DOLIJAO OPASNI MAFIJAŠ EL KROATA: Unuk je ustaše Iva Rojnice, velika akcija u Argentini!
El Kroata, Foto: Instagram

najnovija vest

DOLIJAO OPASNI MAFIJAŠ EL KROATA: Unuk je ustaše Iva Rojnice, velika akcija u Argentini!

Vlada smatra da je Rojnica glavni trgovac takozvanim "plavim dolarom"

Objavljeno: 16:32h

U velikoj policijskoj akciji u Buenos Airesu, uhapšen je "El Kroata", Ivo Esteban Rojnica, kralj tržišta crnim valutama i unuk Ive Rojnice, ustaše koji je u Južnu Ameriku pobegao nakon Drugog svetskog rata.

Velika policijska operacija razbijanja ilegalnih menjačnica počela je prošle nedelje, a kao najveći uspeh označeno je razbijanje Nimbus grupe, na čijem je čelu upravo Ivo Esteban Rojnica, piše Buenos Aires Times.

Vlada smatra da je Rojnica glavni trgovac takozvanim "plavim dolarom" – paralelnim ilegalnim tečajem koji se koristi za male transakcije.

Izvori kažu da su se njegove operacije proširile na Sjedinjene Američke Države i Španiju, kao i da je imao agencije u Urugvaju i Boliviji. Unutar prostorija koje su pripadale Rojnici, policajci su pronašli računare i beleške u kojima su navedene devizne transakcije, mašine za brojanje novčanica, prazne vrećice različitih veličina i mašine za uništavanje papira s već uništenim dokumentima, saopšteno je.

Među imenima klijenata koji su koristili usluge Nimbusa, spominje se i neimenovani "poznati fudbaler".

Ivo Rojnica nije imao samo najveću "cuevu" (lokalni naziv za ilegalne kancelarije gde se dolari menjaju po nezvaničnom kursu) u središtu Buenos Airesa, već je istragom otkriveno da je "Hrvat" učestvovao u otvaranju ofšor računa u SAD-u i raznim poslovima s nekretninama u Paragvaju, gde je kupio nekretnine vredne milione dolara.

Ostaje pitanje kako je uspeo da prebaci tolike količine novca iz jedne zemlje u drugu. Prema izvorima iz istrage, manevar je najverovatnije izveden preko turističke agencije "Tower" Travela.

Njegov deda, koji se takođe zove Ivo Rojnica, u Argentinu je stigao 1947. godine, preko Austrije. Umro je 1. decembra 2007.

Od 1947. živeo je u Argentini, a početkom devedesetih bio je predstavnik Repzublike Hrvatske u Argentini. Prema argentinskim arhivima, Rojnica je ušao u zemlju pod imenom Ivan Rajčinović, a 1951. godine dobio je argentinske dokumente.

Tri i po godine kasnije pokrenuo je administrativni postupak za promenu prezimena kako bi vratio staro prezime Rojnica. Rojnica je sebe opisivao kao uglednog preduzetnika čije su se tekstilne fabrike navodile kao primer uspešnog poslovanja. Bavio se i pisanjem o životu hrvatske emigracije u Argentini u drugoj polovini 20. veka, a pre gotovo 50 godina učestvovao je i u pokretanju časopisa "Studia Croatica"

Međutim, južnoamerička idila završila se za njega u junu1994. godine kada je "Wiesenthalov" centar - organizacija koja traži begunce iz Drugog svetskog rata, tada iznela dokaze o tamnoj prošlosti Ive Rojnice.

Naime, svedoci su otkrili da je Rojnica sistemski progonio Jevreje i Srbe, kao i da postoje naredbe s njegovim potpisom o zapleni jevrejske imovine i ograničenju građanskih prava Jevreja kojima je zabranjivan prolaz ulicama i držanje radnji.

Bonus video:

00:10

Kosovska policija vrši pretrese u severnom delu Kosovske Mitrovice

(Espreso/Telegraf.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.