AMERIKA OBJAVILA SATELITSKE SNIMKE: Tvrde da se vidi OVO, može biti VRLO OPASNO! Ključa na SVE STRANE!
Bela kuća, Foto: Profimedia

DA LI JE MOGUĆE?

AMERIKA OBJAVILA SATELITSKE SNIMKE: Tvrde da se vidi OVO, može biti VRLO OPASNO! Ključa na SVE STRANE!

General Mark Mili, odlazeći načelnik združenog Generalštaba američke armije, rekao je nedavno da slanje oružja iz Severne Koreje Rusiji neće imati presudan značaj za ishod rata u Ukrajini

Objavljeno:

Sjedinjene Države objavile satelitske snimke i optužile Pjongjang da šalje vojnu opremu neophodnu Moskvi za rat u Ukrajini

Sjedinjene Države su optužile Severnu Koreju da je Rusiji poslala 1.000 kontejnera s vojnom opremom koja joj je neophodna za nastavak rata u Ukrajini!

U pošiljkama koje su poslate poslednjih nekoliko nedelja nalazili su se vojna oprema, municija i artiljerijski projektili, rekao je Džon Kirbi, portparol Saveta za nacionalnu bezbednost Bele kuće.

Istrošene zalihe

On je prilikom obraćanja medijima pokazao i satelitske snimke ne kojima se, kako tvrdi, u severnokorejskom gradu Najin nalazi 300 kontejnera spremnih za transport u Rusiju.

- Vojna oprema i municija se iz Severne Koreje u Rusiju transportuju železnicom i morem. Dopremaju se u ruski grad Tihoreck, koji se nalazi oko 290 kilometara od granice sa Ukrajinom. Oružje je isporučivano od 7. septembra do 1. oktobra - rekao je Kirbi.

Džon Kirbi
Džon Kirbifoto: EPA-EFE/JIM LO SCALZO

Kako je preneo BBC, Sjedinjene Države veruju da je Rusija usled invazije na Ukrajinu istrošila svoje zalihe artiljerijske municije i raketa, zbog čega od svojih izolovanih saveznika, kao što su Iran i Severna Koreja, traži pomoć.

Pojedini analitičari veruju da Severna Koreja poseduje velike zalihe naoružanja, ali nije rada da ga se odrekne zbog ograničenih sredstava da ga nadomesti.

- Osuđujemo Severnu Koreju zbog slanja vojne opreme Rusiji, a koja će biti upotrebljena za napad na ukrajinske gradove i ubistva ukrajinskih civila u ruskom protivzakonitom ratu - dodao je Kirbi.

Serija susreta

On je naveo i da ova isporuka predstavlja kršenje rezolucija Saveta bezbednosti UN. Saradnja Moskve i Pjongjanga intenzivirana je ovog leta. Prvo je u avgustu Sergej Šojgu, ruski ministar odbrane, posetio Severnu Koreju i sastao se s Kim Džong Unom, nakon čega je usledila njegova poseta Rusiji. Kim Džong Un se početkom septembra sastao s ruskim predsednikom Vladimirom Putinom u svemirskom centru Vostočni na Ruskom dalekom istoku.

Bez presudnog značaja

Kratkoročni podsticaj

Isporuka vojne opreme i naoružanja iz Severne Koreje predstavljaće kratkoročni podsticaj ruskim ratnim naporima, preneo je BBC.

Radi se o starim zalihama artiljerijskih granata, koje su vrlo nepouzdane.

General Mark Mili, odlazeći načelnik združenog Generalštaba američke armije, rekao je nedavno da slanje oružja iz Severne Koreje Rusiji neće imati presudan značaj za ishod rata u Ukrajini.

(Espreso / Kurir.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.