OGLASIO SE LIDER HAMASA, NJEGOVE REČI UTERUJU STRAH U KOSTI: Drhti cela PLANETA - postoji samo JEDNA OPCIJA...
Pripadnik Hamasa, Ilustracija, Foto: Dawoud Abo Alkas / Zuma Press / Profimedia

KRAJ KRVAVIH SUKOBA SE NE NAZIRE

OGLASIO SE LIDER HAMASA, NJEGOVE REČI UTERUJU STRAH U KOSTI: Drhti cela PLANETA - postoji samo JEDNA OPCIJA...

Hamad je izneo tvrdnju da militanti nisu planirali ubistvo 1.400 civila na izraelskoj teritoriji i da je u pitanju rat koji traje godinama

Objavljeno:

Gazi Hamad, jedan od lidera Hamasa poručio je da Izrael svojom politikom nije ostavio palestinskim militantima iz Pojasa Gaze drugu opciju osim nasilja.

„Imamo pravo da se borimo protiv osvajača“, rekao je za „Korijere dela sera“ Hamad, koji je član političkog saveta Hamasa i tražen od strane Izraela kao terorista.

On je u intervjuu, koji je dao iz Bejruta, ocenio da je Hamas pokazao da je Izrael pobediv i da operacija Al Aksa koju su palestinski militanti pokrenuli 7.oktobra na izraelsku teritoriju „menja Bliski istok“.

Italijanski list navodi da je pre dve godine Hamas objavio fotografiju svog novog Političkog saveta na kojoj je 20 ljudi, uključujući dve žene, i da izraelska televizija koristi istu sliku da prati likvidaciju članova rukovodstva militanata od strane Mosada.

Za sada na toj fotografiji postoje četiri crvena kruga, a njih 16 je još uvek živo, i oni su „zmijska glava“ masakra 7. oktobra koje Hamas počinio u Izraelu, navodi Korijere dela sera.

Hamad je izneo tvrdnju da militanti nisu planirali ubistvo 1.400 civila na izraelskoj teritoriji i da je u pitanju rat koji traje godinama.

„Sećam se najmanje šest velikih sukoba od 2009. U većini slučajeva Izrael je birao trenutak, a sada je inicijativa naša. Zašto? Zbog kršenja palestinskih prava na Zapadnoj obali i Gazi, zbog civila maltretiranih na kontrolnim punktovima, ubijenih u Dženinu, Nablusu, Jerusalimu, zbog inercije raznih posrednika (Egipćani, Katar, UN). Morali smo da uzmemo stvar u svoje ruke“, naveo je jedan od lidera Hamasa.

On je rekao da je bez obzira na više od 8.000 palestinskih žrtava Hamas spreman da nastavi sukob, jer im, po njegovim rečima, izraelska politika ne ostavlja ništa osim nasilja.

„Vidite, ovde postoje samo dva puta: mir ili nasilje. Mahmud Abas (palestinski predsednik, rival Hamasa ) je čovek mira, uvek je tu da razgovara i posle 30 godina priče šta je postigao? Manje od nule“, rekao je Hamad.

Mahmud Abas
Mahmud Abasfoto: EPA-EFE/JUSTIN LANE

Prema njegovim rečima, povećan je broj izraelskih doseljenika, konfiskacija palestinskih zemalja i izolovanih sektora Zapadne obale.

To nije samo politika Netanjahuove ekstremističke vlade, rekao je on i dodao da nikada nije bio dobar trenutak da se bilo šta ustupi Palestincima, samo da se proširi izraelska kontrola.

„Nisu nam ostavili ništa drugo osim nasilja. Izrael ima aroganciju nekoga ko iza sebe ima Amerikance i ne mari za međunarodno pravo. Razmislite: zašto slušati Hamas ako možemo da ga pobedimo? Pa, pogrešili su, operacija Al Aksa menjaBliski istok“, saopštio je Hamad.

On je izneo tvrdnju da su Palestinci žrtve okupacije i da prema međunarodnom pravu Hamas ima puno pravo da se „bori protiv osvajača“.

Hamad je Izrael uporedio sa nemačkim okupatorima u Drugom svetskom ratu i najavio borbu do kraja.

„Slušajte me. Izrael nije miroljubiva država. Bombardovala je Liban, Siriju, Irak, Saudijsku Arabiju, Iran…“, naglasio je lider Hamasa.

On je dodao da su napadom na izraelsku teritoriju „izazvali veliki šok“ i da sada svi preduzimaju mere kako bi sprečili da se problem proširi dalje od Pojasa Gaze, tako da po njegovim rečima, Palestinci nisu više „jedini koji pate i brinu“.

Naveo je i da je Hamas 7. oktobra uništio mit o Izraelu kao vojnoj supersili i po njegovoj tvrdnji, pokazao da se on može pobediti.

„Nismo mogli to da uradimo bez posledica, ali smo spremni da ponovo platimo cenu“, zaključio je Hamad.

Sve najnovije informacije o ratu na Bliskom istoku pratite u našem blogu.

Bonus video:

07:19

IZRAELCI KRENULI U KOPNENU OFANZIVU METODOM SPRŽENE ZEMLJE! Jolović tvrdi: Hamas će im OVOM strategijom napraviti VELIKI PROBLEM

(Espreso/ Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.