"NE MOŽEMO SADA DA PREGOVARAMO": Otkriveni detalji razgovora Netanjahua i Bajdena, NIJE NAIVNO
Benjamin Netanjahu, Foto: Profimedia

HAOS

"NE MOŽEMO SADA DA PREGOVARAMO": Otkriveni detalji razgovora Netanjahua i Bajdena, NIJE NAIVNO

Izraelski i američki izvori upoznati sa situacijom kažu da je Netanjahu želio da ofanziva predstavlja "metod odvraćanja"

Objavljeno: 22:01h

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu rekao je u razgovoru sa američkim predsednikom Džo Bajdenom da Izrael mora da pokrene kopnenu ofanzivu u Pojasu Gaze.

- Moramo da uđemo. Ne možemo sada da pregovaramo - rekao je Netanjahu, objavljeno je danas na američkom medijskom sajtu "Aksios".

Izraelski i američki izvori upoznati sa situacijom kažu da je Netanjahu želio da ofanziva predstavlja "metod odvraćanja".

On je navodno rekao da jevrejska država nema drugog izbora osim da odgovori silom kako ne bi izgledala slabo.

Bajden nije vršio pritisak na Netanjahua?

Isti izvori kažu da Bajden nije pokušao da izvrši pritisak na Netanjahua ili da ga ubijedi da ne ide do kraja sa ovim planom. Takođe, pokrenuo je pitanje izraelskih talaca u Gazi i pitao Netanjahua o mogućnosti da Izrael otvori drugi front duž granice sa Libanom.

Na Izrael je u subotu, 7. oktobra, izvršen raketni napad bez presedana iz Pojasa Gaze. Izraelska vojska saopštila je da je Hamas ispalio više od 3.000 raketa i da se veliki broj palestinskih militanata infiltrirao u pogranično područje na jugu Izraela.

1 / 5 Foto: AP Photo Tsafrir Abayov

Izrael je nakon toga poslao vojsku na južne teritorije i počeo da vrši vazdušne udare na položaje Hamasa u Gazi.

Rat u Izraelu ušao je u treći dan. U napadu palestinskih terorista na Izrael minimum 700 građana je brutalno ubijeno, 2.300 hospitalizovano, a od njih 350 u teškom stanju i minimum 150 izraelskih građana vodi se kao oteti i najverovatnije se nalaze u Gazi, u rukama Hamasa.

Bonus video: MALA SRBIJA IMALA ŠTA DA POKAŽE NATO: Izrael otkrio koje naređenje VRHOVNE KOMANDE za vreme bombardovanja nije poslušao

02:57

MALA SRBIJA IMALA ŠTA DA POKAŽE NATO: Izrael otkrio koje naređenje VRHOVNE KOMANDE za vreme bombardovanja nije poslušao

(Espreso/Srna)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.