ONA JE UVELA FUNKCIJU PRVE DAME, BILA JE I UČITELJ MUĐU PREDSEDNIKU: Evo ko je bila Nina Hruščova
Foto: Wikipedia

BIOGRAFIJA

ONA JE UVELA FUNKCIJU PRVE DAME, BILA JE I UČITELJ MUĐU PREDSEDNIKU: Evo ko je bila Nina Hruščova

Zbog Prvog svetskog rata seli se u Odesu gde studira do 1919. i radi kao sekretarica

Objavljeno:

Predsednici Sovjetskog Saveza, ali i njihove supruge često su bili u centru javnosti, a možda ona koja je postavila određene standarde i uvela neke stvari jeste Nina Hruščova, devojačko Kuharčuk.

Ona je bila druga supruga sovjetskog lidera Nikite Hruščova. Rođena je 1900. u selu koje danas pripada Poljskoj u ukrajinskoj porodici seljaka. Posle trogodišnje osnovne škole upisuje školu u Lublinu, a potom i gimnaziju.

Zbog Prvog svetskog rata seli se u Odesu gde studira do 1919. i radi kao sekretarica. Ono što je zanimljivo, posebno za žene u to doba, jeste da je govorila pet jezika: pored maternjeg lemkovskog dijalekta, znala je francuski, poljski, ruski, ukrajinski, a naučila je kasnije i engleski. Bila je postavljena za agitatora poljskog fronta i postala rukovodilac prosvetnog odeljenja i ženskog odeljenja Centralnog komiteta Komunističke partije Zapadne Ukrajine.

Nikita Hruščov
Nikita Hruščovfoto: Vikipedija/ Nikita Hruščov

Odlučuje da se preseli u Moskvu kako bi nastavila studije, pa je bila u učiteljica mada se ubrzo razbolela od tifusa, ali je posle oporavka prebačena u školu i Donjecku. Taj grad je za nju postao sudbonosni jer je tu upoznala Nikitu Hruščova. Ipak, ponovo je Nina prebačena u Moskvu kako bi studirala političku ekonomiju, piše "Vikipedija", i počinje da predaje u partijskoj školi u Kijevu.

U tom gradu rađa prvo dete sa Nikitom, Radu, i u tom periodu vodi računa o njegovo dvoje dece iz prvog braka. Kada su Hruščova poslali u Moskvu, ona ga je pratila. U glavnom gradu Rusije dobijaju još dvoje dece, Sergeja i Elenu koja je nažalost poživela samo 35 godina zbog lošeg zdravlja.

Nina Hruščova
Nina Hruščovafoto: Wikipedia

Kada je Nikita Hruščov postao sovjetski lider 1953. Nina Hruščova je postala Prva dama Sovjetskog saveza na poziciji koja nije postojala kod prethodnika. Pratila ga je na putovanjima, učestvovala u zvaničnim događajima i bila "menadžer" njegovog privatnog života. Niko nikada to ranije nije radio, tako da se smatra da je Nina Hruščova uvela tu novinu koja se i dan danas praktikuje. Smatra se da je bila obrazovanija od svog supruga i da mu je davala časove iz ekonomije.

Iako je ona bila zagovornik modne industrije, njeni lični izbori stila su oduvek bili ne toliko modni, a najviše se to komentarisalo tokom susreta sa Žaklinom Kenedi u Beču 1961. godine gde se videla velika razlika u stilovima dve prve dame.

Nina i Nikita Hruščov su se venčali tek kada je Hruščov penzionisan. Umrla je 1984. godine u 84. godini.

Bonus video: IMA SAMO 20 GODINA, A NI NEBO JOJ NIJE GRANICA! Lepa Tara je patriota, dama, sportski pilot, a htela bi da postane i vojni!

01:10

IMA SAMO 20 GODINA, A NI NEBO JOJ NIJE GRANICA! Lepa Tara je patriota, dama, sportski pilot, a htela bi da postane i vojni!

(Espreso/Ona.rs/Prenela: D.S.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.