26. DAN RATA U IZRAELU: 335 stranih državljana danas prešlo iz Gaze u Egipat, oglasio se Komitet UN za prava deteta
Foto: EPA-EFE/SARAH YENESEL, EPA-EFE/JUAN IGNACIO RONCORONI, EPA-EFE/MOHAMMED SABER

SUKOBI NE JENJAVAJU

26. DAN RATA U IZRAELU: 335 stranih državljana danas prešlo iz Gaze u Egipat, oglasio se Komitet UN za prava deteta

Jemenski Huti koje podržava Iran saopštili su u utorak da su lansirali "veliki broj" balističkih projektila i dronova prema Izraelu

Objavljeno: 23:45h

Ne nazire se kraj sukobu Izraela i Hamasa, ni nakon 26 dana konstantnih borbi. Izraelske odbrambene snage (IDF), saopštile su juče da su u okviru kopnenih operacija u Pojasu Gaze izvršeni napadi na tunele Hamasa.

Jemenski Huti koje podržava Iran saopštili su u utorak da su lansirali "veliki broj" balističkih projektila i dronova prema Izraelu. Vojni portparol grupe Jahja Sari rekao da je ovo treća operacija kojoj je meta Izrael, a "da će ih još doći".

Napad Izraelskih odbrambenih snaga izazvao je eksploziju u izbegličkom kampu Džabalija u severnoj Gazi. Izraelske odbrambene snage (IDF) tvrde da su tokom vazdušnog napada na Pojas Gaze ubile jednog komandanta palestinske militantne grupe Hamas Ibrahima Biarija, zaduženog za teritoriju izbegličkog kampa Džabalija na severu te palestinske teritorije.

1 / 10 Foto: EPA MOHAMMED SABER

Iz časa u čas:

22.40 - U ratu Izraela i Hamasa do sada poginulo 33 novinara

Više novinara je poginulo u ratu palestinskog Hamasa i Izraela nego u bilo kojem drugom sukobu od najmanje 1992. godine, saopštio je Komitet za zaštitu novinara (CPJ). Do danas je poginulo 33 novinara, osam je povređeno, a devet se vodi kao nestalo ili oteto, naveo je Komitet.

19.45 Komitet UN za prava deteta pozvao na hitan prekid vatre u Gazi

Komitet UN za prava deteta upozorio je da se događaju teška kršenja ljudskih prava dece ''sve više, iz minuta u minut'' u Pojasu Gaze, i pozvao na hitan prekid vatre.

''Nema pobednika u ratu u kojem je ubijeno na hiljade dece'', navodi se u saopštenju Komiteta UN za prava deteta.

17.41 Najmanje 335 stranih državljana danas prešlo iz Gaze u Egipat

Najmanje 335 vlasnika stranih pasoša prešlo je danas iz Pojasa Gaze u Egipat preko graničnog prelaza Rafa, nakon što je prelaz danas otvoren za civile prvi put u poslednje tri nedelje.

Kako prenosi Gardijan, prelaz je ponovo otvoren kako bi se omogućila evakuacija desetina ranjenih Palestinaca kojima je potrebno bolničko lečenje, kao i onih koji nose pasoše stranih zemalja.

16.47 U Gazi juče ubijeno 15 izraelskih vojnika

Izraelske odbrambene snage revidirale su broj vojnika koji su juče poginuli u Gazi na 15.

Ranije je IDF saopštio da je 11 njihovih vojnika poginulo u jučerašnjim borbama.

16:02 Jordan povukao ambasadora iz Izraela

Jordan je rekao svom ambasadoru da se vrati iz Izraela, saopštilo je u sredu ministarstvo spoljnih poslova.

"Ambasador bi se vratio u Tel Aviv samo ako Izrael zaustavi rat protiv Gaze i okonča humanitarnu krizu koja je izazvana“, navodi se.

Izraelskom ambasadoru u Jordanu, koji je otišao pre dve nedelje, bilo bi dozvoljeno da se vrati samo pod istim uslovima, dodalo je ministarstvo.

15.29 Iran ponovo preti

Iranski ministar spoljnih poslova Hosein Amirabdolahjan upozorio je danas na "teške posledice" ako se nastave napadi na Pojas Gaze. To je poslednje u nizu upozorenja te zemlje, koja podržava Hamas u Gazi i paravojne formacije u drugim delovima u regionu.

"Ako ne dođe do momentalnog prekida vatre u Pojasu Gaze i nastave se snažni napadi SAD i cionističkog režima posledice će biti teške", rekao je on u Ankari.

13:44 - Više od 100 stranaca i povređenih napustilo Gazu

Najmanje 20 povređenih civila prešlo je u Egipat preko Rafe, prenosi BBC.

Oko 110 dvojnih državljana takođe je ušlo iz Egipat iz Gaze.

13:00 - SZO pozdravila odluku Egipta da iz Gaze prihvati povređene Palestince

Generalni direktor Svetske zdravstvene organizacije Tedros Gebrejesus pozdravio je danas odluku Egipta da prihvati povređene Palestince iz Pojasa Gaze.

