"NIJE ORGANIZOVAN, ALI POSTOJI MOGUĆNOST": Bajden o SASTANKU sa Si Đinpingom
Bajden i Si Đinping, Foto: Printscreen/Youtube/ Guardian News

moguć sastanak predsednika

"NIJE ORGANIZOVAN, ALI POSTOJI MOGUĆNOST": Bajden o SASTANKU sa Si Đinpingom

Lider većine u Senatu Čak Šumer trebalo bi da predvodi dvostranačku kongresnu delegaciju u na putovanju u Kini sledeće nedelje

Objavljeno:

Predsednik SAD Džozef Bajden izjavio je da bi se potencijalno mogao sastati sa kineskim kolegom Si Đinpingom na marginama samita Azijsko-pacifičke ekonomske saradnje sledećeg meseca u San Francisku.

''Takav sastanak nije organizovan, ali postoji mogućnost'', rekao je Bajden na pitanje o mogućnosti direktnog sastanka između njih dvojice, prenosi AP.

Poslednji put Bajden i Si razgovarali su na samitu G20 u Indoneziji prošle godine.

Zvaničnici Bele kuće su ranije poručili da se nadaju da će dvojica lidera uskoro razgovorati, kao i da zvaničnici administracije rade na tome da Kina pristane na sastanak.

 Bela kuća
Bela kućafoto: Profimedia

Bajdenov savetnik za nacionalnu bezbednost Džejk Salivan i kineski ministar spoljnih poslova Vang Ji razgovarali su prošlog meseca na Malti, nakon što su državni sekretar SAD Entoni Blinken, ministarka finansija Dženet Jelen, sekretarka za trgovinu Đina Raimondo i izaslanik za klimatske politike Džon Keri u poslednjim mesecima putovali u Peking na sastanke sa najvišim kineskim zvaničnicima.

Lider većine u Senatu Čak Šumer trebalo bi da predvodi dvostranačku kongresnu delegaciju u na putovanju u Kini sledeće nedelje.

Bonus video:

01:02

KRITIKE BRITANIJE: Ukrajina bi trebalo da bude zahvalnija na pomoći! Stručnjaci analiziraju: Bajden izjavio preduslov Zelenskom?

(Espreso / Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.