EVO KOLIKO GODINA PUNI DŽO BAJDEN ZA 4 DANA: Nećete ni naslutiti, zvanično je NAJSTARIJI PREDSEDNIK AMERIKE
Džozef Bajden, Foto: EPA-EFE/Ron Sachs / POOL

američki predsednik

EVO KOLIKO GODINA PUNI DŽO BAJDEN ZA 4 DANA: Nećete ni naslutiti, zvanično je NAJSTARIJI PREDSEDNIK AMERIKE

Džo Bajden je rođen u Skantonu u Pensilvaniji 20. novembra 1942. godine

Objavljeno: 15:28h

Nakon porodičnih tragedija, dva neuspela pokušaja da osvoji Belu kuću i predizborne kampanje koju je poremetila pandemija, politički veteran Džo Bajden uspeo je da pobedi Donalda Trampa, osvoji vlast i postane zvanično najstariji predsednik Sjedinjenih Američkih Država.

Njegova karijera obojila je mnoge kontraverze, ali i tvrdokorni stav o podršci intervencionizma u svim delovima sveta.

Zalagao se za intervenciju Sjedinjenih Država i NATO tokom krvavog rata u Bosni 1994. i 1995. godine. Glasao je za rezoluciju koja je odobrila Rat u Iraku 2002. godine, ali se tokom Obamine administracije protivio povećanju američkih trupa u toj zemlji 2007. godine.

No, ono što privlači veliku pažnju javnosti pored Bajdenove politike jesu i njegove godine, budući da je američki predsednik više puta tokom javnosti bio optuživan da je "sklerotičan i dementan".

1 / 5 Foto: SAUL LOEB / AFP / Profimedia

Naime, Džo Bajden je rođen u Skantonu u Pensilvaniji 20. novembra 1942. godine i tamo je živeo jednu deceniju pre nego što se preselio u Delaver.

Što znači da će Američki predsednik za četiri dana da napuni 81 godinu!

Gafovi Džo Bajdena kao posledica starosti

Aktuelni američki predsednik je skon gafovima i gubitku kontrole i neki, čak i među njegovim pristalicama, su se plašili da ne posrne i ne sruši se tokom duge bitke sa Donaldom Trampom (74).

Donald Tramp, koji ga je prozvao „Pospanim Džoom“, ruga se „dečjim pitanjima“ koja mu postavljaju novinari i ne propušta da kritikuje njegovu fizičku formu.

Bajdenov katkad nerazumljiv govor, posledica mucanja u mladosti, neprestano se vrte po Tviter profilima Trampovih pristalica, a predizborni štab aktuelnog predsednika ga otvoreno opisuje kao senilnog starca.

Pao sa stepenica

Jedan od najpoznatijih gafova Džo Bajdena bio je kada se okliznuo dok se stepenicama penjao u predsednički avion za let u Atlantu.

Bajden se na pola stepeništa do vrata aviona dva puta okliznuo. Pao je na jedno koleno ali se brzo uhvatio za gelender, podigao i krenuo dalje.

Avion je potom poleteo iz vojne baze Endrjuz kod Vašingtona.

Takođe, u junu 2022. godine Džo Bajden je tokom konferencije za novinare nakon završetka NATO samita u Madridu, pogrešno izjavio da neutralna Švajcarska ulazi u NATO – umesto Švedske.

- Dobili smo telefonski poziv... predložio je da pozovemo lidera Švajcarske...“ - rekao je pre nego što je shvatio svoju grešku.

- Švajcarska, moj Bože, postajem veoma uzbuđen zbog širenja NATO-a - dodao je tada Bajden.

Bonus video:

09:25

AMERIKA NEĆE MENJATI SPOLJNU POLITIKU? Analitičari: Bajden će morati da vodi dijalog sa republikancima, ali NIKO NIJE POBEDNIK

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.