DALAJ LAMA OTKAZUJE PUTOVANJA, SVI ZABRINUTI ZA ZDRAVLJE DUHOVNOG VOĐE: Njegova smrti bi dovela do...
Dalaj Lama, Foto: AP

tibetanski duhovni vođa

DALAJ LAMA OTKAZUJE PUTOVANJA, SVI ZABRINUTI ZA ZDRAVLJE DUHOVNOG VOĐE: Njegova smrti bi dovela do...

Među prognanim Tibetancima i njihovim simpatizerima pojavila se zabrinutost kad je u oktobru dalaj lama otkazao četiri putovanja u Indiju

Objavljeno:

Ne tako davno, dalaj lamin raspored putovanja bio je gusto načičkan. Nakon što je tibetanski duhovni vođa pobegao u Indiju 1959, tokom šest decenija posetio je desetine zemalja i susretao se sa članovima kraljevske porodice, verskim vođama i četiri američka predsednika. Nedavno je 88-godišnjak usporio tempo.

Jedan od razloga su njegove godine, kovid mu je takođe otežao putovanje kao i kazne koje je Kina uručila njegovim domaćinima jer ga smatra separatistom. Iako nije bio u inostranstvu od 2018, dalaj lama se obavezao da će nastaviti putovati unutar Indije, prenosi "Jutarnji list".

Otkazao četiri putovanja

Među prognanim Tibetancima i njihovim simpatizerima pojavila se zabrinutost kad je u oktobru dalaj lama otkazao četiri putovanja u Indiju. Jedna od država koju je trebao da poseti je Arunačal Pradeš, severoistočna država koju Kina smatra svojom teritorijom, a nakratko je i okupirala veći deo zemlje tokom jednomesečnog rata s Indijom 1962. Spor oko te države i drugih pograničnih područja ponovno je izbio kad je dalaj lama poslednji put posetio Arunačal 2017.

Portparoli dalaj lame su za otkazivanje putovanja okrivili grip.

Dodali su da nema pretnje po njegovo zdravlje, napominjujući da je on nastavio sa redovnim aktivnostima u svom domu u Daramsali u severnoj Indiji. Međutim, nisu otkrili da li je indijska vlada, s kojom se inače konsultuju pre putovanja, zatražila da se odloži put u Arunačal.

Napeta geopolitička situacija

Vlada Indije ranije je poručila da dalaj lama može slobodno putovati bilo gde u Indiji, a prošle godine pomogli su u organizaciji posete indijskoj regiji Ladah - mestu nedavnih pograničnih sukoba s kineskim trupama. Otkazivanje putovanja svakako upućuje na napetu geopolitičku situaciju koja okružuje duhovnog vođu u njegovoj starosti.

1 / 4 Foto: Eyepix Group / BEEM / Beem / Profimedia

Njegove aktivnosti, posebno u graničnim područjima, mogle bi da izazovu novu krizu u ionako nestabilnim indijsko-kineskim odnosima.

Dalaj lamino zdravlje sve je veća briga indijskih i kineskih zvaničnika kao i tibetanskih budista. Svi se pripremaju za razorno razdoblje nakon njegove smrti kad se očekuje da će Kina imenovati suparničkog naslednika kojeg će, prema tibetanskoj budističkoj tradiciji, njegovi saradnici verojatno da identifikuju kao reinkarnaciju dalaj lame.

U decembru ide u Bodgaju, Arunačal se ne pominje

Prvi znak promene u dalaj laminim planovima pojavio se kad je njegova kancelarija objavila da je poseta planiran za 16. i 22. oktobra državi Sikim i susednom Zapadnom Bengalu odložena zbog poplava. Lokalni mediji potom su izvestili da je otkazao posetu Arunačalu za koji je ministar najavio da će se dogoditi u oktobru ili novembru.

Iz dalaj lamine kancelarije istakli su da su lekari duhovnom vođi rekli da će svako putovanje zahtevati puno truda. Naveli su da će u decembru da poseti Bodgaju, ali nisu pominjali poset Arunačalu - rodnom mestu prethodnog dalaj lame.

Tenzin Lekšaj, portparol tibetanske vlade u egzilu, kaže da kancelarija dalaj lame nikad nije zvanično potvrdila put u Arunačal i da je njegovo zdravlje svakako jedan od faktora koji treba uzeti u obzir.

- Gde god da dalaj lama putuje, ne želi nikakve neugodnosti zemlji domaćinu - rekao je Lekšaj.

Teritorijalni spor

Trenutak je osetljiv i za Kinu i za Indiju čiji teritorijalni spor također uključuje kinesku regiju Aksai Čin koju Indija smatra svojom. Poslednjih godina spor se ponovno rasplamsao duž granice, a jedan od najgorih sukoba dogodio se 2020. kad je ubijeno 20 indijskih i četiri kineska vojnika. Drugi sukob koji se odvio u decembru prošle godine uzrokovao je manje povreda sa obe strane.

Kina je nedavno ponovno položila pravo na Arunačal, koji oni nazivaju Zangnan što znači Južni Tibet. Izdali su vlastita imena za tamošnja sela i zvaničnu mapu koja prikazuje Arunačal unutar njihovih granica. Kao odgovor, Indija je pokrenula proteste i poslala svog ministra odbrane u severoistočnu državu.

Uprkos dizanju prašine, čini se da nijedna strana ne želi sukob. Nakon pregovora u junu 2020. Kina i Indija povukle su trupe sa većine graničnih žarišta i uspostavile tampon zone bez patrola.

Stabilizacija odnosa Kine i Indije?

Normalizacija sugeriše da je kineski predsednik Si Đinping spremniji nego poslednjih godina da stabilizuje odnose sa Indijom. Jedan od razloga mogao bi da bude obeshrabrivanje Indije od stvaranja bližih vojnih veza s Amerikom.

Čini se da je stabilizacija granice prioritet i za indijskog premijera Narendru Modija kojem je potreban kineski uvoz da bi postigao svoje ekonomske ciljeve. Sa izborima zakazanim za 2024, možda se plaši da bi daljnji sukobi mogli da naruše njegovu popularnost. Politički protivnici optužuju ga za prelako ustupanje teritorija.

Di Đinping
Di Đinpingfoto: EPA-EFE/MARK CRISTINO/POOL

U međuvremenu, tibetanska vlada u egzilu mora da zadrži podršku Indije za koju se nada da će pružiti utočište za reinkarnaciju dalaj lame koju će odabrati njegovi sledbenici.

- Hteli bismo da verujemo da će Indija da proširi sporazum i na sledećeg dalaj lamu - rekao je čelnik tibetanske vlade u egzilu Penpa Cering.

Sadašnji dalaj lama kaže da će detalje svoje reinkarnacije razraditi kad bude imao 90 godina, a često predviđa i da će živeti više od 113.

Bonus video:

01:01

Tibet uložio više od 36 milijardi američkih dolara u obrazovanje

(Espreso/Blic/Jutarnji list)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.