NIKAD LAKŠE DO ZAPOSLENJA U NEMAČKOJ! Nova pravila za strane radnike stižu u tri koraka, prve promene već od sutra
Radnik, Foto: Profimedija

POTRAGA ZA POSLOM

NIKAD LAKŠE DO ZAPOSLENJA U NEMAČKOJ! Nova pravila za strane radnike stižu u tri koraka, prve promene već od sutra

Nemačkim poslodavcima nedostaju radnici i stručnjaci

Objavljeno:

Nemačkim poslodavcima nedostaju radnici i stručnjaci: u IT sektoru, kao i u zdravstvu, zanatstvu, tehnologiji, logistici i mnogim drugim delatnostima. “Zakon o daljem razvoju kvalifikovane imigracije", koji je letos usvojen, ima za cilj da smanji prepreke za useljavanje radnika i stručnjaka iz takozvanih trećih zemalja, odnosno zemalja van Evropske Unije.

Prve promene stupaju na snagu od 18. novembra 2023. godine.

Nova pravila će stupiti na snagu u tri koraka, kako bi se nadležne institucije na vreme pripremile. Ta pravila se mogu pronaći na portalu savezne vlade za kvalifikovane radnike iz inostranstva, na nemačkom, engleskom, španskom i francuskom jeziku.

Nova pravila – Plava karta EU-a

S Plavom kartom EU-a odmah se može imigrirati u Nemačku – bez provjere jesu li Nemci ili građani EU-a na raspolaganju i bez dokaza o poznavanju jezika. Novo ograničenje zarade je smanjeno na 40.000 evra za deficitarna zanimanja i početnike u karijeri i nešto manje od 44.000 evra za sve ostale profesije (podatak iz 2023. godine).

Proširuje se lista deficitarnih zanimanja i uključuje između ostalog i medicinske sestre i tehničare. Kompletna lista je na četiri stranice.

Do sada su to bile profesije – matematika, informatika, prirodne znanosti, inženjerstvo i medicina. Za IT sektor vredi da čak i stručnjaci bez visokog obrazovanja mogu dobiti Plavu kartu EU-a, ako prilože dokaz o radnom iskustvu od najmanje tri godine.

Pravo na boravak, manje ograničenja

Kvalifikovani radnici i osobe s akademskim obrazovanjem, koje ispunjavaju sve uslove, od sada – imaju pravo – na dobijanje boravišne dozvole. Do sada su nadležne institucije mogle samostalno o tome odlučivati.

Pored toga, ukida se ograničenje za rad u zanimanjima koje je osoba učila ili studirala. Školovana mehaničarka, na primer, može raditi i u logistici. Izuzetak su regulirane profesije u medicini, pravu ili obrazovanju.

Nemačka, audi, Fabrika, Radnik
foto: AP

Profesionalni vozači će lakše dobijati odobrenje od Savezne agencije za rad. Ukidaju se obveza poznavanja jezika i provera prioriteta.

Dodatne promene trebalo bi da stupe na snagu u martu 2024. godine.

Imigracija s radnim iskustvom

Kada je reč o poslu u Nemačkoj, priznavanje stručnih kvalifikacija, koje je ranije često predstavljalo birokratsku prepreku, može biti izuzeto za stručnjake s radnim iskustvom.

Kao radna snaga u Nemačku mogu emigrirati oni koji imaju priznatu stručnu diplomu u zemlji porekla i najmanje dve godine radnog iskustva. To bi trebalo da podrazumeva čitavu čitavu proceduru. Izuzetak su regulirane profesije u medicini, pravu ili obrazovanju. IT stručnjacima nije potrebna diploma.

Partnerstvo za priznavanje stranih stručnih kvalifikacija

Svako kome je potrebna dodatna kvalifikacija u Nemačkoj, a da bi mu bila priznata diploma, ubuduće će moći da ostane u Nemačkoj do tri godine. Kandidatima je pritom dopušteno da pored rada na kvalifikaciji – dodatno rade do 20 sati nedeljno, piše Deutsche Welle.

Ako poslodavci u Nemačkoj i kandidati iz trećih zemalja sklope partnerstvo za priznavanje diploma, kvalifikovani radnici mogu direktno doći u Nemačku i počnu raditi dok traje postupak. Boravak se može produžiti do tri godine. Uslov je najmanje dve godine stručne spreme i osnovno poznavanje nemačkog jezika (A2).

Pored medicinskog osoblja (sestara i tehničara), ubuduće će pristup njeačkom tržištu rada biti omogućen i pomoćnom medicinskom soblju – s manje od tri godine stručnog školovanja u polju medicinske nege.

Zasadi drvo, Radnik
foto: Profimedija

Pravila za dolazak obitelji

Ako se supružnici i maloletna deca žele odseliti u Nemačku, određeni kvalifikovani radnici više ne moraju davati dokaz o “dovoljnom” prostoru za život, odnosno kvadraturi stana. Osim toga, ako dozvolu boravka dobiju tek od marta 2024. oni takođe mogu dovesti svoje roditelje ili roditelje svog supruga ili supruge.

Planirano je da preostale promene stupe na snagu u junu 2024.

Traženje posla s “kartom šansi”

U junu će biti uvedena takozvana “karta šansi” (Chancenkarte) sa sistemom bodovanja. S njom će ljudi u potrazi za poslom moći doći u Nemačku na godinu dana – pod uslovom da im je egzistencija osigurana.

Svako ko može dokazati da je stručna kvalifikacija ekvivalentna s nemačkom – smatra se kvalifikiranim radnikom i dobija karticu bez ikakvih dodatnih uslova. Za sve ostale je potrebna univerzitetska diploma ili najmanje dvogodišnja stručna kvalifikacija, kao i osnovno poznavanje nemačkog jezika (A1) ili znanja engleskog jezika (B2).

Pored toga, dodeljuju se bodovi za radno iskustvo, priznavanje kvalifikacija u Nemačkoj, godine života, poznavanje nemačkog i engleskog jezika, veze s Nemačkom i potencijal partnera ili supružnika koji dolazi.

Radnicima sa takvom “kartom šansi” omogućeno je da rade i do 20 sati nedeljno, a dopušten je i probni rad. “Karta šansi” se može produžiti do dve godine ako postoji ugovor o radu za kvalificirano zaposlenje.

Pravilo za Zapadni Balkan – važi na neodređeno vreme

Takozvano pravilo za Zapadni Balkan za zapošljavanje radnika iz Srbije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, s Kosova, Albanije, iz Severne Makedonije – sada važi na neodređeno vreme, a godišnji kontingent će od juna 2024. biti povećan na 50.000 radnika.

Bonus video:

01:26

Radnik pao sa skele u Zahumskoj

(Espreso/Poslovni.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.