NAJVEĆI NAFTNI GIGANT OBUSTAVIO ISPORUKE KROZ KLJUČNI MOREUZ! Ima li razloga za BRIGU nakon DRASTIČNOG POTEZA?
Crveno more, Foto: Danil Shamkin / Zuma Press / Profimedia

ŠTA NAM SE SPREMA?

NAJVEĆI NAFTNI GIGANT OBUSTAVIO ISPORUKE KROZ KLJUČNI MOREUZ! Ima li razloga za BRIGU nakon DRASTIČNOG POTEZA?

Crveno more je jedan od najvažnijih svetskih puteva za isporuke nafte i goriva, kao i robe široke potrošnje

Objavljeno:

Naftni gigant "BP" je objavio da zaustavlja sve isporuke nafte kroz Crveno more, nakon nedavnih napada oružanog pokreta Huti na brodove. Britanska kompanija je donela ovu odluku zbog "pogoršane bezbednosne situacije", mada je dodala da je ovaj prekid samo "privremeni potez".

Određeni broj teretnih kompanija je, takođe, obustavio protok svojih brodova, nakon što su bili na meti Huta u Jemenu, piše BBC, dodajući da je danas, 18. decembra, jedna od najvećih svetskih brodarskih kompanija, "Evergreen Line", rekla da više neće prevoziti izraelski teret preko Crvenog mora.

"Evergreen Line" je takođe naveo da će naložiti svojim kontejnerskim brodovima da obustave putovanja "do daljeg", te se postavlja pitanje šta bi sve to moglo značiti za naftu ubuduće? Hoće li poskupeti?

Teško je donositi prerane zaključke na osnovu ove situacije, jer poskupljenje nafte, kao i svega drugoga, uglavnom zavisi od mnogo međuzavisnih faktora, a cene se - kao što znamo - na tržište, sve do krajnjih potrošača, "preliju" mesecima kasnije.

Nafta
foto: Profimedia

U svakom slučaju, Crveno more je jedan od najvažnijih svetskih puteva za isporuke nafte i goriva, kao i robe široke potrošnje, i to je faktor koji treba ozbiljno razmotriti. Osim toga, ono što je obično najveći pokretač rasta cena nafte jeste upravo smanjenje snabdevanja od strane država-izvoznica ili samih kompanija.

Pobunjenici Huti, koje podržava Iran, trenutno gađaju brodove koji putuju kroz moreuz Bab al-Mandab – poznat i kao Kapija suza – a koji je širok 32 km, i poznat po tome što je opasan za plovidbu. Pobunjenici su izjavili da podržavaju Hamas i rekli da gađaju brodove koji putuju ka Izraelu, koristeći dronove i rakete protiv plovila u stranom vlasništvu.

Međutim, nije jasno da li su svi brodovi koje napadaju Huti, zapravo, išli ka Izraelu, piše dalje BBC.

Crveno more, Brod
foto: Danil Shamkin / Zuma Press / Profimedia

"BP" je, u međuvremenu, rekao: "Bezbednost i bezbednost naših ljudi i onih koji rade u naše ime je prioritet kompanije. U svetlu pogoršanja bezbednosne situacije za brodarstvo u Crvenom moru, odlučili smo da privremeno pauziramo sve tranzite kroz Crveno more. Ovu pauzu iz predostrožnosti ćemo držati pod stalnim nadzorom, u zavisnosti od okolnosti koje se razvijaju u regionu".

"Maersk", druga po veličini svetska brodarska kompanija, opisala je ovu situaciju kao "alarmantnu", dok je kompanija "Mediterranean Shipping Company" (MSC) - najveća svetska brodarska grupa, takođe rekla da će skrenuti svoje brodove sa ovog puta, odnosno iz pomenutog područja.

Njen kontejnerski brod MSC PALATIUM III napadnut je u petak, dok je prolazio kroz Crveno more, a na sreću - niko od posade nije povređen. Brod je, svakako, povučen iz upotrebe.

BBC dalje izveštava i da su "Hapag-Lloyd" i "CMA-CGM" takođe zaustavili isporuke kroz region.

Bonus video:

00:48

SRBIJI SU UGALJ I NAFTA BITNIJI OD GASA! Šormaz za Kurir TV šokirao: Ne uvođenjem sankcija Rusiji SAMO GUBIMO

(Espreso/ Telegraf/ Bojana Lazarević/ Prenela: T.M.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.