NEMAČKI GIGANT POKLEKAO PRED PROBLEMOM: Srbi OBOŽAVAJU ove proizvode, a kompanija NA IVICI, doneli odluku...
Veš mašina, Foto: Printscreen/Youtube/ Uradi Sama- Ideje za kreativce

inflacija

NEMAČKI GIGANT POKLEKAO PRED PROBLEMOM: Srbi OBOŽAVAJU ove proizvode, a kompanija NA IVICI, doneli odluku...

Poznata nemačka kompanija "Boš" planira da smanji veliki broj radnih mesta

Objavljeno:

Nemačka kompanija "Boš" planira da ukine veliki broj radnih mesta u toku 2024. godine, piše "Feniks magazin". Prema pisanju nemačkih medija, u fabrikama u Fojerbahu i Šviberdingenu bi moglo bez posla da ostane 1.500 radnika.

Portparolka kompanije je navela da je rukovodstvo u bliskom kontaktu sa predstavnicima radnika i da će radnička veća biti konsultovana pre donošenja odluke i da mogu da predlože alternativne pravce delovanja. "Želimo da se fokusiramo na interno raspoređivanje zaposlenih u drugim područjima, ponudu kvalifikacijskih programa za područja rasta, ali i na propise o prevremenom penzionisanju ili sporazume o dobrovoljnom raskidu", rekla je ona.

"Boš" je letos isključio mogućnost otpuštanja 80.000 zaposlenih nemačkog odseka za mobilnost do 2027. godine i saopštio da otpuštanje radnika treba sprovesti na društveno odgovoran način. Prelazak na elektromobilnost zahteva velika početna ulaganja i praćen je sve manjom potrebom za zapošljavanjem dok su globalna ekonomska kriza i stalna inflacija pogoršali situaciju.

Veš mašina
Veš mašinafoto: Profimedia

Posebno je pogođen sektor pogona gde se sprovode istraživanja i razvoj dizel i benzinskih motora. Očekuje se da će radna mesta u tom sektoru, uključujući administraciju i prodaju, biti ukinuta do kraja 2025. godine. To je povezano i sa evropskom zabranom motora s unutrašnjim sagorevanjme koja će se primenjivati od 2035. godine. Mnoge kompanije se već pripremaju za nova pravila, budući da će dizel i benzinski motori dugoročno biti izbačeni iz upotrebe, objašnjavaju stručnjaci.

Proizvođači automobila iz tog razloga jedva da žele da ulažu u razvoj ovih motora. Za dobavljače poput "Boša" to znači da u ovom području gotovo da nema narudžbi. Srednjoročno gledano to će imati veliki uticaj na automobilsku industriju.

"Nastavljamo korak po korak i razvijamo mere specifične za svaku fabriku. Borimo se sa znatno većim izazovima nego što smo očekivali početkom godine", navela je portparolka kompanije.

Mediji navode i da bi ugovorena radna nedelja od 40 sati trebalo kolektivno da se smanji na 35 sati. "Boš" je jedna od vodećih svetskih kompanija u proizvodnji elektronike, kućnih aparata, bele tehnike, delova za automobile...

Bonus video:

04:42

NAŠA EKONOMIJA SE DOBRO DRŽI, A EVO KOLIKA SE INFLACIJA OČEKUJE U 2024! Stručnjak: Ova godina bila je godina stabilizacije

(Espreso/ MONDO/ A.B)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.