MILIJARDER I NASLEDNIK "HERMESA" OSTAVLJA SVOJE ENORMNO BOGATSTVO NJEMU? Usvojiće ga, a iza svega se krije OSVETA
Nikola Pueš, Foto: BERNARD BISSON/JDD / Sipa Press / Profimedia

ŠOK!

MILIJARDER I NASLEDNIK "HERMESA" OSTAVLJA SVOJE ENORMNO BOGATSTVO NJEMU? Usvojiće ga, a iza svega se krije OSVETA

Ova neobična odluka vremešnog biznismena uvukla je u javnu bitku sa dobrotvornom fondacijom Isocrates, čiji je osnivač, s obzirom da je najavio da planira da smanji njeno finansiranje

Objavljeno:

Francuski milijarder Nikola Pueš (80), inače potomak čuvenog Tjerija Ermesa koji je osnovao luksuzni brend "Hermes" davne 1837. godine, započeo je pravni proces formalnog usvajanja svog nekadašnjeg 51-godišnjeg baštovana i "desne ruke"! Pueš je ovaj potez povukao kako bi mu legalno ostavio polovinu svog bogatstva od 12 milijardi evra, kako prenose švajcarski mediji. On je, inače, 167. najbogatiji čovek sveta.

Ova neobična odluka vremešnog biznismena uvukla je u javnu bitku sa dobrotvornom fondacijom Isocrates, čiji je osnivač, s obzirom da je najavio da planira da smanji njeno finansiranje. Pueš, koji nema dece, takođe pokušava da poništi sporazum o sukcesiji koji je prethodno dogovorio sa ovom organizacijom.

On je fondaciju osnovao 2011. godine sa ciljem da se zaštiti i promoviše javna debata, a ista ima šestočlani odbor, uključujući Pueša kao predsednika. Na prvom mestu se bave jačanjem istraživačkog novinarstva i organizacijom civilnih društava koje rade na zdravom digitalnom javnom prostoru.

Fondacija se oglasila uz saopštenje da se "protive" odluci svog osnivača da otkaže ugovor o nasledstvu. "Sa pravnog stanovišta, iznenadno i jednostrano poništenje sporazuma o sukcesiji izgleda ništavno i neosnovano", navodi se.

Marokanski baštovan i njegova porodica su Puešu poput rođene dece

Švajcarske novine "Tribune de Genève" navode da je čovek kome Pueš planira da ostavi svoje bogatstvo ima 51 godinu, marokanskog je porekla, te da je oženjen i ima dvoje dece. Milijarder je otuđen od većine svoje rodbine, ali ovu marokansku porodicu naziva svojom "decom" i "usvojenim sinom".

Pueš je paru navodno 2015. već dao više od 1, 5 miliona evra za kupovinu vile u Marakešu, a takođe imaju razna imanja i obradive površine širom Portugala i Španije, te vilu u Švajcarskoj vrednu više od 4, 5 miliona evra.

Puešov advokat je za "Blumberg" izjavio da će njegov klijent možda održati konferenciju za medije kako bi "odvojio činjenice od fikcije i demantovao neke od gluposti objavljenih u štampi".

Veruje se da ovaj Francuz poseduje oko 5, 7 odsto brenda "Hermes", što znači da je njegov udeo vredan nešto manje od 12 milijardi evra.

Nikola Pueš
Nikola Puešfoto: BERNARD BISSON/JDD / Sipa Press / Profimedia

Inače, Pueš je veoma tajnovit od samog rođenja i nije bio prisutan na javnoj sceni, ali je poznato da ima umetničko obrazovanje i da živi u mestu Orsije, aplskom regionu koji se graniči sa Francuskom i Italijom, poznatom po mondenskim skijalištima.

On je pre više od 10 godina postao porodični izopštenik zbog svoje uloge u četvorogodišnjoj korporativnoj borbi protiv rivala "LVMH". Naime, on je rešio da se ne pridruži desetinama rođaka na čelu sa svojim bratom Bertrandom Puešom, u udruživanju njihovih akcija "Hermesa" kako bi pooštrili kontrolu nad firmom i zaštitili se od konglomerata "LVMH", koji je krišom stekao udeo u "Hermesu".

Ovo je bilo protumačeno kao svojevrsna izdaja porodice, ali Pueš je ostao veran sebi i nije dodao svoje akcije u dva porodična holdinga koji imaju najveću moć nad firmom. Kasnije je napustio odbor firme, a sa porodicom je ostao u nategnutim i složenim odnosima.

"Dao je ostavku jer se već nekoliko godina osećao se opkoljenim od strane članova njegove porodice, koji su ga napadali na nekoliko frontova, ne samo u vezi LVMH. Imao je veoma loša iskustva i osećao se veoma loše, te je bio oštro kritikovan u brojnim prilikama", rekao je tada njegov portparol.

Bonus video:

00:45

Na snagu stupio Zakon o utvrđivanju poreklu imovine

(Espreso/ Zena.blic.rs/ Stefana Pavlović/ Prenela: T.M.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.