ORBANOVO PISMO SADA POKAZANO I JAVNOSTI: Gotovo je, sve se zna
Viktor Orban, Foto: EPA-EFE/MAX BRUCKER

saopšteno je

ORBANOVO PISMO SADA POKAZANO I JAVNOSTI: Gotovo je, sve se zna

Članice Unije imaju rok od četiri nedelje da potvrde odluku Evropske komisije i daju dozvolu za isplatu novca

Objavljeno:

Mađarska bi trebalo da dobije 900 miliona evra od Evropske unije, saopšteno je danas u Briselu, dan nakon što je obelodanjeno pismo mađarskog premijera Viktora Orbana, u kome je najavio da će blokirati svaki dogovor o finansijskoj podršci Ukrajini, kao i odluku o početku pristupnih pregovora sa Kijevom

Taj novac dolazi iz fonda za pomoć članicama Evropske unije da se oporave od energetske krize koja je usledila nakon ruske invazije na Ukrajinu prošle godine i da smanji njihovu zavisnost od ruskih fosilnih goriva, prenosi AP.

Predlog da se Mađarskoj isplati novac došao je u trenutku kada je Orban zapretio da će blokirati odluku o slanju 50 milijardi evra Ukrajini i staviti veto na eventualnu odluku o otvaranju pristupnih pregovora.

Članice Unije imaju rok od četiri nedelje da potvrde odluku Evropske komisije i daju dozvolu za isplatu novca.

Ukupna vrednost mađarskog plana oporavka nakon pandemije iznosi 10,4 milijarde evra u zajmovima i grantovima, ali je Evropska komisija isplatu uslovila reformama koje bi obezbedile puno poštovanje vladavine prava.

Mađarska se, kao veliki primalac sredstava EU, suočava sa sve snažnijim kritikama zbog odstupanja od demokratskih normi.

Evropska komisija već skoro deceniju optužuje Orbana za demontažu demokratskih institucija, preuzimanje kontrole nad medijima i kršenje prava manjina, što on negira.

Bonus video: ITALIJA BI MOGLA DA PODRŽI SRBIJU U PREGOVORIMA ZA KiM! Petrović: Stav zapada nije jedinstven, Mađarska protiv sankcija

02:33

ITALIJA BI MOGLA DA PODRŽI SRBIJU U PREGOVORIMA ZA KiM! Petrović: Stav zapada nije jedinstven, Mađarska protiv sankcija

(Espreso/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.