KAKVA ŠAMARČINA EVROPSKOJ UNIJI! Viktoru Orbanu posle OVOG niko NE MOŽE da priđe, al' je ovog puta ZABIBERIO!
Viktor Orban, Foto: Profimedia

mađarska i eu

KAKVA ŠAMARČINA EVROPSKOJ UNIJI! Viktoru Orbanu posle OVOG niko NE MOŽE da priđe, al' je ovog puta ZABIBERIO!

Viktor Orban i njegova stranka spremaju Zakon koji sprečava strane uticaje u politčkim odlukama Mađarske

Objavljeno: 13:48h

Vladajuća stranka Fides mađarskog premijera Viktora Orbana podnela je u utorak parlamentu nacrt zakona o "zaštiti nacionalnog suvereniteta" kako bi se obranila od, kako je nazvala, neprimerenog političkog uplitanja stranih osoba ili skupina.

Zakon dolazi u trenutku kada je nacionalista Orban, koji se u proteklih 13 godina više puta sukobljavao s Evropskom unijom oko demokratskih prava u Mađarskoj, pojačao kampanju svoje stranke uoči izbora za Evropski parlament u junu sledeće godine, piše Jutarnji list.

Orban, koji je na vlasti od 2010. godine, odbacio je optužbe da potkopava demokratiju u Mađarskoj.

Viktor Orban
Viktor Orbanfoto: Profimedia

Predlog zakona predviđa uspostavu posebnog tela koje bi istraživalo i pratilo rizike političkog uplitanja i preporučivalo izmene propisa. Ono bi takođe kažnjavalo zabranjeno strano finansiranje stranaka ili skupina koje se takmiče na izborima sa do tri godine zatvora.

"Suverenitet Mađarske je narušen - i to takođe nosi povećani rizik za nacionalnu sigurnost - ako politička moć dođe u ruke osoba ili organizacija koje zavise o bilo kojoj stranoj sili, organizaciji ili osobi", stoji u predlogu zakona.

Zastupnici će raspravljati o zakonu pre njegovog konačnog odobrenja.

Viktor Orban
Viktor Orbanfoto: EPA-EFE/MAX BRUCKER

Orban, koji ima dvotrećinsku većinu u parlamentu koja omogućuje Fidesu da promeni bilo koji zakon, postigao je svoju četvrtu uverljivu pobedu 2022. godine.

EU je blokirao Mađarskoj povlačenje milijardi evra iz fondova zbog spora oko vladavine prava tokom mandata Orbana, koji je apelovao na konzervativne birače prikazujući se kao branitelj mađarskih nacionalnih interesa.

Zakon, koji je prvi put predložen u septembru, poklopio se s pokretanjem kampanje na velikim plakatima u kojoj se ocrnjuje predsednica Evropske komisije Ursula von der Lejen i ankete o politikama Unije, uključujući finansiranje Ukrajine i razgovore o članstvu u EU s ratom razorenim zemljama.

Bonus video:

00:51

OVO JE RAZLOG MAĐARSKE BLOKADE VOJNE POMOĆI UKRAJINI! Stručnjaci otkrili: Orban ima svoj glavni interes KOJI SE NEĆE PROMENITI

(Espreso/ Jutarnji list)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.