RASTE OPASNOST OD VULKANA NA ISLANDU: Od ponoći udarilo oko 800 zemljotresa, ERUPCIJA moguća SVAKOG TRENUTKA
Vulkan, Foto: printscreen/youtube/afartv, AP Photo Marco Ugarte AP

drama na islandu

RASTE OPASNOST OD VULKANA NA ISLANDU: Od ponoći udarilo oko 800 zemljotresa, ERUPCIJA moguća SVAKOG TRENUTKA

Islandski meteorološki zavod navodi da je od ponoći izmereno oko 800 zemljotresa

Objavljeno: 17:26h

Zvaničnici na Islandu upozoravaju u sredu da je verovatnoća vulkanske erupcije i dalje "visoka", pošto stotine zemljotresa nastavljaju da se beleže poslednjih sati, prenosi "Fox News".

Islandski meteorološki zavod navodi da je od ponoći "izmereno oko 800 zemljotresa, većina njih usred nasipa magme u Sundhnuku na dubini od oko 3-5 km".

Novinari "Fox News" sa lisa mesta javili su da je erupcija moguća svakog trenutka.

Sundhnuk se nalazi nešto više od tri kilometra severo-severoistočno od Grindavika, grada na jugozapadu Islanda koji je evakuisan zbog vulkanske aktivnosti, navodi "Fox Weather".

Turisti su prošle nedelje navodno pobegli iz svetski poznate islandske geotermalne banje Plava laguna nakon što su zemljotresi potresli okolno područje, primoravši banju da privremeno zatvori mesto za kupanje.

"Fox Weather" je izvestio da je sumpor dioksid juče otkriven u vazduhu u Grindaviku, što je znak moguće neposredne vulkanske aktivnosti.

Takođe su se pojavili video i fotografije na kojima se poslednjih dana vidi dim koji se diže sa napuklih puteva u Grindaviku.

"Seizmička aktivnost je ostala konstantna od 11. novembra. Glavni fokus praćenja seizmičke aktivnosti ostaje u oblasti nasipa i Grindavika", saopštila je islandska meteorološka kancelarija.

1 / 3 Foto: M. Zoeller/US Geological Survey / AFP / Profimedia

"Merenja pokazuju kontinuiranu deformaciju u oblasti. One su u skladu sa magmom koja još teče u nasip. Čini se da se deo nasipa magme učvršćuje, posebno na ivicama, ali ne i u oblasti priliva magme, za koju se veruje da je blizu Sundhnuku", navodi se.

Kancelarija je zaključila da se "verovatnoća erupcije i dalje smatra visokom" i "u slučaju erupcije, najverovatnija lokacija je na nasipu magme".

"Sky News" je takođe citirao kancelariju da "u ovoj fazi nije moguće tačno utvrditi da li i gde bi magma mogla da dospe na površinu".

Bonus video:

00:21

PRORADIO VULKAN NA FILIPINIMA: Nekoliko hiljada ljudi evakuisano

(Espreso / Telegraf)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.