhovnog božanstva - Zevsa / Jupitera.

Hera
Herafoto: Vikipedija/ Hera

Hestija / Vesta: boginja ognjšta i hrane; u Rimu su njene sveštenice tzv Vestalke, imale bitnu ulogu u održavanju "večne vatre" i ukoliko bi se ona ugasila to se smatralo lođim znakom.

Persefona / Prozerpina: Demetrina ćerka i žena Hada, u Rimu povezivana sa misterijama.

Ares / Mars: bog rata, ali toliko agresivan da ga Grci nisu preterano cenili, za razliku od Rimljana koji su mu se divili i povezivali ga sa svojom vojskom, i plodnošću.

Had / Pluton: dok je bio vladar podzemnog sveta nije bio bog smrti, umesto njega tu funkciju je obavljao Tantos; bio je oženjen Demetrinom ćerkom koju je oteo, dok je kod Rimljana on bio Persefonin voljeni muž, s druge strane on nije imao klasičnu ulogu među božanstvima Olimpa koji su podeljeni na podzemlje, neba i mora.

Hefest / Vulkan: bog vatre i kovača kod oba naroda; iako je kod Rimljana povezivan sa geološkim fenomenom, njegov kult je bio bitan u Rimu - lik je bio izrezan pod Kapitolom u stenu.

Hermes / Merkur: i kod jednih i kod drugih glasnik bogova, bog trgovine, pa sa tim u vezi često i prevare, tj profita.

Hron / Saturn: vrhovni bog i otac, drugih božanstava čije poreklo je drevno i povezano sa setvom i poljoprivrednim radovima; kod Grka je imao dosta brutalniju prirodu, dok je kod Rimljana doba njegove vladavine smatrano "zlatnim periodom" - i u tu čast su organizovane Saturnalije.

Posejdon / Neptun: i kod jednih i kod drugih bog mora i zemljotresa, koji je povezivan sa konjima.

Zevs / Jupiter: vrhovni bogovi, ujedno i gospodari munja i neba, koji su gajili velike simpatije prema ženama, kako smrtnim, tako i besmrtnim.

Takođe, postoje i neka manja božanstva koja su i kod jednih i kod drugih imala iste/slične uloge, iako su se različito zvali:

Erinija / Furije: sestre koje su po naređenju bogova isterivale pravdu za bogove.

Furije
Furijefoto: Vikipedija/ Furije

Erida / Diskordia: bognja razdora, ona koja izaziva nevolje.

Eros / Kupidon: bog ljubavi i želje.

Harite / Gracije: boginje šarma i lepote.

Helios / Sol: bog Sunca, takođe titan u starogrčkoj mitologiji.

Pan / Faun: bog šuma i polja, zaštitnik letine i prinosa.

Selena / Luna: boginja Mesec, koja je u starogrčkoj mitologiji pripadala titanima.

Tiha / Fortuna: boginja sreće.

NAPOMENA

Pomenuti bogovi i boginje nisu bili isključivo ovako posmatrani kroz istoriju, nauku o književnosti, ali ostali su u javnom mnjenju, kod nestručne javnosti, mahom tako zapamćeni.

Bonus video:

05:56

MISTERIJA ĆELAVOG ISUSA U SRBIJI! Arheolog: Osim što je bez kose i brade, posebno su čudna OVA DVA DETALJA pod uticajem budizma

(Espreso/ National Gepgraphic/ Verica Arsić)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.