NEMAČKOJ PRETI RASULO, A TO MOŽE UTICATI NA CELU EVROPU? Objavljene brojke nakon istraživanja (FOTO)
Foto: Profimedia

obratite pažnju!

NEMAČKOJ PRETI RASULO, A TO MOŽE UTICATI NA CELU EVROPU? Objavljene brojke nakon istraživanja (FOTO)

Kada se postavi pitanje političke kontrolisanosti najveće evropske ekonomije, to znači da nemački problem može postati panevropski problem

Objavljeno:

Najtiražniji nemački dnevnik Bild objavio je istraživanje javnog mnjenja građana Nemačke o političkim partijama, iz koje proizilazi da je vladajuća "semafor koalicija" dostigla najnižu tačku podrške od osvajanja vlasti.

Takođe, prema istraživanju Bild-a, nemački građani ne vide nijednu kombinaciju partija na vlasti kao političku opciju koja će bolje voditi zemlju.

Kada se postavi pitanje političke kontrolisanosti najveće evropske ekonomije, to znači da nemački problem može postati panevropski problem.

Nemačka prolazi kroz najteže ekonomske, socijalne i transformacione izazove u nekoliko decenija, a koalicija SPD, Zelenih i FDP pala je sa najvišeg nivoa u septembru 2021. godine na politički mizernih 34 odsto.

Treba napomenuti da je to ukupna podrška vladajućoj koaliciji na saveznom nivou, a stranke članice te koalicije pojedinačno uživaju još slabije poverenje prema anketama – SPD ima 16 odsto, Zeleni 13, a FDP na sumornih 5 procenata.

Bild je putanju pada popularnosti koalicije i partija koje je čine nazvao "horor krivom".

Poseban je problem što tako niska popularnost vladajuće partije ne znači da postoji partija ili stranke koje mogu dobiti visok nivo podrške građana, što je predispozicija za promene i stabilizaciju Nemačke.

Ova anketa INSA za Bild zapravo otkriva da su Nemci podeljeni oko toga kuda treba da idu.

Više nije pitanje, kako piše Bild, koliko će brz biti raspad postojeće koalicije, koja je beznadežno podeljena, već političke perspektive.

- I dok je lider CSU Markus Soder već ponudio SPD-u ulazak u koaliciju, lideri "semafora" su juče na sastanku ponovo pokušali da pronađu zajednički stav. Ali građani su skeptični: 71 odsto je trenutno nezadovoljno vladom kancelara Olafa Šolca (SPD) – ovo je takođe rekord (samo 24 odsto je zadovoljno) - piše Bild i nastavlja: ​​

- Građani takođe ne vide jasnu alternativu aktuelnoj vlasti. Samo 18 odsto veruje da bi velika koalicija (CDU/CSU i SPD) bolje upravljala Nemačkom od semafor koalicije, dok 9 odsto misli isto za crno-zelenu koaliciju. 14 odsto smatra da bi nemačka koalicija (Unija, SPD, FDP) bila bolja od semafora...

Da li Nemačkoj preti politička destabilizacija? Čak 45 odsto građana smatra da nijedna alternativa ne bi bila bolja od aktuelne vlasti i de fakto su izgubili poverenje u nju.

Bonus video: Vladica iz zida izvukao klupko zmija

08:46

Vladica iz zida izvukao klupko zmija

(Espreso/Jutarnji list/Bild)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.