"SZO pozdravlja odluku Egipta da prihvati neke povređene i bolesne ljude iz Gaze na lečenje. Radili smo sa egipatskim ministarstvom zdravlja na planiranju evakuacija i nastavićemo da pružamo podršku", napisao je Gebrejesus na društvenoj mreži X (Tviter).

12:51 - Lider Hamasa preti iz Libana

12:09 - Ambulantna vozila prešla prelaz Rafa

Prva kola hitne pomoći koja su prevozila povređene iz Pojasa Gaze ušla su u Egipat preko prelaza Rafa.

10:52 - Ponovo sirene u Ašdodu i Aškelonu

Posle zatišja od nekih jedanaest sati, sirene se čuju širom Izraela, dok se iz Gaze ispaljuje baraž raketa ka južnom Izraelu.

Upozorenja se čuju na više lokacija, uključujući priobalne gradove Aškelon i Ašdod.

10:11 - U Gazi stradalo sedam talaca?

Hamas tvrdi da je sedam talaca ubijeno u jučerašnjem izraelskom vazdušnom napadu na izbeglički kamp u severnoj Gazi. Militantna grupa je saopštila da su trojica talaca stranci. Izrael se nije oglasio povodom ovih tvrdnji.

09:44 - Šta je IDF?

09:02 - Otvoren je prelaz Rafa

Na video strimu sa prelaza Rafa između Gaze i Egipta vide se ljudi i automobili koji počinju da se kreću, prenosi BBC.

08:40 - Izrael poslao brodove u Crveno more

Juče je pobunjenička grupa Huti u Jemenu saopštila da je napala Izrael tri puta projektilima i bespilotnim letelicama, i da će to učiniti ponovo.

Sada, izraelska vojska kaže da su njeni raketni brodovi juče bili raspoređeni u Crveno more kako bi "pojačali odbrambene napore u toj oblasti".

U ranim satima u sredu, IDF je saopštio da je "presreo vazdušnu pretnju" u Crvenom moru, južno od južnog izraelskog grada Eilata.

08:20 - Gaza potpuno odsečena od sveta, prekinute sve veze

BBC-jev dopisnik iz Gaze Ruši Abualouf potvrdio je da su u toj enklavi pale sve lokalne mobilne i internetske usluge. Neki u Gazi su u dometu izraelskih tornjeva mobilne telefonije i mogu se povezati s spoljnim svetom pomoću izraelskih ili međunarodnih SIM kartica.

Palestinske novinske kuće i Hamas su na Telegramu takođe objavili da je komunikacija s Gazom prekinuta.

Najveći pružalac telekomunikacijskih usluga u Gazi Paltel prvi je pre nekoliko sati najavio "potpuni prekid".

07:22 - Izrael: Tokom noći gađano desetine ciljeva Hamasa, od početka rata oko 11.000

Izraelska vojska je saopštila da je nastavila kopnene operacije u Pojasu Gaze tokom noći i da su njene snage napale desetine ciljeva Hamasa. Vojska je navela da je od početka rata pogodila oko 11.000 ciljeva koje pripadaju Hamasu i drugim militantnim grupama u Pojasu Gaze.

Kopnene snage su tokom noći locirale zgradu u Džabaliji u kojoj se nalazilo više operativaca Hamasa, i usmerile vazduhoplovne snage da izvrše napad, saopštila je vojska, prenosi Tajms of Izrael. Izraelska vojska je navela da se višespratna zgrada „nalazila u blizini škole, medicinskog centra i vladinih kancelarija“.

07:06 - Izraelska vojska prijavila smrt još devet vojnika u Gazi, nekoliko ranjeno

Izraelska vojska (IDF) je saopštila da je u kopnenim operacijama u Pojasu Gaze poginulo još devet vojnika pešadijske brigade Givati, koji se bore protiv palestinskog Hamasa u severnom delu enklave. Vojnici su poginuli juče, nakon što je oklopno vozilo u kojem su se nalazili pogođeno protivtenkovskom vođenom raketom koju je ispalio Hamas, prenosi Tajms of Izrael. U napadu su ranjena još četiri vojnika.

07:05 - Internet usluge i telekomunikacije ponovo prekinute u Pojasu Gaze

Internet usluge i komunikacije u Pojasu Gaze ponovo su danas u prekidu, prenosi CNN pozivajući se na dve telekomunikacione kompanije, dok Izrael nastavlja sa bombardovanjem i proširivanjem kopnenih operacija u ovoj palestinskoj enklavi. Komunikacije su više puta bile pogođene u Gazi, a izvori su saopštili CNN-u da su nedavni nestanci struje najgori od početka rata između Izraela i Hamasa 7. oktobra.

07:02 - Otvara se prelaz Rafa?

Različiti izvori u regionu sugerišu da bi se granica u Rafi danas mogla otvoriti kako bi se teško ranjenim Palestincima omogućilo da potraže lečenje u Egiptu.

Bonus video:

07:19

IZRAELCI KRENULI U KOPNENU OFANZIVU METODOM SPRŽENE ZEMLJE! Jolović tvrdi: Hamas će im OVOM strategijom napraviti VELIKI PROBLEM

(Espreso/ Telegraf)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.